Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, TGRT Haber canlı yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin bir soruyu yanıtlayan Bozdağ, bu harekatın stratejik öneme sahip olduğunu vurguladı.

Harekata bir günde karar verilmediğini ve uzun bir değerlendirme sonucu bu kararın alındığını aktaran Bozdağ, 'Bunun planlaması Ankara'da ve arazide çok detaylı çalışmalardan sonra yapıldı. Arazideki bütün şartlar, bütün mevziler, terör örgütlerinin lojistik alanları, barınakları, inleri... Bunlara dair bütün veriler değerlendirildi.' dedi.

Zeytin Dalı Harekatı'nın başarılı bir şekilde hedeflerine ilerlemeye devam ettiğini vurgulayan Bozdağ, sivil insanların zarar görmemesi için de çok titiz bir çalışma yürütüldüğünü bildirdi.

Harekatın süresi

Harekatın ne kadar süreceğine ilişkin bir soruya Bozdağ, şu yanıtı verdi:

'Zeytin Dalı Harekatı'nın süresi konusunda bizim bir tahminimiz var ama bu tahmini, Türkiye ve dünya kamuoyuyla paylaşmadık. Çünkü bizim tahminimiz, bütün imkan ve kabiliyetlerimize bakıp arazideki teröristlerin ve arazinin bütün şartlarını dikkate alarak tespit edildi. Ama bütün bunları belirleyecek şey yine iklim şartları, mücadele sırasında yaşanan olaylar, meydana gelen gelişmeler. Onları önceden tespit etme imkanı yoktur. O nedenle bu harekata süre biçme imkanı yoktur. 'Süreli olsun, sınırlı olsun' diyen ülkelerin, bunu demekle netice alınamayacağını en iyi kendileri bilmektedir. Türkiye'ye kimse bu konuda süre ve sınır tayin edemez. Etmeye hakkı da yoktur. Bu harekatın hedefi bellidir. Hedef bölgede PKK, KCK, YPG, PYD ve DEAŞ terör örgütleri temizlenene kadar ve son terörist etkisiz hale getiriline, bölge terörden arındırılana kadar devam edecek. Peki bu ne kadar sürecek? Onu bilemeyiz. Zaman içinde ortaya çıkan durumlara göre şekillenecek.'

Bozdağ, Türkiye'nin buradaki harekatı en kısa sürede bitirmeyi hedeflediğini de açıkladı.

Münbiç açıklamaları

ABD'den yapılan 'Münbiç'ten çekilmeyeceğiz' yönündeki açıklamaların hatırlatılarak, 'Sayın Cumhurbaşkanı da 'çekilmeyeni vururuz' dedi. Onun etrafında bir tartışma yürüyor. Bu tartışmalara ne dersiniz?' sorusu üzerine Bozdağ, Türkiye'nin odaklandığı ana hedefin Afrin bölgesini terörden temizlemek olduğunu belirtti. Afrin bölgesinde ismi farklı olan birçok yerleşim bölgesi bulunduğuna işaret eden Bozdağ, onların tamamı terörden temizlenene kadar Zeytin Dalı Harekatı'nın devam edeceğini ifade etti.

Bozdağ, 'Burası başarıya ulaştıktan sonra, biz çok net bir şekilde söylüyoruz, Türkiye'nin sınırını, toprak bütünlüğünü, bölgedeki yaşayan vatandaşlarımızın can ve mal emniyetini tehdit eden ve bizim sınırımız boyunca PKK terör devleti yapılanmasını sağlayacak hiçbir girişime Türkiye rıza göstermez, buna izin vermez. Kimse de bunu bizden beklememeli, beklemeye de hakkı yoktur.' dedi.

ABD'ye 'terör örgütüne silah vermeyin' dediklerini ancak onların verdiğine işaret eden Bozdağ, silahları da tekrar toplanmadığını hatırlattı.

Kendilerine verilen envanter harici silahları arazide gördüklerini belirten Bozdağ, Donald Trump'ın 'silah vermeyeceğiz' açıklamasının daha sıcaklığı ortadan kalkmadan arazide yüzlerce tır silahın terör örgütüne tekrardan verildiğini ifade etti.

