İshak POLAT / Öğrenci sayısı 42 ilin nüfusundan fazla olan ve 2016-2017 eğitim öğretim yılında yaklaşık 65.000 öğrencinin eğitim hayatına başlaması ile öğrenci sayısı 650 bini aşan ve Suriyeli 100 bin öğrencinin de katılımı ile bu sayının yaklaşık 750 bini bulan Şanlıurfa'da bir çok okulda öğretmen yokluğu ve ders kitabı eksikliği dolayısı ile büyük sıkıntılar yaşanıyor.
Özellikle FETÖ operasyonların da binlerce öğretmenin meslekten atılması ve gözaltına alınması ile birlikte oluşan öğretmen açığından oldukça etkilenen Şanlıurfa'da bir çok okulda branş öğretmeni olmadığı için dersler boş geçiyor.
Okul yönetimlerinin talep etmesine rağmen henüz atanmayan öğretmenlerin yerine çözüm olarak bazı okullarda başka branşın öğretmenleri geçici olarak girerken bazı okullarda ise okul yöneticileri derslerin boş geçmemesi adına derseler giriyor. Yaklaşık 30 bin öğretmen kadrosu olmasına rağmen yaklaşık 7 bin öğretmen açığının bulunduğu Şanlıurfa'da sözleşmeli öğretmenlikle sorunun giderilmesine çalışılıyor.


Hala kitap dağıtılmayan okullar var
Öğretmen yokluğunun yanı sıra birçok okulda eğitim kitapların henüz dağıtılmamış olması veya eksik olarak dağıtılması ise yine bir çok öğretmenin derslerine başlayamamasına sebep olurken bazı öğretmenler ise bu sorunu veliler ile görüşerek dışarıdan temin edilen kaynak kitaplarla çözmeye çalışıyor.

Okullar temizlenemiyor
Şanlıurfa eğitimdeki sıkıntılar sadece öğretmen açığı ve ders kitaplarının yokluğu ile sınırlı değil. Hizmetli kadrosu olmadığı ve İŞ-KUR üzerinden personel atanmadığı için birçok okulda temizlik hizmetleri felç olmuş durumda. Geçen yıllarda İŞ-KUR üzerinden 10 bin personel özellikle okullarda istihdam edilirken bu yıl bu sayını 1.230'a düşmesi üzerine birçok okula personel verilememesi de okulların pislik içersinde kalmasına ve temizlenememesine sebep oluyor.
Temizlik personeli olmayan bazı okullarda Müdür, Müdür yardımcıları başta olmak üzere idari personel bizzat ellerinde süpürge, paspas alarak kendi okullarının temizliğini yapmaya çalışırken bazı okullar ise Okul- Aile Birliği'nin devreye girmesi ile çözülmeye çalışılıyor

Veli ve öğretmenler karşı karşıya kalıyor
Öğretmen açığı, ders kitaplarının yokluğu ve okullardaki hijyen problemi velilerin tepkisin çekerken dönem dönem de veli ve başta okul yöneticileri olmak üzere öğretmenlerin karşı karşıya gelmesine sebep oluyor.

6 yıllık sözleşme ile 2.700 öğretmen atandı
Son 10 yıl içersinde bir çok dersliğin yapıldığı Şanlıurfa'da eğitim- öğretim konusunda görüşlerine başvurduğumuz İl Milli Eğitim Müdürü Metin İlci ise yaptığı açıklamada Milli eğitim Bakanlığı tarafından Şanlıurfa'ya 2.700 öğretmen atandığını ve bu öğretmenlerin 6 yıllık bir sözleşme ile Şanlıurfa'da görev yapacaklarını dile getirdi. İlci bu rakamın Şanlıurfa eğitimi için çok önemli olduğunu sözlerine ekleyerek ihtiyaç duyulan 1.500 kişilik öğretmen kadrosunu ücretli öğretmenlik ile hızlı bir şekilde kapatacaklarını ifade etti.

Eksik kitaplar birkaç gün içersinde dağıtılacak
Eksik kitaplarla ilgili olarak Türkiye genelinde yürütülen FETÖ soruşturması çerçevesinde dağıtılan bazı kitapların FETÖ bağlantılı yayınevlerinin kitapları olduğunun tespit edildiği için dağıtılmadığını ve dağıtılan bazı kitapların da toplatıldığını belirten İl Milli Eğitim Müdürü Metin İlci eksik ders kitaplarının Milli Eğitim Bakanlığı tarafından basıldığını ve önümüzdeki birkaç gün içersinde hızla dağıtılacağını ve bu sorunun ortadan kaldırılacağını belirtti.

Hizmetlilerimiz iş başı yapacak
Okullardaki temizlik problemine ilişkin sorularımızı da cevaplandıran İl Milli Eğitim Müdür Metin İlci; Toplum Yararına Çalışma Programı çerçevesinde iş başı yapacak kişilerin tespitinin ve iş başı yapmalarının İŞ- KUR tarafından gerçekleştirildiğinin altını çizerek bu atamaların 13 Ekim tarihi itibarı ile gerçekleştirileceğini ve bu görevlendirmelerin temizlik konusunda sıkıntılarını büyük bir ölçüde gidereceğini belirtti.
İlci bu yıl az sayıdaki İŞ-KUR eleman alımının Milli Eğitim Müdürlüğünü de olumsuz anlamda etkileyeceğini ifade ederek özellikle köy okullarında sıkıntıların oluşabileceğini ve bu sorunu da köy muhtarları ve Okul- Aile Birlikleri ile işbirliği içersinde çözmeyi düşündüklerini ifade etti.