Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünce Antalya'nın Alanya ilçesinde bir otelde düzenlenen organizasyonda Antalya, Isparta ve Burdur'da görev yapan basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Çavuşoğlu, burada yaptığı açıklamada, "Şu anda biz Rusya ve ABD arasındatercih yapma durumunda olan bir ülke değiliz. Biz ilişkilerimizi dengeli bir şekilde götürmek durumundayız. Bu son olayda ABD'nin rejime (Esed rejimi) yönelik müdahalesini destekledik. Yani iki ülke arasında taraf tutma diye bir şey yok." ifadelerini kullandı.

Son zamanlarda özellikle bazı ülkelerin ABD dahil 'Rejimin geleceğine Suriye halkı karar versin.' demeye başladığını belirten Bakan Çavuşoğlu, "Bu, Esad'ı daha da cesaretlendirdi. Yani bu kadar insanı öldüren, insanlık suçu, savaş suçu işleyen bir rejimi meşrulaştırmaya çalışırsanız o zaman o rejim öldürmeye devam eder. Hele hele bir taraftan DEAŞ, bir taraftan rejim alternatifi yok gibi düşünürseniz, rejim de derki 'Beni tercih edecek herkes.' Ama öyle değil, iki şeytandan birini tercih etmek zorunda değil Suriyeliler. Pekala, DEAŞ'ı hep birlikte yok edebilirsiniz, pekala bu rejim gidebilir." şeklinde konuştu.

"İki şeytandan birini tercih etmek zorunda değil Suriyeliler"

Çavuşoğlu, konuşmasında şunları kaydetti:

"Bir taraftan DAEŞ bir taraftan rejim, baş alternatif yok gibi düşünürseniz, rejim de der ki 'Beni tercih edecek herkes.' Ama öyle değil, iki şeytandan birini tercih etmek zorunda değil Suriyeliler."

Görüştüğü dışişleri bakanları ile ilgili olarak da Çavuşoğlu, "Hepimizin ortak fikri artık Esad'ın burada kalmaması, kalırsa da barışın olmayacağı. Suriye'nin istikrarı bir an önce bu adımları atmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"Suriye'de YPG'yi birbirine kaptırmamak için rekabet ediyorlar"

Çavuşoğlu, "Rusya ile ABD şu anda Suriye'de YPG'yi birbirine kaptırmamak için rekabet ediyor. Böyle rekabetlerin Suriye'ye de bölgeye de bir faydası yok. Açık açık düşüncelerimizi söylüyoruz, böyle bir rekabet var. Soruyoruz niye destekliyorsunuz diye. 'Ben bırakırsam diğerine gider.' Diğeri de aynı şeyi söylüyor. Terör örgütü üzerinden iki süper gücün rekabet etmesi gerçekten kabul edilebilir bir şey değil. Bu, bir acziyettir." dedi.

Bakan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Göç hareketliliğine karşı daha güvenli bölgelerde, Suriyelileri tekrar yerleştirip ve gerekli imkanları sağlamamız lazım. Esasen güvenli bölge projesi bugün, her zamankinden daha elzem hale gelmiştir." AA