SEYFULLAH POLAT/ Şanlıurfa Vali Yardımcısı Selami Işık Başkanlığı'nda Orman Bölge Müdürlüğü'nde gerçekleştirilen Yemyeşil Urfa İzleme ve İcra Komisyonu Toplantısına; DSİ, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi, Tapu Kadastro Bölge Müdürlüğü, Karayolları Bölge Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Milli Emlak Müdürlüğü ve Yemyeşil Urfa Platformu Üyeleri katıldı.

Ekim ayında başlatılması beklenen ve ilk 3 aylık sürede 10 milyon fidanın toprakla buluşturulmasının planlanan 'Yemyeşil Urfa' Kampanyası için önemli bir adım atıldı. Orman Bölge Müdürlüğü'nde gerçekleştirilen Yemyeşil Urfa İzleme ve İcra Komisyonu toplantısında alt komisyonların kurulması kararlaştırıldı ve önemli kararlar alındı.

Ağaçlandırma kampanyasıyla ilgili görüş ve düşüncelerin paylaşıldığı, fikirlerin beyan edildiği toplantının ilk kararı eldeki mevcut ağaçlandırma sahalarının zemin etüdünün yapılarak hızla eyleme geçilmesi oldu.

Alt komisyonlarda yer alan kurumların ortaklaşa yürütecekleri çalışmalarda; kamu arazilerinin tespiti, yol boyu dikimlerinin planlanması, zeytin ağaçlandırma alanlarının tespiti, okul bahçelerinin ağaçlandırılması, kanal kenarlarının ağaçlandırılması, eylem planlarının oluşturulması, ilk dönemdeki 10 milyon fidan hedefine ulaşılması, kurumların dikim planlaması ve 2023 yılı için hedeflenen 100 milyon ağaç hedefine ulaşılması kararları masaya yatırıldı.

ÖĞRENCİLER, AĞAÇLANDIRMA

ÇALIŞMALARINDA AKTİF ROL ÜSTLENECEK

Mevcut okulların ve yeni açılacak okulların ağaçlandırma ihtiyacı belirlenecek. Bugüne kadar halkın düğün ve sosyal organizasyonlarında kullanılmak üzere muhtarlıklara devredilen Kapanan köy okulları ve Sağlık Ocağı arsalarının ağaçlandırma çalışması için Milli Eğitim'e devri sağlanacak. Köylerdeki bu alanlar ve ağaçlandırma sahaları, köy okullarında okuyan öğrencilerin katılımıyla ağaçlandırılacak ve toprağa dikilen fidanlara bu öğrencilerin isimleri verilecek. 300 bini merkezde olmak üzere toplam 683 bin öğrencinin bulunduğu Şanlıurfa'da, öğrencilerin ağaç dikme etkinliklerine katılımı, yeşil bilincinin yerleşmesi açısından önemsenen bir konu.

KARAYOLLARI GÖREV ALANINDAKİ

YOL KENARLARI AĞAÇLANDIRILACAK

Yol boyu ağaçlandırma çalışmalarında Karayolları devreye girecek. Uzman personelin yol güvenliğini riske etmeyecek açıları belirlemesiyle birlikte kademeli olarak çalışmalara başlanacak.

DESTEKLEME ALAN ÇİFTÇİLERE

10 FİDAN DİKME ŞARTI GETİRİLECEK

Sulama Birliklerine kayıtlı olan ve destekleme primlerinden faydalanan çiftçilerden 10 fidan dikmeleri istenecek. Böylelikle sulama birliklerine kayıtlı 60 bin çiftçinin bulunduğu düşünüldüğünde, 600 bin fidanın çiftçiler eliyle toprakla buluşturulması hedefleniyor. Ekilen bu fidanların genel ekseriyeti zeytin olacak ve çiftçiler kendilerine ait bu ağaçları yetiştirecek.

KÖYLERE YAKIN AĞAÇLANDIRMA SAHALARINI

BÖLGEDE YAŞAYAN KÖYLÜLER AĞAÇLANDIRACAK

Köylerde kapatılan kamu yerleşke arazilerinin ve köylere yakın olan ağaçlandırma sahalarının, bölgedeki köylülerin katılımıyla ağaçlandırılacak. Çoğunluğu zeytin ağaçlarından oluşması beklenen bu sahalarda ekilen her bir fidana, ekimi yapan vatandaşların ismi verilecek. Ağaçların yetişip meyve vermesiyle birlikte köylerde yaşayan vatandaşlar bu ağaçları hasat edebilecek.

AŞIRI SULAMA NEDENİYLE YÜKSELEN VE

SURİYE'YE AKAN TABAN SUYUNUN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Harran, Akçakale ve Suruç ilçelerinde, çiftçilerin bilinçsiz sulama yapması nedeniyle yükselen taban suyu problemi, taban suyuyla beslenen ağaçlarla aşılacak. Bu ilçelerde yaşayan çiftçilerin, göle dönüşen tarla kenarlarını ağaçlandırmaları zorunlu tutulacak, denetimi sağlanacak. Böylelikle taban suyunu tahliye etmek için açılan kanallar, alüvyon ve gübreli suyu Suriye tarafına taşımamış olacak.

BÜYÜKŞEHİR, ÇEVRESİ AĞAÇLANDIRILAN KÖY

YOLLARININ YAPIM VE ONARIMINA ÖNCELİK VERECEK

Köylerde ağaçlandırma bilincinin oluşması ve ağaçların korunmasını teşvik etmek amacıyla, ağaçlandırma çalışmalarını sahiplenen köylere altyapı hizmetlerinde öncelik tanınacak. Büyükşehir Belediyesi, yol kenarları ağaçlandırılan köylerin yol yapım ve onarım çalışmalarını öncelik listesine alacak. Böylelikle başka köylerin de ağaçlandırma çalışmalarına katılımı teşvik edilecek.

MÜFTÜLÜK CUMA VAZLARIYLA, AĞAÇLANDIRMA

BİLİNCİNİN OLUŞMASINA DESTEK OLACAK

Ağaçlandırma bilincinin oluşması ve dikilen ağaçların korunmasını teşvik etmek amacıyla Müftülük, Camilerde vatandaşı bilinçlendirecek. Buna ek olarak bahçesi bulunan camilerin ağaçlandırılması noktasında da çalışmalar yapılacak.

DSİ SULAMA KANALLARI KENARLARININ

AĞAÇLANDIRILMASI İÇİN DEVREYE GİRECEK

Ağaçlandırma çalışmalarında başarı oranının seviyesini su kaynaklarına erişim belirliyor. Ekilen fidanların kendilerini kurtarana kadar sulanması hayati önem taşıyor. Bu anlamda sulama kanallarının kenarlarının ağaçlandırılması için planlama yapılacak ve DSİ, hazırlanacak program çerçevesinde bu alanları yeşillendirecek.

BASIN VE YAYIN KURULUŞLARI, KAMPANYAYI

ANLATACAK, DESTEK ÇAĞRISINDA BULUNACAK

'Şanlıufa'nın kurtuluşunun 100. yılında, 100 milyon fidan' sloganıyla sosyal medyada başlayan ve kısa sürede tüm kurumların desteklediği kitlesel bir özleme dönüşen 'Yemyeşil Urfa' Kampanyası için basın ve yayın kuruluşlarının desteği istenecek. Hazırlanan doküman ve içeriklerin yerel basın kuruluşlarında yer almasıyla, vatandaşın kampanyayı sahiplenmesi sağlanacak.