Yüksel POLAT / Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslar arası ' Geçmişten Günümüze Urfa'da Müzik' sempozyumuna davetli olarak katılan ve Şanlıurfa Müziğine büyük katkılarda bulunan Şanlıurfalı Şef ve sanatçı Dr. Mehmet Özbek, sempozyumun açılış konuşmasında Sıra Gecelerinin yanlış tanıtıldığını belirterek bu yanlışın düzeltilmesi gerektiğini belirtti.

Urfa müziğinin binlerce yıllık bir geçmişi var
Dr. Mehmet Özbek, yaptığı konuşmada sempozyumun yıllardan beri özlemini çektiği bir etkinlik olduğunu belirterek; ' Urfa müziği bugün icra edildiği kadar dar ve küçük kalıplara sığdırılmış değildir. Urfa müziğinin tarihine baktığımız zaman binlerce yıllık bir geçmişi vardır' diyerek günümüzde Urfa müziğinin yanlış ve eksik tanıtıldığını dile getirdi.

Urfa Sıra Gecesi sadece müzikli eğlence değildir. Edep, terbiye okuludur
Özbek, konuşmasına devamla; Bugün, Urfa Sıra Gecesi diye tanıtlan müzik, Urfa müziğinin gerçeği değildir. Urfa Sıra gecelerinde günümüzde söylenen türkülerin çoğu Urfa türküsü değildir. Nerede gerçek Urfa türküleri? Sıra Gecesi sadece müzikli eğlence gecesi değildir. Urfa Sıra Gecesi bir Ahilik teşkilatlarına dayanan bir edep ve terbiye okuludur. Sıra gezenler insanlar illa müzik yapacak diye bir şey söz konusu değildir. Bugün Sıra Gecesi diye sunulan şey bir müzik topluluğunun konseridir. Sıra Gecesi başlı başına bir sosyal müessesedir. Yardımlaşmaya, edep ve terbiyeye dayanır. Kökü ta Ahiliğe kadar giden bir müessesedir' diyerek Şanlıurfalıların ve müzikle ilgili akademik çevrelerin bu durumu düzeltmesi gerektiğini dile getirdi.