Bozdağ, şunları kaydetti:

'Onun için biz diyoruz ki ABD'ye karşı, bizim burada dikkat edeceğimiz şey ne kadar önemliyse sizin dikkatiniz de o kadar önemlidir. Türkiye ile ABD karşı karşıya elbette gelmemelidir. Biz 'gelmesin' diye uğraşıyoruz ama bu sadece Türkiye'nin uğraşıyla olacak bir iş değil. Aynı şekilde ABD'nin de arazideki görevlilerini, Türkiye ile karşı karşıya gelmemeleri konusunda uyarması ve onların da Türkiye ile karşı karşıya gelmemeye özen göstermesi gerekir. Bu sadece bir tarafın yapacağı bir iş değil.'

'Terör unsurlarının varlığı devam ettiği sürece Türkiye'ye tehdit devam ediyor demektir'

Fırat Kalkanı Harekatı'nda da buradaki gelişmelere izin verilmeyeceğinin söylendiğini anımsatan Bozdağ, şöyle devam etti:

'Afrin ile ilgili açık açık söyledik. Hatta bizi eleştirdiler. Bu kadar aleni söylenir mi? 'Ansızın bir gece geliriz' diye. Biz bunları aleni söylerken uluslararası topluma Türkiye'nin buraya girmesini ve burada operasyon yapmasını doğuran sebepleri ortadan kaldırın, Türkiye buraya girmek zorunda kalmasın. Perde arkasında yaptığımız görüşmeler...Bir nevi Türkiye'nin ve dünya kamuoyunun dikkatine çektik. 'Burada hassas olduğumuz konular bunlar, uymazlarsa biz gireceğiz' dedik. Gizlemedik. Şimdi aynı şeyi Münbiç için söylüyoruz, Fırat'ın doğusu için söylüyoruz. Gizlemiyoruz niyetimizi. Hem ABD'li yetkililerle hem başka ülkelerin yetkilileriyle konuşurken de aynı söylüyoruz. Burada PKK/PYD/YPG, DEAŞ terör unsurlarının varlığı devam ettiği sürece Türkiye'ye tehdit devam ediyor demektir. Türkiye bu tehditle yaşayamaz. Bunları bölgeden biz temizleriz. Ya siz bunların bölgeden temizlenmesinde bize yardımcı olun, yoksa biz kendi imkan ve kabiliyetlerimizle kendi adımlarımızı atarız.'

ABD'nin güvenli bölge önerisine ilişkin soru üzerine Bozdağ, Türkiye'nin bu konuda 2012'de öneride bulunduğunu anımsatarak, o zaman bu öneriye ABD dahil destek veren çıkmadığını söyledi.

'Akşam biriyle yatıyor, sabah biriyle kalkıyor'

CHP'nin ÖSO ile ilgili açıklamalarının hatırlatılması üzerine Başbakan Yardımcısı Bozdağ, şöyle konuştu:

'İşin doğrusu CHP adına üzülüyorum. Çünkü CHP marjinal zihniyetlerin işgali altına girmiş durumda. Zeytin Dalı Harekatı bölgeyi teröristlerden arındırmak için yapılıyor, inşallah başarıyla da bitecek. Ama Türkiye için hayırlı olan işlerden birisi de CHP'nin bu marjinal ve terörist sevici zihniyetlerin işgali ve tasallutundan kurtulması lazım. Bunu kim yapacak? CHP'li delegeler yapacak. Şu andaki CHP Atatürk'ün kurduğu CHP gibi davranmıyor. Yani HDP mi, CHP yoksa PYD/YPG mi CHP yoksa başka terör örgütleri mi? FETÖ mü CHP, anlamakta zorlanıyoruz. Bir onunla, bir öbürüyle. Akşam biriyle yatıyor, sabah biriyle kalkıyor. Sen kimsin, sen hangi partisin, neyi temsil ediyorsun? 'Ben Atatürk'ün partisiyim.' Atatürk mezarından kalksa bu PYD-YPG/FETÖ ve diğer terör örgütlerine karşı CHP'nin PKK dahil tutumuna baksa ne der bu yönetime?'

