Haber Merkezi / Şanlıurfa Büyükşehir belediye başkanı Nihat Çiftçi, Şanlıurfa'da yayın yapan gazetelerin imtiyaz sahipleriyle buluştu. Yaklaşan yerel seçimler, turizm faaliyetleri, altyapı ve yapımı devam eden projelerle ilgili Gazete sahiplerinin sorularını yanıtlayan Çiftçi, Urfa'daki son durumu aktardı

Narlıdere, Karakoyun ve Çevik kuvvet Köprülü Kavşakları ne zaman bitecek? Çalışmalardaki son durum nedir?

Her şey aksamadan süresinde ilerliyor. Bütün köprülü kavşaklarda çalışmalar yürütülüyor. Narlıdere ve Karakoyun Köprülü Kavşakları tamamıyla Büyükşehir Belediye Başkanlığımız tarafından yapılıyor. Çevik kuvvet ortak yapılıyor. Alt yapısını, projesini, çevre yol ve kamulaştırmasını Büyükşehir çözdü. Önemli bir çevre yolu bağlantısı yaptı. Başladığımız çalışmaları öncelikle bitireceğiz.

'NARLIDERE KÖPRÜLÜ KAVŞAĞININ ALT VE ÜST YOLUNU TRAFİĞE AÇACAĞIZ'

Narlıdere Köprülü Kavşağımızın da trafiğini geçici olarak kapattık. Üst viyadüğün beton çalışmaları 10 gün sürecek. 10 günlük sürede çalışmaların tamamlanmasıyla kavşağın alt ve üst yolunu trafiğe açacağız. Çevik kuvvetle ilgili planlamamız şubat ayının sonunda alt yolu trafiğe açmak. 3 katlı Türkiye'nin en büyük köprülü kavşağı yapılıyor. Hemen 90 günde yapılabilecek bir köprülü kavşak değil. Çevik Kuvvet Köprülü kavşağı da programlandığı şekliyle devam ediyor. Bu konuyu Cumhurbaşkanımız ve Ulaştırma Bakanımızla da görüştük. Trafik noktasında yapabileceğimizin en iyisini yaptık. Askeriyeden aldığımız yolu sıcak asfaltla bulvar yaptık. Trafik anlamında aksama yaşanmasın, şehir merkezinde trafik kapanmasın ve aynı yol güzergahında gitsin diye.

'KARAKOYUN KÖPRÜLÜ KAVŞAĞI ŞUBAT AYINDA HİZMETE GİRECEK'

Karakoyun Köprülü Kavşak yapım çalışmaları da sürüyor. Allah'ın izniyle şubat ayında onu da bitireceğiz. Çalışmalar süresinde gidiyor. Karakoyun'da Süleymaniye girişi bir köprü, Karakoyun bir köprü, Karakoyun- Hızmalı yolu bir köprü olmak üzere alttan 3 tane köprü var. Yukarıdan İpekyol direk geçişi olacak. Çalışmalarımız süreye sıkıştırılabilecek çalışmalar değil, büyük çalışmalar. Biz kilitli parke döşemiyoruz. Biz fen kurallarına uygun katlı köprülü kavşaklar inşa ediyoruz. Şehrimizin bunu anlaması lazım. Bir beton döküldüğünde 10 gün kuruma bekleme süresi var. Daha sonraki işlemlerde de bekleme ve kuruma süreleri gerekiyor. Bazı şeylerin süreleri var.

'BÜYÜK PROJELER İÇİN SABIR GEREKİYOR'

Urfa ilk kez büyük projelerle tanıştı. Büyük projeler için de sabır gerekiyor. Büyük projelere cesaret edip beklemesek bugüne kadar beklendiği gibi bundan sonra da beklenilir. Şehir de ilerlemez. Fakat ben şehrimi seviyorum. Doğru olanı yaptığıma inanıyorum. Karakoyun Köprülü Kavşağı Süleymaniye'yi tek yön olarak rahatlatacak. Akşemsettin, Karakoyun ve Hızmalı'yı ve tüm mahallelerini rahatlatacak. Alttan göbek gidecek, yukarıdan ana yol gidecek. O köprüler hepsi birbiri ile bağlantı sağlayacak. Karaköprü Kuzey batı çevre yolu, Devteyşti'nin oradan gelecek Süleymaniye'nin oradan yıkmış olduğumuz evlerin yerine yapacağımız yola bağlanacak. Şehir birbirine bağlanacak. Uzmanlarla, Üniversite, İstanbul Belediyesi, Kayseri Ulaşım A.Ş ile kendi imkanlarımızla çalışarak yol aldık. Doğru olan budur. Şehrimiz adına karar verdik. Bitsin yanlışsa ben sonuca razıyım. Her şekliyle sorunu çözeceğine inanıyorum.

