Seyfullah POLAT / Şanlıurfa Gazeteciler Birliği Başkanı ve GAPGündemi Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Veysel Polat, Yeni Urfa Gazetesinden Mehmet Canbek, Şanlıurfa Gazetesinden Kamil Güler, Urfa Değişim Gazetesinden Mahmut Kakız, Şanlıurfa Olay Gazetesinden Celal çiftçi, Damga gazetesinden Mehmet Ağaslan'ın katıldığı basın buluşmasında Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görev yaptığı süre içerisindeki çalışmalarını özetleyen Nihat Çiftçi 'ye gazetecilerin sorduğu sorular ve verdiği cevaplar;

Trambüs Projesi ekonomik koşullar ve firmadan dolayı gecikti. Mayıs sonunda trambüsler teslim edilecek

Kamil Güler ( Şanlıurfa Gazetesi) Sizin görev yaptığınız süre içerisinde başlanan ve devam eden büyük projeler ne durumda?

Bu projelerimizden birisi Akçakale yolunun genişletilmesi. Tüm çalışmalar bitti. Altyapı çalışmaları çekildi. Şimdi asfaltlamalar yapılacak. Karakoyun Köprülü kavşağı çalışmaları devam ediyor. 2 ay sonra çalışmalar bitecek. Narlıdere Köprülü Kavşağımızın ayın yirmisinde açılışını gerçekleştireceğiz. Harran İlçesi Otogarının açılışını Salı günü ( geçtiğimiz Salı) yapacağız. Önümüzdeki hafta altyapı çalışmaları kapsamında Akziyaret'te 56 köyün içme suyu projesinin açılışını yapacağız. Siverek İdari Hizmet Binamızın açılışını yapıyoruz. Yine Siverek'te 130 dönümlük Şehir Parkımızın açılışını yapıyoruz. Viranşehir Şehir Parkının açılışını gerçekleştireceğiz. Yani çalışması bitmiş projelerimizi peyder pey hizmete alıyoruz ve bu konuda takvimimiz işliyor.

Belki soracaksınız; ben Trambüs Projesi hakkında da bilgi vereyim; halkımız merak ediyor ve halkımızın doğru bilgilendirilmesi gerekiyor. Özellikle de basın mensuplarımızdan bu bilgilendirme konusunda rica ediyorum. Bu proje teknolojisi yüksek bir proje. Projenin tüm alt yapısı tamamlandı. Trambüs makinaları da üretim bandında imal ediliyor. Bilindiği üzere ekonomik dalgalanma ile Devletimiz firmaları korumak için bir karar aldı. Firmaları korumak için Devlet ( iflas etmemeniz için işinize devam edebilirsiniz, ek süre isteyebilirsiniz veya sözleşmeyi feshedebilirsiniz) diye. Bunu Bakanlık yaptı ve firma Bakanlığa müracaat ederek işe devam edeceğini bildirdi. 66 Milyon TL proje bedeli olan bu projede firmaya 100 Milyon TL nin üzerinde bir yük binecek. Ama buna rağmen firma üretime devam ediyor ve Mayıs ayı sonu gibi inşallah Trambüs gelecek ve biz süreci takip ediyoruz. Evet projede 8 aylık bir gecikme var ve bu gecikme tamamen kurdan kaynaklanan ve Devletin firmaları korumak için verdiği ek süreden kaynaklanan bir durum. Bu süre Mayıs ayının sonunda eriyor ve inşallah mayıs ayının sonunda bu süre doluyor.

Özetlersek Trambüs Projesi dışında aksayan bir projemiz yok. Dediğim gibi Trambüs Projesi de kurdan dolayı devletin firmaya verdiği 8 aylık ek süreden dolayı gecikti.

Urfa'yı geleceğe taşıyacak önemli projelere imza attık

Veysel Polat ( GAPGündemi Gazetesi Yazı İşleri Müdürü)

Karaköprü Belediye Başkanı ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı olarak yıllardır Belediye Başkanı olarak hizmet verdiniz. Şanlıurfa için gerekli olduğunu düşünüp te yapamadığınız ama gelecek dönemde yapılmasını arzu ettiniz en önemli proje veya projeler nedir?

'Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı olarak 31 Mart 2018 tarihi itibarı ile 3,5 yılım doluyor. Bu süre hizmet anlamında kısa bir süre. Ama biz kısa süre içerisinde mükemmel projeler başardık. Urfa'yı ayağı kaldıracak 3-4 proje vardı. Bunlardan bir tanesi Tugayın yerinin Millet Bahçesi olarak dönüştürülmesi vardı. Bunu somutlaştırdık. Sözleşmeye bağladık. Belediyemiz Tugay için yeni yerin planlamasına başladı. İkincisi Harran Üniversitesinin Eyyübiye Kampüsünün de Millet Bahçesi olarak düzenlenmesi projesi. Bunlar önemli ve önemli adımlar atılarak sözleşmeye bağlandı

Bir diğeri üç dereye su ( Sırrın, Karakoyun ve Cavsak) bırakılması idi. Bu konuda DSİ ile görüşmelerimiz oldu etüt ve projesi hazırlandı. Şanlıurfa Plan Proje Etüt Dairesi Başkanlığında bu projenin makamının etrafı söz konusuydu. Yani bu projenin her şeyi hazır. Ama bu projelerin hayata geçirilmesi için kaynağın bulunması gerekiyor tabii. Sonuçta önemli bir mesafe kat edildi.

Bir diğer projemiz Turizm Yolu Projesi idi. Bakanlar Kurulunda acele kamulaştırmayı bekliyor. Eyüp Peygamber Makamın etrafı dava konusu idi. Yaklaşık 110 dönüm. Belediyemiz bu mülkiyet problemini çözdü ve mülkiyeti aldı. Bu konuda projeyi hazırladık ve Halil-i Rahman'a bağlamak için 70 Milyon TL'lik projenin ödeneğini de çözerek Bakanlığa gönderdik. Bu yol üzerinde 750 evin acil kamulaştırılması gerekiyor ve bu problemin acil kamulaştırılması ile çözülerek hayata geçirilmesi gerekiyor.

Bir diğer proje ise Eyüp Nebi Projesi idi. Bu projenin ihalesi de ayın on beşinde. Bu projeler turizm ve görsellik anlamında Urfa'yı uçuracak projelerdir. Hepsinde de somut ve önemli adımlar atıldı inşallah devamı gelir.

GAP Vadisi Projesi Şanlıurfa için en güzel yatırımlardan birisi idi. GAP Vadisi Projesinde son durum nedir?

GAP Vadisi projesi bitti gibi. Etap etap gittiği için çalışmalar devam ediyor. Ben bu projeyi bitmiş kabul ediyorum. İki etabımız kaldı. Sadece Kent Ormanı kısmı ve bir diğer kısımda çimlendirme ve ağaçlandırma kaldı. İnşallah bunlarda kısa sürede tamamlanacaktır.

Mehmet Ağaslan ( Gazete Damga) Büyükşehir Belediyesi olarak güzel çalışmalara, projelere imza attığınızı biliyoruz. Yaptığınız bu projelerin kamuoyunda hak ettiği değeri gördüğünü düşünüyor musunuz?

Muhakkak almıştır. Vatandaşlarımızın yanına rahat gidebiliyorsak, her kapı bizlere açılıyorsa demek ki yaptığımız hizmetler takdir görmüştür. Bazı şeylerin anlaşılması içinde bir sürecin geçmesi gerekiyor. Biz öyle bir 3,5 yıl geçirdik ki. Hızlı bir hizmet süreci geçirdik. Topyekûn bir çalışma süreci içerisinde öyle bir hizmet süreci oldu ki bir yanda arıtma tesisi yaparken diğer yanda çevre yolu inşaatımız devam ediyordu. Diğer bir bölgede spor tesisleri, sosyal faaliyetler, festivaller devam ediyordu. Hızlı bir dönem geçtiği için bunların algılanması biraz zaman istiyor ve bu normaldir.

