Yüksel Polat

Şanlıurfa Turizmi Geliştirme A.Ş. tarafından koordine edilen ve İlçelerin turizm potansiyellerine yönelik yapılan Turizm Eylem Planı çalışmalarının bu seferki durağı Viranşehir oldu. Katılımcılar, sahip olduğu bir çok arkeolojik ve kültürel değere sahip hoşgörü şehri Viranşehir'in gerçekte büyük turizm potansiyeline sahip olduğunu ve bu potansiyelin işlenmesi gerektiğinin altını çizdiler. Belediye Başkanı Salih Ekinci; Maalesef Viranşehir olarak turizmden hak ettiğimiz payı alamıyoruz' dedi.

Şanlıurfa Turizmi Geliştirme A.Ş. tarafından ilçelerin turizm potansiyeline yönelik uzun süren saha araştırmaları ve çalışmalar neticesinde ortaya koyduğu raporların ışığında düzenlediği Turizm Eylem Planı çalıştaylarının dördüncü durağı Eyyüp Nebi Makamının yanı sıra son günlerde Kızlar Sarayı, Sefertepe, Tella Marytroyunu, Hamidiye Kışlası, Ulu Cami gibi bir çok arkeolojik ve tarihi eserlerin yanı sıra keşfedilmeyi bekleyen jeopark alanları ve gastronomi lezzetlerinin yanı sıra hoşgörü şehri olarak ta bilinen Viranşehir İlçesi oldu.

Viranşehir'in turizm potansiyelinin yanı sıra bu potansiyelin nasıl yükseltilebileceğine, arkeolojik ve kültürel eserlerin turizme nasıl kazandırıla bilineceğine ilişkin çalışmaların masaya yatırıldığı Viranşehir Turizm Eylem Planı çalıştayı Viranşehir Belediyesi toplantı salonunda gerçekleştirildi. Şanlıurfa Turizmi Geliştirme A.Ş'nin koordinasyonunda yapılan toplantıya Şanlıurfa Turizmi Geliştirme A.Ş. Genel Müdürü Mahmut Uncu, Viranşehir Kaymakamı Ömer Dereci, Viranşehir Belediye Başkanı Salih Ekinci, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Turizm Tanıtma Şube Müdürü Necmi Karadağ, Şanlıurfa Kent Konseyi Genel Sekreteri Murat Karaer, , Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Aykut Hakan Kutluhan, H.Ü. Gastronomi Bölümü Öğretim Görevlisi Levent Selman Göktaş, Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü Ramazan Baylan, GAP İdaresi Başkanlığı, Karacadağ Kalkınma Ajansı gibi kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

Viranşehir güçlü turizm potansiyeline sahip

Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren Şanlıurfa Turizmi Geliştirme A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Uncu, kurumları ve İlçelere yönelik gerçekleştirdikleri Turizm Eylem Planı hakkında katılımcılara bilgi verdikten sonra; İlçelerimize yönelik hazırladığımız Turizm Eylem Planları çerçevesinde Viranşehir'e yönelik uzun süren saha çalışmaları gerçekleştirdik. Viranşehir sahip olduğu bir tarihi ve kültürel değerler ile güçlü bir turizm potansiyeline sahip bir ilçemiz. Kurumlarımız arasında yapılacak çalışmalar ile Viranşehir'in bu potansiyeli hak ettiği noktaya gelecektir. Mezopotamya bölgesinin kesişen yollarında yer alan Viranşehir yapılacak çalışmalar ile önemli bir turizm merkezi olacaktır' dedi.

Viranşehir yol üzeri değil bizzat turizm noktasıdır. Mezopotamya'nın kavşak noktasıdır.

Viranşehir Belediye Başkanı Salih Ekinci'de Viranşehir'in tarihi ve kültürel değerlerini sıralayarak; Aslında Viranşehir Mezopotamya dediğimiz bölgenin kavşak noktasıdır. Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır üçgeni içerisinde merkezdedir ve turizm anlamında üzerinden geçilecek bir yol değil bizzat sahip olduğu birçok müthiş değer ile aslında önemli bir turizm merkezidir. Viranşehir çok önemli tarihi ve kültürel değerlerin yanı sıra Eyyüp Nebi Makamı gibi önemli bin inanç merkezine sahip bil ilçedir. Şanlıurfa turizminden hak ettiği payı alamayan Viranşehir'in önümüzdeki süreçte hak ettiği payı alabilmesi için önemli gayretlerin içerisinde olacağız. İnşallah ortak kurum ve kuruluşlar ile yapılabilecek çalışmaları hızlandırarak bu potansiyeli hızlandırmak, Viranşehir'i turizm açısından konaklanabilecek bir merkez haline getirmek istiyoruz. Çünkü bu potansiyel dediğim gibi Viranşehir'de var ve Viranşehir bunu hak ediyor' dedi.

Doğru planlama ve doğru tanıtım ile Viranşehir hak ettiği noktaya gelir

Viranşehir Kaymakamı Ömer Dereci ise Viranşehir'in bilinenden daha çok tarihi ve kültürel mirasa sahip olduğunun altını çizerek; Bir çok medeniyetin izlerinin bulunduğu Viranşehir turizm açısından aslında işlenmemiş bir maden. İlgili kurum ve kuruluşların desteği, doğru planlama ve doğru tanıtım ile Viranşehir turizmde hak ettiği noktaya gelir. Buna inancımız tamdır' dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Viranşehir'in saha çalışmalarına ilişkin Turizm Eylem Planı sunumu gerçekleştirildi. Sunumdan sonra söz alan katılımcılar Viranşehir'in bu güne kadar kamuoyuna fazla yansımayan bir çok değerine atıf yaparak bu tarihi, kültürel eserlerin gün yüzüne çıkartılmasının önemine dikkat çekerek bu işlemlerin bir an önce hayata geçirilmesinin önemine dikkat çektiler.