İLKHA/ Coronavirus başta olmak üzere birçok hastalıktan korunmak için akciğerleri güçlendirmek gerekiyor. Sağlıksız beslenme, kirli hava, zararlı alışkanlıklar gibi birçok sebepten dolayı akciğerler ve diğer organlar zamanla zarar görüyor.
Akciğerleri Coronavirus gibi hastalıklara karşı güçlendirmek ve yenilenmesini sağlamak için sağlıklı beslenmek ve düzenli spor yapmak gerekiyor.
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Gamze Çakaloğlu, Covid-19 karşı güçlü bir solunum sistemi ve akciğer sağlığı için beslenme önerilerinde bulundu.
Beslenme içeriğinin kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum açısından zengin olması gerektiğini belirten Çakaloğlu, 'Bu mineraller solunum kaslarının kasılmasında görev alır. Bu yüzden beslenmenizde süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve yağlı tohumlar mutlaka bulunmalıdır.' dedi

'Karbonhidrat tüketimini sınırlandırın'
Karbonhidrat içeriği yüksek besinlerin fazla tüketiminin vücutta karbondioksit miktarını arttırarak solunum güçlüklerine neden olduğunu dile getiren Çakaloğlu, pilav, makarna, börek, ekmek, kek, poğaça gibi nişastalı ve unlu besinler ile şeker ve şekerli yiyeceklerin tüketiminin azaltılması uyarısında bulundu.

'Doymuş yağlardan uzak durun, zeytinyağını tercih edin'
Doymuş yağların zararlı olduğunu ve uzak durulması gerektiğini ifade eden Çakaloğlu, 'Günlük enerjinin yağdan gelen oranı 30-45 olmalıdır. Doymuş yağlardan kaçınılmalıdır. Bu yüzden mutlaka soğuk sıkım zeytinyağı, özellikle zeytinyağı, avokado yağı, çörek otu yağı, hindistan cevizi yağı, balık yağları, kabuklu yemişler ve tohum yağları gibi iyi kalite olan fonksiyonel yağları beslenmenizde bulundurmanız önemlidir.' dedi.

'Magnezyum ve kalsiyum
kaynakları ile diyafram kaslarınızı güçlendirin'
Çakaloğlu, 'Magnezyum ve kalsiyum mineralleri diyafram kaslarının güçlenmesinde etkilidir. Aynı zamanda akciğer hastalığı olan kişilerde kemik mineral yoğunluğu düşme eğilimindedir. Yerine koymak için kalsiyum, fosfor ve magnezyumdan zengin süt ve süt ürünleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler, tahılllar gibi besinler tüketilmelidir. Gerektiğinde D ve K vitamini takviyeleri hekim kontrolünde alınmalıdır.' dedi.

'Akciğer dokularını koruyan
a vitamini içeren besinler tüketin'
A vitamininin akciğerlerdeki epitel dokunun sağlıklı kalmasını sağlayarak enfeksiyon hastalıklarının önlenmesinde ve tedavisinde önemli rol oynadığını söyleyen Çakaloğlu,'A vitamini, hayvansal kaynaklı yiyeceklerden karaciğer, balık yağı, süt, tereyağı ve yumurtada bulunur. Karoten olarak bilinen provitamin A; havuç, kış kabağı gibi sarı ve turuncu renkli besinlerde, karalahana, ıspanak, maydanoz, pazı, fesleğen gibi yeşil yapraklı sebzelerde, kayısı, portakal, şeftali ve bunlar gibi sarı-turuncu meyvelerde bulunur.' ifadelerini kullandı.

'Solunum yolları enfeksiyonlarında çinko olmazsa olmaz'
Solunum yolları enfeksiyonlarına karşı bağışıklık kazandıran çinko; yağsız ette, istiridyede, yoğurtta, kabak çekirdeği, susam, yulaf, ceviz, nohut, mercimek ve tam tahıllı ürünlerde bulunuyor.
Çakaloğlu, solunum sistemini güçlendirmek için brokoli ve avakado tüketiminin önemine değinerek şöyle konuştu:
Avokado içeriğindeki fligram maddesi sayesinde ve A, C, E, B1, B2 ve magnezyum bakımından zengin olmasıyla akciğer sağlığına iyi gelen diğer besinler arasındadır. Brokoli filizleri sülfüronan bileşeninden oldukça zengindir. Sülfüronan; solunum sistemini destekleyen bir bileşken aynı zamanda çok da kuvvetli bir anti inflamatuardır.
'Antioksidan özelliği yüksek olan besinleri tüketmeye özen gösterin'
Çakaloğlu, sarımsak, zencefil, zerdeçal, üzüm çekirdeği, kekik, keçiboynuzu, siyah havuç, öksürük otu ve terenin antioksidan özelliklerinin yanı sıra akciğer sağlığına iyi geldiğini söyledi.

'İdeal kilonuzu koruyun'
'Bireyler ideal ağırlıkta olmalı ve bu ağırlığını korumalıdır.' uyarısında bulunan Çakaloğlu, şu tavsiyelerde bulundu:
Fazla kilo, kalp için fazladan yük demektir. Bu da akciğerin daha fazla oksijen harcamasına yol açar. Fazla kilonun diyaframda oluşturduğu fazla yağlar da akciğerlerin genişlemesini engelleyebilir. Normal kilonun altında olmak da aşırı kilo kadar sıkıntılıdır. Çok zayıf olmak solunum kasları dahil tüm kasları zayıflatır. Ayrıca vücudun enfeksiyonlara karşı dayanma gücünü de azaltır. Fazla kilolu veya çok zayıf olmak zararlı olduğundan ideal kiloya ulaşılmalıdır.
Çakaloğlu, Akciğerleri güçlendiren 'smothıe' tarifini ise şöyle açıkladı:
'4-5 dal ıspanak, 4-5 dal pazı, 6-7 dal tere, 4-5 yaprak fesleğen, 6-7 adet brokoli filizi, 1 adet siyah havuç, 5-6 dal maydanoz, 1 diş sarımsak, fındık büyüklüğünde zencefil, yarım çay kaşığı kimyon ve zerdeçal ve kekik, 1 tatlı kaşığı üzüm çekirdeği, yarım limon suyunu bir bardak temiz su ile blendırdan geçirin ve taze taze tüketin.'