İLKHA /Bulut, dünyanın dört bir tarafına yayılan Corona virüsünün ardından medikal ürünlere olan talep ve konuya ilişkin yaşanan sorunlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Medikal ürünler konusunda üretim yeri belli ve markalı ürünlerin tercih edilmesini belirten Bulut, merdiven altı tabir edilen ürünlerden uzak durulması gerektiğini ifade etti.
Medikal ürünlerle ilgili suni taleplerin piyasadaki ürün fiyatlarını artırdığını savunan Bulut, yetkililerin denetimlerini artırmasıyla fiyatların düştüğünü belirtti.
Corona virüs ile ilgili Sağlık Bakanlığının çalışmalarını olumlu bulan Bulut, 'Çin'de yaşanan Corona virüsünün birçok ülkeye yayılması ve bununla ilgili ülkemizde de böyle vakaların yaşanmaması için birçok çalışma yapıldığını görmekteyiz. Özellikle Sağlık Bakanlığımız bu konuda son derece titiz çalıştığını görüyoruz. Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca'ya bu konuda çok teşekkür ediyoruz.' ifadelerini kullandı.

'Maske, el dezenfektanı, ateş ölçer ve eldivene oldukça yoğun bir talep olduğunu görüyoruz'
Medikal ürünlere aşırı derecede talep olduğunu ifade eden Bulut, 'Özellikle maske, el dezenfektanı, ateş ölçer ve eldivene oldukça yoğun bir talep olduğunu görüyoruz. Özellikle ürünlere olan yoğun talep karşısında fiyatların yükseldiğini görüyoruz. Maske fiyatları 3 liraya kadar çıktı. Bununla birlikte Bakanlığın ihraç edilen ürünler ile ilgili bir sınırlama getirmesi bu fiyatların düşmesini sağladı. 3 liraya kadar çıkan maske fiyatları 1.60 ile 1.70 kuruşa kadar indi. Bu fiyatların biraz daha ineceği konusunda beklentimiz var.' şeklinde konuştu.

'Medikal ürünlerde markalı
ve üretim yeri bilinen ürünler
tercih edilsin'
Medikal ürünler ile ilgili yapay taleplerin olduğuna işaret eden Bulut, 'Bugüne kadar hiç görmediğimiz şekilde ürünlere olan taleplerin suni olarak artığını görüyoruz. Bu iş medikallerden çıkarak başka kişilerin tekeline geçmiştir. Bunun yanı sıra medikalle hiçbir ilgisi olmayan kişi ve firmaların, bu işlere girdiğini ve suni bir talep oluşturduğunu görmekteyiz. Özellikle fiyat artışlarında yetkililerin çalışmalarını sürdürüyor. İlgili firmalara denetlemeler yapılıyor. Aşırı derecede fiyat artışı olan ürünlerle ilgili tutanak tutularak, soruşturma açılıyor. Özellikle firmalarımızın bu konuda dikkatli olmalarını istiyoruz. Ayrıca merdiven altı maskelerin üretildiğini hepimiz biliyoruz. Halkımız bu konuda çok dikkatli olsun. Özellikle medikal ürünlerde markalı ve üretim yeri bilinen ürünler tercih edilsin. Olması gereken budur.' diye konuştu.
Medikal ürünlerle ilgili yaşadıkları problemlere değinen Bulut, 'Medikal ürünlere çok yoğun talep olduğundan, piyasaya yeterli derecede ürün gelmiyor. Özellikle üreten ve ithal eden firmalar, bu konuda ürün bulmakta zorluk çekiyor. Ürünleri piyasaya sunmakta zorluk çektikleri için halkımızda bu ürünleri istediği zaman ve her yerde ulaşamıyor. Örneğin biz medikalciler olarak firmalardan maske, el dezenfektanı ve ateş ölçer talep etmemize rağmen yeterince ürün bulamıyoruz. Çünkü birçok ürün ithal ediliyor. Yurt dışında giriş ve çıkışlarda yasaklar olduğu için istenilen ürünün temin edilmesi kolay olmuyor.' ifadelerini kullandı.
'Eğitime 15 gün ara verilmesini olumlu buluyorum'
Eğitime 15 gün ara verilmesinin isabetli bir karar olduğunu vurgulayan Bulut, 'Corona virüsünün ülkemizde yayılmasını istemiyoruz. Ancak böyle bir durumla karşı karşıya kalmadan önce gerekli önlemleri almamız gerekiyor. Sağlık Bakanlığımız bu konuda çok güzel bir çalışma sergiliyor. Halkımızın kendi temizliğine, hijyenine çok dikkat etmesi gerekiyor. Kalabalık ortamlardan uzak durmalıyız. Bu konuda kendimizi korumalıyız. Halkımızın, çocuklarımızın daha iyi korunması açısından eğitime 15 gün boyunca ara verilmesini gerçekten buluyorum.' dedi