AA/ Mart-nisan döneminde ekimine başlanan pamukta hasat yaklaşık 2 ay sürecek. Elle pamuk hasadının başladığı kentte hava sıcaklığının 40 dereceye yaklaşması ise tarım işçilerini olumsuz etkiliyor.
Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Ali Rıza Öztürkmen, yaptığı açıklamada, pamuğun, Türkiye ve bölge çiftçisi açısından stratejik öneme sahip olduğunu söyledi.
Kentte yaklaşık 1 milyon dekarlık alanda pamuk ekimi yapıldığını vurgulayan Öztürkmen, bunun da Türkiye'nin yüzde 42'sine tekabül ettiğini belirtti.
Geçen yıl, pamukta görülen tahta kurusu ve kırmızı örümcek gibi zararlılarla mücadele ettiklerini dile getiren Öztürkmen, bu dönem alınan önlemlerin rekolteye olumlu yansıyacağını kaydetti.
- "Pamuktaki kirlilik fiyatı olumsuz etkiliyor"
Öztürkmen, kentteki pamuğun yüzde 75'inin makineyle hasat edildiğini anımsattı.
Pamuktaki kirliliğin fiyatı olumsuz etkilediğine dikkati çeken Öztürkmen, şöyle konuştu:
"Çiftçiler, pamuğun üretim aşamasında gösterdiği hassasiyeti hasat döneminde de göstermesi gerekiyor. Pamuk mutlaka temiz toplamalı.
İçerisindeki naylon, çöp, yaprak gibi malzemelerin olmamasını tavsiye ediyoruz. Makineyle toplayan çiftçilerimizden de özellikle aracın ayarını iyi yaptırmalarını ve pamuğun hasarsız toplanmasını rica ediyoruz.
Pamuk toplanırken nemli olmasın aksi halde çürüme yapıyor. Pamuğun güzel toplanması halinde bereketli bir yıl olacağını düşünüyoruz."
Öztürkmen, temiz pamuk üreten çiftçilere daha iyi destekleme verilmesi yönünde adım atılmasını beklediklerini sözlerine ekledi.