İLKHA/ Viranşehir'de faaliyet gösteren STK temsilcileri ve kanaat önderi, devletin milli piyango ve yılbaşı kutlamalarına destek vermemesi ve bunları teşvik etmemesi gerektiğini ifade ettiler.
Yılbaşı kutlamaları ve milli piyangonun toplumu ifsat eden yönlerine dikkat çeken STK temsilcileri ve kanaat önderi, kumar ve içkili kutlamaların İslam'da haram kılındığını ve vatandaşların bunlardan uzak durması gerektiğini söylediler.
İlçede faaliyet gösteren Viranşehir Cami-Der Başkan Yardımcısı Abdullah Çelik, Hristiyan adeti olan yılbaşı kutlamalarından uzak durulması gerektiğini belirterek şöyle konuştu:
'Yıllardır devletin teşviki ile halkımız maalesef bir Hıristiyan adeti olan yılbaşına ehemmiyet vermekte ve kutlamaktadır. Oysaki kim kime benzerse o da onlardandır. Bu dinimizde yeri olmayan ve insanın ahretlerine çok zarar ve tahribatlar veren bir konudur. Bir Müslüman'ın Hıristiyanların adetlerini kutlaması imanı açıdan risk oluşturur. Müslümanların bu gibi konulardan kendilerini muhafaza etmesi lazımdır. Bu gibi zararlar gelecek nesillere büyük tahribatlar verecektir. Devletin bu oyunu görmesi ve fark etmesi gerekir. Kanaat önderlerin, STKların ve İslami camiaların bu konuda çok ciddi vakit sarf etmeleri lazımdır. Eğer şimdiden buna bir çare bulamasak yarın bunun vebalının altında hepimiz kalacağız. Devletin de artık teşvik etmekten, taktik olarak uygulamaktan vazgeçmesi lazım.'
'Yılbaşı kutlamaları Hz İsa'nın ve Hıristiyan alemiyle hiçbir alakası ve bağı kalmamıştır.' diyen Çelik, 'Yapılan kutlamalar günaha, içkiye bulaştırma ve içki kötülüklerine alıştırma ve Emperyalist güçlerin bütün dünyaya yaymaya çalıştıkları bir sefalet gecesidir. Özellikle halkı Müslüman olan bir ülkede bu tür organizelere el atması o günaha ortak olması çok büyük bir vebaldir. Burada Müslümanların bu rezalete dur demeleri lazım. Başta hükümetin konuyla ilgili gerekli adımları atmaları lazım. Hiçbir Yahudi ve Hıristiyan bizim bayramlarımızı kutlamıyorlar. Eğer kutlamak istiyorsak hicri yılbaşını ya da Mekke'nin fethini kutlayalım.' ifadelerini kullandı.
'Devlet eliyle millet kumara sevk ediliyor'
Devlet eliyle onatılan kumara da değinen Çelik, 'Bir diğer konu ise 'milli piyango' adı altında devlet eliyle milleti kumara sevk ediyor. Yanı bir devlet halkına kumarı dayatıyorsa yaygınlaştırıyorsa bu çok büyük bir vebaldir. Müslüman halkımızdan çağrımız şudur; milli piyango ve yılbaşı kutlamalarında kendilerini şiddetle muhafaza etmeleridir.' şeklinde konuştu.
'Hiçbir Müslüman yabancıların örf ve adetlerini kutlayamaz'
Hiçbir Müslüman yabancıların örf ve adetlerini kutlayamayacağını söyleyen Diyanet-Sen Viranşehir Temsilcisi Ramazan Sabırdan ise şunları kaydetti:
'Diyanet-Sen olarak mesajımız şudur; bizler bütün mü'minlere ve inanlara şunu diyoruz. İnsanlığa yön vermek ve yol göstermek üzere gelen şerefli dinimiz İslam bir nizamdır. İslam insanların hem dünya hem de ahiret hayatına bakar. Bütün insanlık bunu böyle bilmelidir. Dini ve milli geleneklerde hiçbir yeri olmayan noel ve yılbaşını Müslümanlar niçin kutluyorlar. Şu gerçeği hemen belirtelim ki bir milletin kendi dini ve milli değerleri bırakıp yabancıların örf ve adetlerini benimsemesi demek o milletin dini yününde çıkması demektir. Hiçbir Müslüman yabancıların örf ve adetlerini kutlayamaz.'
Hıristiyan ya da Yahudilerin Müslümanların dini gecelerini kutlamadıklarına dikkat çeken Sabırdan, 'Dünyanın neresinde bakarsanız bakın hiçbir Hıristiyan ya da bir Yahudi Müslümanların dini gecelerini kutlamazlar. Noel ve yılbaşında hediyeleşmek asla doğru değildir. Yüce Allah Kur'an'da buyuruyor 'Ey iman edenler müminleri bırakıp kafirleri dost edinmeyin' kim giyinişte, düşüncede ve yaşayışta bir kavme benzemeye çalışırsa onlardan olur.' dedi.

'İnsan yılbaşında muhasebesini yapması gerekiyor'
İlçenin kanaat önderlerinden Mehmet Acet ise yılbaşı kutlamalarının ne İslam'da ne de örflerinde olduğunu söyledi.
Müslümanların kendi örf ve adetlerini yaşaması gerektiğini belirten Acet, 'Yılbaşı ne İslam da ne de örfümüzde vardır. Eğer Hz İsa'nın doğumuysa bu kutlamaları daha farklı şekillerde yapılır. Bunu İslami etkinliklerle, zikir ve ibadetle yapılabilir. Ama maalesef Yahudi ve Hıristiyanların adeti bizim içimize de girmiş durumda. Öyle bir duruma gelmişiz ki onlardan daha fazla içki, kumar ve kızlı erkekli oynamakla kutluyoruz. Buna da yılbaşı diyorlar. Ama yılbaşı gelince insan yılbaşında muhasebesini yapması gerekiyor. Benim ömrümden bir yıl daha geçti bu geçen yılda ben ne kadar hayır hasenat yaptım ve ne kadar günah işledim. Yılbaşında bunun hesabını yapmak gerekirken tam tersi o yılımızı günah işleyerek kapatıyoruz. Biz Müslümanlar örf ve adetlerimizi bırakmışız Yahudi ve Hıristiyanların adetlerin peşinden gidiyoruz. İslam ümmetin başına geldiği bu musibetin sebebi de biz Müslümanlar İslam'dan ve Kur'an'dan uzak kalmışlığımızdandır.'