AA / Yeni yasanın sebze ve meyve ticaretinde köklü değişim ve dönüşümleri beraberinde getireceğini belirten Akbaş, özellikle üretici ve tüketici hakları açısından büyük önem taşıyan yeni yasanın, fiyat uçurumlarının en aza indirilmesi anlamında istikrarı sağlayacağını dile getirdi.
Akbaş, ürünlerin tarladan nihai tüketiciye ulaşana kadar ciddi fiyat farklarına uğradığını aktararak, söz konusu farkın tamamının hal esnafının üzerine yıkılmasının ise doğru olmadığını vurguladı..
Her ürünün yetiştiği bölgedeki fiyatın internet aracılığıyla vatandaşlar tarafından da görülebileceğine dikkati çeken Akbaş, şöyle devam etti:
'Piyasada yeterli araştırma yapılmadan, ürün fiyatı yükselince komisyoncu esnafı hemen suçlu tahtasına oturtuluyor. Bizler bunu kabul etmiyoruz, bu işin kolay bir noktası var, denetim. Her gün Antalya, Mersin ve Adana'da, saat 12.00'de ürünlerin toptan fiyatı açıklanır. Bunu herkes internet üzerinden de rahatlıkla görebilir. Oradaki fiyatlar baz alınıp müfettişler tarafından Şanlıurfa'da, Batman'da, İstanbul'da, bütün illerdeki haller, ardından da son nokta olan perakende denetlenirse, bu fiyat farkının nereden kaynaklandığı rahatlıkla görülebilir.'

'Her zaman denetime açığız'
Akbaş, denetimsizliğin vergi kaçakçılığına ve fiyat uçurumlarına neden olduğunu savunarak, hal esnafı olarak sürekli denetimden yana olduklarını ifade etti.
Her yerde ve sektörde fırsatçıların olduğunu belirten Akbaş, suçluların cezalandırılması, onuruyla çalışan esnafın ise ödüllendirilmesi gerektiğini söyledi.
Akbaş, ürünün tarladaki fiyattan direkt tüketiciye ulaşmasının mümkün olmadığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:
'Piyasa şartları malum, mazota, naylona, gübreye ve ilaca gelen zamlar var. Bunlar da fiyatı ister istemez yükseltiyor. Bu fiyatların makul olması lazım, abartısız rakamlar olması lazım. Büyük rantlar sağlayan kişilerin mutlaka engellenmesi lazım. Biz bu yasanın özellikle sıkı denetim boyutunu sonuna kadar destekliyoruz. Ürünler hallerden çıktıktan sonra perakende fiyatı ikiye katlanıyor, bunun mutlaka denetlenmesi lazım. Bizler hal pazarları olarak denetimlere açığız. Türkiye'deki bütün halleri, pazarları ve marketleri denetleyelim.'

'Herkesin rahatlaması sağlanır'
Şanlıurfa Hal Pazarı Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Çil de hal esnafı olarak denetimlerin arttırılmasını istediklerini söyledi.
Türkiye'nin karı için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini vurgulayan Çil, 'Yeni çıkacak yasayla denetimlerin arttırılmasını istiyoruz. Eğer sıkıntı bizdeyse biz üzerimize düşeni memnuniyetle yerine getiririz. Denetimin olmasını biz de istiyoruz. Sıkıntı biz de mi, pazar esnafında mı, yoksa üretim bölgelerinde Antalya, Mersin tarafında mı, ortaya çıksın, oralar da denetlensin. Biz her şeye açığız ve şeffafız.' diye konuştu.
Müslüm Çoban ise 35 yıldır Şanlıurfa Hal Pazarı'nda esnaflık yaptığını söyledi.
Sıklaşacak denetimlerin her kesimi memnun edeceğini belirten Çoban, 'Denetim sıklaşırsa herkesin içi rahat olur. İşçinin, esnafın ve alıcının rahatlaması sağlanır. Denetimin sıklaşmasından rahatsızlık duyan olmaz. Denetim sıkı olunca herkes alışverişini rahat yapar. Esnaf, komisyoncu ve pazarcı bundan memnuniyet duyar.' ifadelerini kullandı.