Abdurahman Deniz UĞURLU / Şanlıurfa’nın İslam Ülkeleri İşbirliği Teşkilatı Turizm Bakanları tarafından 2023 İslam Dünyası Turizm Başkenti seçilmesi ile birlikte; Harran, İslam medeniyetinin önemli bir merkezi olduğunu belirten Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı ve Harran Ören yeri Kazı Başkanı Prof.Dr. Mehmet Önal, Harran’ın aynı zamanda çok önemli bir inanç merkezi olduğunu ve Semavi dinlerin atası sayılan Hz. İbrahim’in Harran’da Hz. İbrahim’in evinin ortaya çıkartılması için gerekli adımların atılmasının altını çizerken turizm sektörü temsilcileri de yetkililerin harekete geçmesini istediler.

Harran, 400’ün üzerinde bilim adamı yetiştiren ve önemli icatların bilime kazandırıldığı yerdir

Gazetemizden İshak Polat’ın hazırlayıp sunduğu “Yaşamın İçinden” adlı programın konuğu olan ve Harran Ören yerinde devam eden kazılara ilişkin soruları cevaplandıran Prof.Dr. Mehmet Önal yaptığı açıklamada; İslam dünyası için muhakkak çok önemli. İslam dünyasının bilimde zirveye çıktığı bir dönemi temsil ediyor Harran. 9.-10. Yüzyıllarda Sabit bin Kurra, Battani ve 400 bilim insanı tespit edilmiş durumda Harranlı olarak. 5 Medresesi var, verilen eğitimin üniversiteye eş değer olduğu bir bilim ağırlığı mevcut Harran’ın. Dolayısıyla zirvede. Bu Harran’ın eğitimdeki gücü. O dönem küresel usturlap Harran’da icat ediliyor. Kızamık aşısı Harran’da yapılıyor hassas terazi Harran’da icat ediliyor yine damıtma ile yapılan parfüm ve ilaçların dükkanlarını ve imalathanelerini bulduk kazıda dolayısıyla buda 9.-10. Yüzyılda kimyayı, damıtmayı bilmek gerekiyor ki bu Harran’da biliniyor. Bunu Batı ile karşılaştırdığımız zaman 300-400 yıl öncesinden bu bilgilere ulaşılmış Harran’da” diyerek Harran’ın pozitif bilimlerde batıdan 300-400 yıl önde olduğunu dile getirdi.

İslam Dünyası Turizm Başkenti dolayısı ile Hz. İbrahim’in evi turizme kazandırılmalı

Röportaj sırasında İshak Polat’ın “Harran’daki mirasın ortaya çıkartılmasında Şanlıurfa’nın İslam Dünyası Turizm Başkenti seçilmesinin bir dönüm noktası olacağını düşünüyor musunuz?” Sorusunu cevaplandıran Prof. Dr. Mehmet Önal; Muhakkak Urfa’nın da değeri büyük ama Harran inanç ve bilimle açık ve seçik verilerle Urfa’nın önünde. Onun için bu etkinliklerin Harran’da yapılması Harran’a da çok şey katacaktır. İnanç kısmında en önemli unsur semavi dinlerin atası sayılan Hz. İbrahim. Şanlıurfa’nın İslam Turizm Başkenti seçilmesi inanç ve mistik açıdan güzel ama Harran’ın özeli daha güçlü. Harran’ın en güçlü tarafı Hz. İbrahim. Bilimi bir tarafa bırakırsak Hz. İbrahim’in 75 yaşına kadar Harran’da yaşadığı, hatta eşi Sare ile her ne kadar evlilikleri Akçakale’de ki Aynel Arus işaret edilse de yaşadığı yer uzun yıllar Harran. Hatta babası Terah’ın Harran’da vefat ettiği yine ortaçağ yazarlarının Babası Terah’ın mezarını gördüklerinden bahsediliyor yine akrabaları olsun amcaları çocuklarının eşleri hep Harranlı. Rebeka ve diğerleri. Biz HZ. İbrahim’in Harran’daki evini tespit ettik. Ama üzerinde gecekondu var.” Diyerek semavi dinlerin ata yurdu olarak Harran bilindiği ve tanındığı için muhakkak İslam’ın Turizm Başkenti de olması Harran’ın ön plana çıkartılması gerektiğinin altını çizdi.

Hz. İbrahim’in Harran’daki evine ilişkin daha önce ŞURKAV Dergisinin Eylül 2021 Yılında yayınlanan 41. Sayısında yayınlanan makalesinde konuya ilişkin bir Makale de yayınlayan Prof.Dr. Mehmet Önal’ın açıklamalarına destek veren turizm sektörünün temsilcileri de 2023 İslam Dünyası Başkenti seçilen Şanlıurfa’da, Hz. İbrahim’in evinin bir an önce ortaya çıkartılması ve inanç turizmine kazandırılması için yetkililerin harekete geçmeleri gerektiğini dile getirdiler.