İLKHA/ Sağlık için alınması gereken mikro elementler arasında yer alan iyot, ülkemizde belli oranlarda sofra tuzlarına ekleniyor. İyot eksikliği, çocuklarda ve yetişkinlerde çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilirken, vücuttaki iyot fazlalığı ise birçok hastalığa yol açabiliyor.
Günlük tuz tüketiminin 5-6 gramı aşmaması öneriliyor ve erişkinlerin günlük 150 mikrogram iyot alması yeterli oluyor.
Güneydoğu Gastronomi ve Eğitimciler Derneği Onursal Başkanı Emrah Ray, iyotsuz tuz tüketiminin sağlık açısından önemli olduğunu belirtti.
Günlük tuz tüketim oranının 5 gramı geçmemesi gerektiğini ifade eden Ray, çok fazla tuz tüketiminin başta obezite gibi hastalıklara sebep olduğuna dikkat çekti.

"Bir insanın günlük tuz tüketim oranı 5 gramı geçmemeli"
Sağlığımız açısından organik ürünlerin kullanılmasını tavsiye eden Ray, "İyotsuz, işlem görmemiş tuz kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Genelde mutfaklarımızda kaya tuzu kullanırız, buna özen göstermemiz gerekir. Fazla tüketilen tuzun zararlı olduğunu biliyoruz. Tuzu elimizden geldiği kadar azaltmamız gerekir. İyotlu değil de daha çok işlem görmemiş tuzu tercih etmemiz; sağlığımız açısından önemlidir. Bu durum sadece tuz için değil diğer ürünler için de geçerlidir." diye konuştu.

"Güneydoğu Bölgesinde tuz tüketim oranı çok fazla"
Çok fazla tuz tüketiminin birçok hastalığa yol açtığını belirten Ray, "İyotsuz tuz, aroma olarak işlenmiş tuza göre biraz daha etkili ama daha sağlıklıdır. Herhangi bir işlem görmemiş ürünü tüketmek sağlığımız için daha faydalıdır. Kesinlikle tuzun miktarını azaltmamız gerekir. Maalesef Güneydoğu Bölgesinde tuz tüketim oranı çok fazladır. Dikkat ederseniz obezite ve diyabet gibi hastalıkların birinci öncelik sebebi tuzdur. Özellikle de obezitenin nedeni tuz tüketimidir. Bir insanın günlük tuz tüketim oranı beş gramı geçmemelidir." dedi.

"Tavsiyemiz halkımızın her şeyin organik olanını kullanmasıdır"
İyotsuz tuz tüketilmesini öneren Ray, "İyotlu tuz, işlem görmüş, belli testlerden geçmiş ve üretimi için belli sertifikaların izinlerin alındığı tuzlardır. Tavsiyemiz halkımızın her şeyin organik olanını kullanmasıdır. Birçok markette iyotsuz tuz bulamazsınız. İyotlu tuz sofralarımızda kullandığımız tuzdur. iyotlu değil de işlem görmemiş organik tuz veya kaya tuzunun kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Kaya tuzunu daha rahat tüketebileceklerini aromasının daha iyi olduğunu söylüyoruz. Aroması daha fazla olduğu için tüketimi de daha az olur." ifadelerini kullandı.