Mehmet Canbek ( Yeni Urfa Gazetesi) Turizm alanında önemli çalışmalara imza attınız. Bu çalışmalara biraz değinir misiniz? 2019 yılı turizm beklentiniz nedir?

Şanlıurfa 12 bin yıllık tarihi olan bir şehir ve müziğinden yemeğine, arkeolojiden kültüre kadar turizm açısından bir çok değere sahibiz. Ama bölgede ve ilimizde yaşanan göç, Suriye olaylarına rağmen 1 milyon turist sayısını yakaladık. Bu önemli bir rakam ve 2019 yılında ben Şanlıurfa'ya 1,5 milyon turist bekliyorum. Şanlıurfa'da sokaklar, hanlar, çevre düzenlemeleri, tarım müzesi gibi önemli çalışmalara imza attık. Vatandaşımızın da katkıları ile, önemli bir tanıtım ile turizmde önemli bir noktaya geleceğimize inanıyorum.

Celal Çiftçi ( Olay Gazetesi) üç dönem Belediye Başkanlığı yaptınız. Belediye Başkanlıklarınız dönemde adil miydiniz, ihalelerde kayırma yaptınız mı ? Son dönemde personel alımı gibi iddialar konusunda bir değerlendirme de bulunur musunuz?

10 yıldır halkımızın gözünün önündeyim. Karaköprüde 6,5 yıl Büyükşehir de 3,5 yıl çok önemli projelere imza attık. Bunun takdirini de halkımız verir ve Allah'a çok şükür hep hizmetle anıldım. Eksik, fazla, kısa uzun vadeli hep hizmetler tartışıldı. Son çıkan haberle ilgili gerekli cevabı verdim. Konu ile ilgili inceleme ve soruşturma da başlattım. Bu konuda gerekli incelemeler önüme getirildi. Bu konuda iddiaların aslı yok. İş ve işlemimizden eminiz. Allah'a çok şükür 10 yıllık hizmet dönemimizde hakkımızda hiçbir şikayet yok. Ama hoş bir seda bıraktığımıza inanıyorum. İnsanlarımız yarın öbür gün bugün yaptığımız projelerin kıymetini daha iyi anlayacak. Algı operasyonları oldu mu? Oldu. Mesela Çevik Kuvvet projesi. Nihat Çiftçi'nin şahsına karşı bir algı operasyonu yapıldığı net.

Kamil Güler ( Şanlıurfa Gazetesi) Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin borcu ne kadar?

Bu konuda 11 Martta bir basın toplantısı düzenleyerek detaylarını açıklayacağım. Şuana kadar 261 milyon borç ödemişiz. 300 milyon hibe almışız. 300 milyonda faizsiz kredi almışız. 1 buçuk katrilyon değerinde gayrimenkulü 160 milyon liraya parasını ödeyerek büyükşehir belediye adına 6 bin dönümlük yeri tapu etmişiz. Bu müthiş bir kaynak yönetimi . Eğer siz 300 milyon TL'yi hibe bulamazsanız bor almak durumunda kalırsınız.

Makinayı da çok güçlendirdik. Hizmet binalarını da çok güçlendirdik. Bunların tamamını ayın 11 'de kaçta aldık hayrı menkulde kaça çıkardık? Ne kadar borç aldık ne kadar borç ödedik? Ne kadar personel ile devraldık şuan personelimiz ne kadar? Bu kadar net. Ayrıca bu konu ile ilgili 11 martta basın toplantısında 350 sayfalık kitap verilecek. Bunları vereceğiz takdir kamuoyunun. İyi bir mali yönetim yaptık. Bunu ifade edebilirim.

Şanlıurfa'mızı seviyoruz ve burada yaşamaya devam edeceğiz. Önümüzde bir seçim var. Bu seçimin sağ salim ve huzurlu bir şekilde geçmesini diliyorum. Seçimler konusunda adaylarımızın, partimizin başarılı olması için çalışmalarımıza devam ediyoruz.