Seçimler yaklaşıyor. Seçimler yaklaştıkça sosyal medyada pek çok iddia ortaya atılıyor. Bunları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Herkesin Belediye Başkanı olmaya hakkı vardır. Rakiplerime düşman olarak bakmam. Benim hakkım olduğu kadar onların da hakkıdır. Ama iftira olmaz. Biz her iftirada suç duyurusunda bulunmak istemiyoruz. İftira atmadan olayın aslı varsa o söylenmelidir. Siyaseten iftiralarla bir yere gidemezsiniz. Büyük projelerle Başkanlığa iftira atmadan aday olabilirler.

'ALGI OPERASYONLARINA VE İFTİRAYA GEREK YOK'

Ben aday olurken Karaköprü'yü yöneteceğim diye aday oldum. Bağımsız aday olarak seçimlere girdim. Ve milletimiz de yetki vermeyi uygun gördü. Kimseye iftira atmadım. Kendimi ifade ettim. Herkeste kendini ifade etmeli. Mevcut Belediye Başkanı orada kalırsa ben orada olamam, onun için oradan gitmesi lazım derseniz bunun kararı iftiralarla olmaz. Kendinizi, Urfa'yı ve Büyükşehir Belediye Başkanını küçük düşürüyorsun. Bu şekilde olmaz. Bunun kararını parti verir. Gidip orada kendinizi ifade edebilirsiniz. Tarafınızı toplar adaylığınızı alırsınız. Buna da saygı duyuyorum. Benim üzüldüğüm tek nokta şu; söylediğim tüm Belediye Başkanları için geçerli. İftira atılmasına, bilgi kirliliğine, algı operasyonlarına gerek yok. Sosyal medyada insanları kullanarak yapılan bilgi eksikliğine gerek yok.

'17 YILDIR URFA'DA SİYASET YAPIYORUM BENİ BUGÜN MÜ TANIYACAKLAR'

Biz dün akşam encümenlerimiz, meclis üyelerimiz çok güzel bir pilot planlama yaptı. Yüzde 96'sı kamuya ait olan yerde yapıldı bu çalışma ve 3 yıldır üzerinde çalıştığımız örnek bir uygulama. Bir mahallenin 50 bin nüfusluk örnek bir plan çıkarıyoruz. Planlarımızı bir şehir böyle olmalı diye yapıyoruz. İlana çıkacak ve kamuoyuyla paylaşacağız. Bunu şehir için bir gelişme olarak gören ya da adaylık sürecinde bu yönetimin farkını ortaya koyan çalıştığımız çok konular var. Kendimizi ifade edeceğiz. Şehircilik anlamında onu yaptık. Şehrimiz için çalışıyoruz. Çünkü bu görev bizim. Çamur atarak izi kalsın denilerek bir şeyler yapılmaz. Seviye düşürülmemeli ve iftira atılmamalı. Eğer Urfa beni aday adaylık sürecinde tanıyacaksa beni Belediye Başkanı yapmasınlar. Ben 17 yıldır Urfa'da siyaset yapıyorum. 10 yıldır da Belediye Başkanıyım. Beni bugün mü tanıyacaklar?

Seçimlere az bir zaman kala şehir merkezini şantiyeye çevirdiniz, trafik anlamında şehir merkezinde ciddi bir sıkıntı oluştu. Bu seçim öncesi bir risk teşkil edebilir, bu riski göze alıyor musunuz?

