Yüksel Polat

Şanlıurfa'da faaliyet gösteren Sivil Toplum Kuruluşları, Cuma namazı sonrasında Mısır'daki idamları protesto ederek idam edilen 9 Mısırlı genç için gıyabi cenaze namazı kıldı.

Mısır'da darbeci Sisi hükümetinin İhvan-ı Müslim'in üyelerine yönelik tutuklama, şiddet, işkence ve idam uygulamaları tüm Türkiye'de olduğu gibi Şanlıurfa'da tepkiler çekmeye devam ediyor. Cuman namazı sonrasında Dergah Camii önünde toplanan yüzlerce STK üyesi ve Şanlıurfalı vatandaşlar Mısır'daki zulmü protesto ederek idamların ve işkencelerin bir an önce durdurulmasını istedi.

AK Parti Milletvekili Halil Özcan'ın yanı sıra bir çok STK'nın katıldığı protesto gösterisinde önce geçtiğimiz günlerde idam edilen 9 genç için gıyabi namazı kılan protestocular darbeci Sisi yönetimi aleyhine sloganlar attı. Daha sonra grup adına bir basın açıklamasında bulunan Yedibaşak Derneği Şanlıurfa Şube Başkanı Vedat Savaş, Mısır'da Müslümanlara yönelik insanlık dışı ve sistematik bir işkence ve idam politikası uygulandığını belirterek; Firavun Sisi 3 temmuz 2013'te Mısır'da yaptığı darbe sırasında, Rabia ve diğer meydanlarda darbeyi protesto eden sivil ve savunmasız halka tank ve helikopterler ile saldırarak binlerce masum insanı şehit etti. 2013- 2018 yılları arasında 1789 kişi idam cezasına çarptırıldı. 42 kişi idam edildi. 10.000 kişi çeşitli şekillerde şehit edildi. 78.000 kişi tutuklandı ve çok ağır işkencelere tabi tutuldu. 15.000 kişi hicret etmek zorunda kaldı. 2019 yılında da idamlar tutuklamalar ve zulümler artarak devam ediyor' diyerek Müslümanları ve Müslüman Ülkeleri idam ve işkencelere karşı harekete geçmeye davet etti.

Kalabalık basın açıklaması ve okunan duanın ardından sessiz bir şekilde dağıldı.