Haber Merkezi / Karaköprü Belediyesi'nin başlattığı kültür ve sanat etkinlikleri kapsamında Başbakan Başdanışmanı Savaş Barkçin tarafından 'Gelenekten Geleceğe Türkiye ve Dünya' konulu konferans verildi. Mehmet Akif İnan konferans salonunda düzenlenen konferansa ev sahibi olarak Karaköprü Belediye Başkanı Metin Baydilli, Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili M. Ali Cevheri, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdulkadir Açar, Şanlıurfa İl Müftüsü İhsan Açık, Ak Parti Karaköprü İlçe Başkanı Ahmet Aksoy, Belediye Meclis Üyeleri ve vatandaşlar katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Karaköprü Belediye Başkanı Metin Baydilli programa katılım gösteren herkese teşekkür ederken, 'Karaköprü Belediyesi bu tür sosyal ve kültürel etkinlikleri vatandaşa fayda sağlamak için devam ettirecektir. Tarihimize önem veriyoruz, tarihini bilmeyen geleceğini bilemez. Biz de tarihten bugüne ülkemiz üzerinde oynanan oyunları, bu bölgede yaşananları iyi okumalı, araştırmalı ve bilmeliyiz. Savaş hocamız da burada bunu güzel bir şekilde anlatacak' diye konuştu.
Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri ise Türkiye Cumhuriyeti devletinin kökleşmiş bir gelenekten geldiğine dikkat çekerek, 'Biz ecdadımızla övün ve gurur duyacağız, kimseye küfür ettirmeyeceğiz. Dünya yeniden şekilleniyor ama hamdolsun ki Türkiye bu şekillenmede her noktada imzasını ata ata ilerliyor. Bizim doğru tarihe ve doğru öğreticilere ihtiyacımız var. Bunun için iyi araştırmalıyız ve bu tür konferansları takip etmemiz gerekir' dedi.
Konferansı veren Başbakan Başdanışmanı Savaş Barkçin görseller üzerinden geleneklere bağlı olmanın önemini, tarihten bu yana Osmanlı medeniyetini ve örnek alan toplumları katılımcılara anlattı.
Barkçin, Türk toplumunun 200 yıldır deyim yerindeyse komada olduğunu vurgulayarak, 'İnsan komdan çıkınca yani bilinçsizlik halinden bilince çıkınca önce mekanı tanımak istiyor. Sonra olayları tanımak istiyor. Sonra zamanı tanımak istiyor. İşte Türk toplumu da 200 yıldan beri komada. Biraz ağır bir itham olacak ama maalesef öyle. Hatta biz bunu sadece Osmanlı ve Türkiye'ye değil bütün İslam alemine bile teşbih edebiliriz. Bütün İslam alemi komada. Komadan biz 2000'li yılların başından beri çıkmaya başlıyoruz. Henüz çıkmış değiliz. Hala kendi mekanımızı soruyoruz. Kendimiz kimiz, biz kimiz sorularını her alanda soruyoruz' dedi.
Barkçin şöyle devam etti: 'Ortadoğu' kavramının İngilizler tarafından Osmanlı'nın parçalanması aşamasında üretildiğine dikkat çeken Barkçin şöyle devam etti: ' Hiç düşündünüz mü Ortadoğu ne kadar saçma bir kavram? Neyin doğusu, neyin ortası? Biz bu mahallede yaşıyoruz zaten. Ben kendi mahallemde bir şeyin doğusu ve ya ortası niye diyeyim ki? Bu kavramı İngilizler, Osmanlıyı parçalama aşamasında üretti. Bugünkü Avrupa'nın yapımı, Osmanlı'nın yıkımı üzerinedir. Eğer Osmanlı'yı yıkmasalardı bu kadar kuvvet kazanamazlardı. Bugünkü kavramı biraz böyle düşünmek lazım. Hollanda şöyle diyor, Belçika böyle yaptı bunların hepsi hikaye. Bunların arkasında yatan şey zaten onların ayakta durma sebebi senin yerde olman. Çünkü İslam dünyasını ayakta tutan şey Osmanlı'ydı. 200 yılda sadece gücümüzü değil kendimizi kaybettik. Ama kendimizi aramıyoruz. Güç arıyoruz. Orda güç, burada güç, daha büyük bina yapalım değil. Kendimizi evimizde de aramıyoruz. Yani kendi kaynaklarımızı da aramıyoruz. Ondan bundan öğrenmeye çalışıyoruz. Öğrenmeyince Hollanda gibi Almanya gibi bildiriyorlar sana. Sen Türksün, sen Osmanlısın sana bildirirler. Sen unutursan hatırlatıyorlar. Demek ki onlar unutmuyor. Onların bu geleneği var. Biz de en azından bu geleneği bilelim hatırlayalım, artık kendimize gelelim.'
Dr. Savaş Barkçin programın son bölümünde Türkiye'deki insanların en az bir İngiliz, Fransız ve Amerikalı kadar köküne bağlı olması ve sahip çıkması gerektiğini aktardı.
Program sonunda Karaköprü Belediye Başkanı Metin Baydilli günün anısına Barkçin'e çiçek ve plaket takdim ederken, protokol üyeleri ve Barkçin hatıra fotoğrafı çekildi.