Biz bu riski göze aldık. Trambüs 1 buçuk yıllık bir proje ve bitti. Asfaltını, işaretlerini, duraklarını yenilemek durumdayız. Çünkü yeni bir sistem çarşının tam merkezinde devreye giriyor. Belediye cesaret işidir. Cesaretli olmasam büyük projeleri hayata geçiremem ki. Köprülü kavşaklar önemlidir. Karakoyun projesine evlerin kamulaştırılmasına 18 milyon para verdik. Bu kavşakları bir an önce hayata geçirmem lazım. Benim cesaretli davranmam lazım şehrim için. Akçakale'nin yollarını kamulaştırmasını vererek genişlettik. Fen İşleri ile de görüştük. Çalışmaları 2-3 aya bitirmeleri için. Vatandaş görmeli bunu. Ben 3 yıldır çalışıyorum. Benim hakkımdır görmesi. Oranın planını yaparak 50 metreye çıkardım. Kamulaştırmasını yaparak vatandaşın hakkını ödedim. Şimdi yıkarak yol yapıyorum. Vatandaş tabi ki bunu görecek. Korkmanın bir anlamı yok.

'CESARETTEN KAYBEDECEKSEM, KAYBEDEYİM'

3 Köprülü kavşak ana noktada, doğru. Ama o kadar büyük bir aksamaya yol açmıyor. Bir daha sorun olmayacak şekilde kavşaklarımızı açacağız. Her şey sıralı bir şekilde olur. Hangisinin önemli olacağına uzmanlar karar verir. Bunu şehre anlatamadık. Dedim yanlışsa yanlış, ben yaptım! Çevik kuvvet yapılamaz dendi onu yapıyoruz. Narlıdere'yi yapıyoruz. Narlıdere'den sonra 3 tane daha köprülü kavşak var. Başlamak önemli. Yollar 50 metre olarak genişletilecek. Karaköprü GAP bulvarı 50 metre değil. Şuan 25 metre biz 50 metre genişleteceğiz. Her şey rahatlayacak. Karaköprü'de artık bağlantılar sağlanıyor. Şehir için çalışıyoruz. Cesaretli davranıyorum. Cesaretten kaybedeceksem de kaybedeyim. Belediyecilik bana göre budur.

Güzel bir İsot Festivali'ni daha geride bıraktık. Finali de yapıldı. Bu ve benzeri tanıtımlarla ilgili projeleriniz neler?

Olay sadece biber değil. Biber sadece bir başlangıç. Türkiye Urfa'yı konuşuyor. Müzik, gastronomi, sıra gecesi ve ürünler olarak da fıstık, isot, Urfa tereyağı, peyniri, durum buğdayı, Karacadağ pirinci, kırmızı mercimek ve pamuk Urfa'nın önemli ürünleridir. Bunları markalaştırmak için strateji geliştiriyoruz. Bu toplumun biraz morale, motivasyona gencin de bağırmaya, seyretmeye ve şehriyle gurur duymaya ihtiyaç var.

'1 SEPET İSOTLA, 11 ULUSAL MEDYA KURULUŞUNDA YER ALDIK'

Biz festivali 2 yıldır yapıyoruz. Urfa kazanıyor mu diye bakarsak Urfa her anlamda kazanıyor. Tanıtım yapılıyor ve etkili de oluyor. 140 milyonluk Şanlıurfa Atık Su Arıtma Tesisini devreye koyuyorum ama ulusal basında yer almıyorum. 80 milyonluk trambüs projesi de aynı şekilde ulusal basında yer almıyor. Ama isot 11 tane ulusal basında canlı yayınla yer alıyor. İsot belgesele de girer. Bu festivale 120 bin TL harcamamız var. 11 Ulusal basın kuruluşunda 1 sepet isotla gösterildik. Toplamda 120 bin liralık İsot Festivali ile 11 ulusal basında yer aldık. İsteseniz 1 trilyonla ekrana gelmezsiniz. Biz böyle tasarruf ediyoruz. 1 sepet isotla Urfa gündeme geldi.

'TURİZMDE 1 MİLYON HEDEFİNİ AŞTIK'