'Zeytin dalını kırmak için art niyetli yaklaşımlardır'

Şimdi de ÖSO'yu, DEAŞ'laştırmak için gayret sarfettiklerini ifade eden Bozdağ, 'Türkiye'nin, CHP'nin ne menfaati var? ÖSO'yu DEAŞ gibi lanse etmek kimin amacına hizmet eder? Bunu kim yapıyor? 17-25 Aralık sürecinde taşeron FETÖ terör örgütü yaptı. MİT tırlarını DEAŞ terör örgütüne yardım götüren Türkiye'nin tırları olarak Türkiye'yi uluslararası alanda teröre destek veren bir ülke halinde gösterip, Türkiye'ye yönelik yaptırımlara, Türkiye'yi yönetenlerin yargılanmalarına yol açacak bir süreci başlatmak istedi.' diye konuştu.

Bozdağ, o zaman da CHP'nin bunlara destek verdiğini vurguladı. ÖSO'yu DEAŞ olarak göstermenin Türkiye'ye zarar vereceğine dikkati çeken Bozdağ, 'Esasında bunlar zeytin dalını kırmak için çalışan art niyetli yaklaşımlardır.' dedi.

ÖSO'yu iyi tahlil etmek gerektiğinin altını çizen Bozdağ, ÖSO'nun uluslararası toplumun meşru kabul ettiği Suriye muhalefeti olduğunu belirtti.

'Hepsi birer iftiradır'

Türk Silahlı Kuvvetlerinin Zeytin Dalı Harekatı'nda sivillerin hedef alındığına yönelik açıklamalara tepki gösteren Bekir Bozdağ, şunları söyledi:

'Bunların tamamı algı operasyonu amaçlı Türkiye kamuoyundan ve uluslararası alandan desteğini ortadan kaldırmayı hedefleyen kirli algı operasyonlarıdır. Hepsi birer iftiradır. Pek çok fotoğraf çıktı. Çocuklar görünüyor fotoğraflarda. O çocukların Türk Silahlı Kuvvetlerinin vurduğu ifade ediliyor. O fotoğraf Halep'te bir saldırıda çıkan veya başka yerde yıllarca ortaya çıkmış bir olay fotoğrafı. Anadolu Ajansının ödüllü fotoğrafını bile Türk Silahlı Kuvvetlerinin vurduğu çocuk olarak gösterdiler. Şu anda bunların hepsi deşifre ediliyor. Türk Silahlı Kuvvetleri tarihi ve kültürel eserlere, mabetlere, sağlık tesislerine, okullara, kamu yararına olan yerlere sivillere, masumlara bugüne kadar tek bir hedef alarak atış yapmamıştır, saldırı yapmamıştır. Biz sivillerin hayatını korumak için buradayız. Tarihi ve kültürel mirası korumak için ordayız. Terör örgütünün baskısını ve zulmünü ortadan kaldırmak için ordayız. Siviller konusunda Türkiye'nin kaygısı olmazsa bu harekat 15-20 günde biter.'

'Harekat hedefine ulaştığında Türkiye burada duracak, hiç demedik'

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin, 'Bu harekatın sınırı Afrin bölgesi. Bu harekat hedefine ulaştığında Türkiye burada duracak, hiç demedik. Bu harekatın adı, hedefi bu. Bu harekat bakımından sınır bu. Ama Fırat Kalkanı Harekatı'nda olduğu gibi Münbiç'e ve Fırat'ın doğusuna yapılacak harekatlar, bunlar ayrı harekatlar.' dedi.

Tutuklu ve hükümlülere yönelik tek tip kıyafet uygulamasına ilişkin Bozdağ, 'Yasa yürürlüğe girdi. Adalet Bakanlığı bu konuda bir yönetmelik çalışması yapıyor. Bildiğim kadarıyla yönetmelik son aşamaya geldi. O yönetmelik yürürlüğe girdikten sonra bu yasanın hükümleri uygulanacak.' dedi. AA