Tuğba POLAT/ Beyin damarlarındaki ani tıkanıklıklar nedeniyle ortaya çıkan "İnme" rahatsızlığıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Uzman Zeynal Tunç, dünya genelinde inme nedeniyle her 14 dakikada bir hastanın hayatını kaybettiğini dile getirdi.

İLK 6 SAAT ÇOK ÖNEMLİ
İnmede erken müdahalenin hayat kurtardığını vurgulayan Nöroloji Uzman Zeynal Tunç, "Beyin damarlarının aniden tıkanıp oksijensiz kalmasıyla ortaya çıkan 'inme' nedeniyle hastalarda geçici ve kalıcı hasarlar oluşuyor. Girişimsel Nöro radyoloji beyin damar tıkanıklığında erken saatlerde tedavi çok önemli. Eğer bu sürede tedavi etmezsek hastaların felç kalma ve ölme riski çok artıyor. O yüzden hastaları erken sürede tedavi etmek lazım. İlk 6 saat içerisinde hastaların bu işleme yetişmesi lazım" diyerek Şanlıurfa'daki İnme Merkezinin hastaların yüzde seksenini sağlığına kavuşturduğunu vurguladı.

UYGULANAN TEDAVİYLE, HASTALARIN BEYİN DAMARLARI AÇILIYOR
İnmedeki tedavi süreciyle ilgili bilgi veren Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Tahtabaşı ise "Özellikle damar tıkanıklığı olan inme hastalarında ilk 6 saat içerisinde hastalar ekibimizin kontrolünde toplardamardan pıhtı eritici tedavi veriliyor. Buna cevap verilmezse, aynı kalp anjiyosunda olduğu gibi kasıktan girilerek beyine kadar kateter denilen sistemlerle ilerlenip beyindeki pıhtı ya eritilerek ya emilerek ya da özel pıhtı çekici sistemlerle alınarak hastaların beyin damarları açılıyor ve hastaların tamamen sağlığına kavuşması sağlanıyor. Bunu yapmazsak hastalarda kalıcı hasarlar, sakatlıklar meydana gelebiliyor" ifadelerine yer verdi.

BELİRTİLERİ HIZLI FARKETMEK ÖNEMLİ
Beyin damar tanıklığı bulunan hastalarda en önemli faktörün erken tedavi olduğunu vurgulayan Girişimsel Radyoloji Dr. Öğretim Üyesi Veysel Kaya, "Hastanın hastaneye en yakın sürede ulaşması burada da ilk ve en önemli görev hasta yakınına düşmektedir. Yani bir tarafında tutmamazlık, konuşamama, yüzünde gözünde kalma, bayılma gibi şikâyetleri bulunan hastaların hasta yakınları tarafından acile en kısa sürede götürülmesi bu tedavinin ilk ve en önemli basamağıdır. Bu ekip tarafından kapalı yöntemle dediğimiz kasıktan bir iğne deliğinden anjiyografi ile kapalı damarları açılmaktadır. Beyin kanaması bulunan beyin baloncuğu bulunan hastalarda da ciddi bir şekilde başarılı tedaviler tarafımızca yaklaşık 1,5 senedir burada yapılmaktadır. Şahdamarı rahatsızlığı bulunan hastalara da girişimsel Nöro radyoloji yani beyin, beyin kısmını ilgilendiren bütün işlemler bu ekip tarafından başarılı bir şekilde Urfa'da yapılmaktadır" diyerek inmenin belirtileri ve tedavi süreciyle ilgili bilgi verdi.

2 BUÇUK YILDA BİRÇOK HASTA ŞİFA BULDU
Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Adem Delice, yaklaşık 2 buçuk yıldır inme hastaları başarıyla tedavi ettiklerini belirterek, "Anevrizmaya bağlı kanama, hastalarının diğer illere muhtaç olmamasını ve bu süre zarfında tedavilerinin bizim hastanemiz de görmesini sağlamak ve yoğun bakım şartında takiplerini yerine getirmekte kendimize bir artı görev addetmişiz ve bunu burada uyguluyoruz. Birçok hem inme hastası hem anevrizma hastası bu ekip sayesinde şifa buldu ve sağlıklarına kavuştu. Tabi bu bir ekip işi sadece bir nörologla bir radyologla olacak iş değil. Biz bu işleri bir uyum içerisinde yapıyoruz. Bu konudaki en yüksek hıza ulaşmak içinde elimizden geleni yapıyoruz" diyerek operasyonları gerçekleştiren ekip arkadaşlarına teşekkür etti.