Her şey çok güzel planlanmıştı. Konserler eğlenceler vardı. Güzel bir şekilde program ilerliyordu. Festivalin ilk 3 günkü programlarını terör olayları sebebiyle iptal ettik. 7 yiğidimiz şehit oldu. Tekrardan tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet gazilerimize de acil şifalar diliyorum. Konserler dışında yarışmalar, sunumlar, sergiler kortej yürüyüşleri devam etti. Turizmde hedef 1 milyon dediğimde herkes çok şaşırdı. Şimdi 1 milyon 200 bini geçti. Çarşılarımız, otellerimiz hepsi dolu. Gelen misafirler doluluktan yer bulamıyorlar. Çalışan eleştirilir. İsotu uluslar arası isot gastronomisine dönüştüreceğiz. Mutfağımızı dünyaya tanıtabilecek, gastronomi şehri yapabilecek bir çalışma hazırlanıyor. Planlı bir şekilde ilerliyoruz. Bizim mutfağımızda çeşitli isot yemekleri yapılıyor. Bunları tescil ettirerek pazarlamamız gerekiyor. Festivali görsel sanatlarla, fotoğraf sergileriyle destekleyip genişleteceğiz. Mesela Siverek Belediye Başkanımız Resul Yılmaz , Takoran Vadisinde Kültür festivali yaptı ve ben çok güzel buldum. Desteğe ihtiyacı olduğu anda yanında olacağımı da bildirdim. Harran Belediye Başkanı Harran evleri ile ilgili bir şey yapsa onlara da destek olurum. Şehir için bir yerden başlamak ve zenginleştirmemiz lazım.

'YENİ HEDEFİMİZ 2 MİLYON TURİST'

Hedefimiz 1 milyondu artık hedefi aştığımıza göre hedefi 2 milyon yaptık. UNESCO 'ya da sıra gecesini koyarsak yabancılar sıra gecesine gelmeyi isterler ve merak ederler. Eğer gelirlerse de en az bir gece Urfa'da konaklamaları lazım bu da turizm açısından önemli. Müzik konusunda büyük bir derinliğimiz var. Urfa'nın farklı müzik değerlerini de pazarlamamız lazım. Usta çırak ilişkisinden de bir sürü pirlerimiz çıkmış. Her kesimden müzisyenlerimiz ve değerlerimiz var. Bunları turizme kazandıracağız ve UNESCO'ya koyacağız.

Türkiye Tarihi Kentler Birliği Başkanısınız. Bundan 20 gün önce Urfa'da Belediye Başkanlarını akademisyenleri ağırladınız. Urfa'ya gelen Belediye Başkanları Urfa hakkında neler düşündüler, nasıl bir izlenim bıraktı Urfa onlarda?

Tarihi Kentler Birliği'nden gelen 460 üyemizin tamamı Urfa'dan memnun ayrıldılar. Biz Urfa'yı iyi bir şekilde temsil ettik ve onlarda çok memnun kaldılar. Urfa'nın kültür ve tarih şehri olduğunu çok güzel bir şekilde gösterdik ve aktardık. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanının neden Tarihi Kentler Birliği Başkanı seçildiğini ispatlamış olduk. Programlar çok güzel oldu ve Urfa'da misafirine çok güzel sahip çıktı

Turizmde 2016- 2017 yıllarından bir kıyaslama yaparsak 2018 ve 2019 hedefiniz ne? Siz bunu yaparken de yerelden Kültür Müdürlüğünden veya Belediyelerden destek alıyor musunuz? Yerel yönetimlerde bir çalışma modeli belirlediniz. Bu model hakkında biraz bilgi verir misiniz?

Turizmle ilgili 30 karar aldık. Turizm şehri demek tarih, kültür, müzik, mimari, sanat olarak her şey Şanlıurfa'da mevcut. Turizm anlamında önemli noktalardan biri sunum. Şanlıurfa'yı nasıl sunacağız? Bizim aldığımız kararlar Urfa'yı nasıl sunumla tanıtabiliriz üzerinedir. Çarşılarımızı düzene koymak için dış cepheleri tek hale getirdik. Kimse kafasına göre afiş asamayacak. Temizlik kararları da aldık. Esnafımız da bize yardımcı oldu. Biz belediye olarak da kararlar aldık. Temizliği belli saatlerde alacağız diye bir karar aldık.

'SIRA GECELERİNE STANDART GETİRDİK'

Sıra gecelerini gezerek gerekli talimatları vereceğiz. Standarda uygunsa belge verilecek uygun değilse çalışmasına müsaade edilmeyecek. İş yerlerine, otellere, restoranlara belli standartlar getirilecek. Standartlara uygun davranmayan iş yerlerini kapatacağız. belge çok kıymetli olacak. Turizm standardı olacak. Belgeyi gören turist rahat ve güvenli bir şekilde gelebilir. Sınırlama yok ama en iyisine verilecek. Bizim korumacılık anlayışımız bu. Şanlıurfa'ya ait ne varsa hepsini değerli görüp sunuma hazır hale getireceğiz. Sur içindeki tüm evlere butik otel haline getirmeyi düşünüyoruz. Alanda çalışma yaptık. Vatandaşın ruhsat alma zorunluluğu var. Restoran, otel, restoran, isot evi, mobilya, ahşap yapılabilir ve bunu ruhsatı ile yapmak zorundalar. Bunları fonksiyonlandırmamız lazım. Sokakları da iyileştirme çalışmalarıyla düzeltiyoruz. Turizm noktasında iyi bir planlama ile iyi bir noktaya geleceğiz.

