AA / Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın katılımıyla ülkelerindeki iç savaştan kaçan Suriyeliler ile onlara ev sahipliği yapan Şanlıurfalılar, Düşünce Platformu "Fikir Sofrası" tarafından organize edilen 5 bin kişilik iftarda buluştu.
Halepli Bahçe Meydanı'nda gerçekleştirilen etkinlikte katılımcılar, iftar öncesinde 2015 Dünya Kuran-ı Kerim okuma birincileri Ferruh Muştuer ve Recep Yasan'ın Kuran-ı Kerim tilavetinin ardından yapılan dualarla oruçlarını açtı.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, bu tür programların birlikteliği pekiştirmek adına önemli olduğunu kaydetti.Şanlıurfalı ve Suriyeli misafirlerle oruç açtığı için mutlu olduğunu söyleyen ve etkinlikte emeği geçenlere teşekkür eden Yılmaz, dünyanın ve özellikle de İslam aleminin bugünlerde Hazreti İbrahim'in mesajını çok iyi anlaması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Hangi etnik kökenden olursak olalım, hangi inançtan, mezhepten olursak olalım hepimiz Hazreti İbrahim'in milleti olarak buradayız ve Hazreti İbrahim'in milleti olarak iftarımızı açacağız inşallah. Bugünkü dünya her zamankinden daha fazla Hazreti İbrahim'in, onun ardından gelen peygamberlerin ve nihayet Peygamber efendimizin mesajına ihtiyaç duyuyor. Özellikle Müslüman dünyanın yeniden dönüp peygamberlerinin barış mesajına, hoşgörü mesajına bakması gerekiyor. İslam aleminin daha fazla ilme, daha fazla hoşgörüye, üretmeye, çalışmaya ve emek harcamaya ihtiyacı var. Kardeşin kardeşi vurmadığı, katletmediği, çatışmaların ve çekişmelerin yaşanmadığı tam aksine yeryüzünün bir birimiz için imar ettiğimiz ve hoşgörü içinde yaşadığımız bir İslam alemini buradan hep birlikte temenni ediyoruz."
Yılmaz, Türkiye'nin Suriye'deki zulümden kaçan sığınmacılara çok iyi sahip çıktığını, bunun gelecekte çok daha iyi anlaşılacağını ifade etti.

- "Bu olaylar gelip geçer"
Suriye'deki savaşın er ya da geç biteceğine inandığını ifade eden Yılmaz, özellikle Suriyelilerin zalim bir rejimin zulmünden kaçarak Türkiye'ye, kardeşlerinin yanına sığındığın kaydetti.
Türkiye'nin gösterdiği misafirperverliğe dikkat çeken Yılmaz, şöyle devam etti:
"Onlara Türkiye'nin ve Şanlıurfa'nın gösterdiği Halil İbrahim misafirperverliği inanıyorum ki tarihte yerini alacaktır. Bu olaylar gelip geçer, Suriye inşallah huzuruna kavuşur o zaman inanıyorum ki gelecekte bu yapılanlar çok daha iyi bir şekilde hatırlanacaktır. Türkiye ve Urfa insanlık vazifesini yapıyor. Buradan tabi bütün insanlığa da seslenmemiz gerekiyor aslında. Suriyeli kardeşlerimize tüm dünyanın el uzatması lazım bunu yeterince görebildiğimizi söyleyemeyiz. Buradan bu çağrımızı da bir kez daha yenilemiş oluyoruz. Bu vesileyle ben tüm İslam aleminin Ramazan-ı Şerifi'ni tebrik ediyorum."
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Şanlıurfa Milletvekili Nureddin Nebati ise Fikir Sofrası'nın çok önemli bir kuruluş olduğunu ve yaptığı çalışmalarla herkesin takdirini kazandığını söyledi.
Etkinlikte Suriyelilerin yoğunlukta olduğu, 5 bin kişinin konuk edildiğini dile getiren Nebati, şunları kaydetti:
"Burada en önemli şey Suriyelilerle iftar sofrasını Şanlıurfa'da geçirmek, çünkü burada şu anda 500 binin üzerinde Suriyeli kitle var. Dolayısıyla Türkiye, Suriyeli vatandaşlar içerisinde etnik yapısına bakmaksızın Kürdü, Türkmeni, Arabı, Ezidisi hepsine ev sahipliği yapıyor. Bu aşamada yaşanan sıkıntılı dönemde Türkiye üzerine düşen görevi layıkıyla ve fazlasıyla yapmaktadır."

- "Kavga değil kardeşlik"
Fikir Sofrası Başkanı Ahmet Arslan da vatanlarından zorla koparılan Suriyeliler ile onları yıllardır misafir eden Şanlıurfalıların birlikteliğini pekiştirmek amacıyla iftarı düzenlediklerini belirtti.
Platformun iki yıl önce kurulduğunu hatırlatan Arslan, önemli ve değerli çalışmalara imza atmaya devam edeceklerini kaydetti.
Söz konusu etkinliği düzenlemiş olmaktan duydukları memnuniyeti ifade eden Arslan, "Kalplerin huzurla dolduğu ramazan ayı yardımlaşmanın, birlik ve beraberliğin zirveye çıktığı bir aydır. Savaş değil barış diyoruz, kavga değil kardeşlik, ayrışma değil kaynaşma diyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle Şanlıurfa'ya geldik. Allah tutuğumuz oruçları kabul etsin" diye konuştu.
Program, Kültür Bakanlığı Tasavvuf Topluluğu'nun sema gösterisiyle sona erdi.