'HARRAN'I UNESCO'DA KALICI MİRASLAR ARASINA KOYACAĞIZ'

Harran'ı da UNESCO'da kalıcı miraslar arasına koyacağız. Turizm anlamında koruma çalışmaları bunlar. Bugün de kalkınma anlamında turizmde ne yapılacak kararları aldık. Mesela turizmde neler yapılacak? Çarşıların sektörel bazda sınırlandırılması. Sur içindeki evlerin ihyası önemli alanlarda UNESCO kültür mirasına girilmesi için çalışmalar. Bozova sahil kent projesi. Eyyübiye-Karaali bölgesinde jeotermal turizm merkezleri planlanıyor. Gastronomi, inanç, tarım festivalleri. Tarihi alanda mağaraların turizme kazandırılması. Tarım, ticaret, sanayi insan kaynaklı şehircilik, enerji ve doğal kaynaklar. Bakış açımız şu; Şanlıurfa fakir kalamaz. Zengin bir şehir. Tarih, turizm, tarım, kültür, genç insan kaynağı her konuda zengin bir şehir. Zengin olamıyorsak oturup kendimiz düşünmemiz lazım. Şehir olarak çalışkan, dürüst, üretken ve iyi pazarlarsak bu şehir zenginleşir. Büyükşehir yatırım konusunda Urfa'ya girecek paranın 7 milyar olduğunu belirtiyorum. Bunu değerlendirirsek hepimiz zenginleşeceğiz. Bir sürü paketlenebilir su kaynağımız var. Değerleri ölçülmüş kaliteli bir suyumuz var. Nahit taş üzerinde bir yıldır çalışıyoruz. Bazalt taşından üretim yapıyoruz. Bazaltı döşersek yıllarca kalabilir. Karacadağ'da sadece bulunuyor. Bozova ile Halfeti arasındaki tüm taşlar peyzaj taşıdır. Bazalt taşını 10- 20 bine satabiliriz.

'NAHİT VE BAZALT TAŞINI DEĞERLENDİRMEK LAZIM'

Bazalt taşını değerlendirmek lazım. Güneş enerjisi sera sistemi 100 sayfalık fizibilite raporu var. Tarla tarımına uygun olmayan her yerde Güneş enerjisi ile tarım ürünü üretiyoruz. Her şey raporlarla onaylandıktan sonra uygulamaya geçiliyor. Karaali bir tarım yeri. Suyu 10 bin dönüme yetiyor. Jeotermal alanlar var. Toplum olarak kaplıcaları çok seviyoruz. Bizde Karaali var. Dağlık alanda tarım yok. Devlete ait alanda su sistemi taşınabilir. Jeotermal alanı oraya taşıyalım. İş adamlarına jeotermal alanı yapmak için teşvik edeceğiz. Fonksiyonlarına uygun yapılara yer verilir. Turizm anlamında da bu önemli. Yeri jeotermal sera yapacağız. Alanı da tarım yeri yapacağız. Bir düşünce bir fikirle şehirlerin önü açılır. Sera noktasında sera tarımı çok zenginleştiriyor. Tarlada 5 ton yetiştirirken seradan 30 ton yetişiyor. İstihdam alanında da bu önemli. Şehrimizde inanmak ve yapmak önemli. Biz farkındalık yarattık. Yetkimizi vatandaşın zenginleşmesi için kullanacağız. Sahil kent alanında da başka şehirlerde yazlık evler alıyoruz. Bozova'da su var. Suyu kirletmeden planlı bir yer yaparak, sosyal alanları, yolları yaparak güzel bir sahil şehir yapılabilir. Planlama yapılmadan çalışmalar devam etmez. Şanlıurfa için hayırlı kararlar aldık.