İnsan Hakları ve Adalet Hareketi (İHAK) Genel Başkan Yardımcısı Avukat Gülden Sönmez, 'Suriye'deki savaş, çocuk ve kadın mağduriyeti konusunda herhalde insanlığın geldiği en utanç verici tablo. Bir taraftan katliamlar devam ederken, Guta'yı görüyoruz. Çocuk cesetleriyle karşı karşıyayız.' dedi.

AA muhabirinin sorularını cevaplayan Sönmez, Vicdan Konvoyu'nu ve Suriyeli kadınların yaşadıklarını anlattı.

Savaşların en çok kadınları mağdur ettiğini belirten Sönmez, 'Suriye'deki savaş, çocuk ve kadın mağduriyeti konusunda herhalde insanlığın geldiği en utanç verici tablo. Bir taraftan katliamlar devam ederken, Guta'yı görüyoruz. Çocuk cesetleriyle karşı karşıyayız. Bir taraftan da savaş boyunca zindanlarda tutulan, işkence ve tecavüze maruz kalan kadınlar söz konusu.' diye konuştu.

Sönmez, Suriye'deki kadınların dünyanın gündeminde olmadığını fark ettiklerini belirterek, uluslararası mekanizmaların konuyla ilgilenmediklerini söyledi.

Vicdan Konvoyu'yla Suriyeli kadınların beklentilerini seslendirmeyi amaçladıklarını dile getiren Sönmez, etkinlik sayesinde birçok kişi ve kurumun dikkatini çektiklerini kaydetti.

Sönmez, şartsız bir şekilde Suriyeli kadınların özgürlüklerine kavuşmasını talep ettiklerini anlatarak, 'Umarız bu sesimiz bir şekilde karşılık bulur. Bütün dünya kadınları bu organizasyona destek verdi. Eminiz ki dünyanın dört bir yanından erkekler de Vicdan Konvoyu'na destek verdi. Umuyoruz en geç 8 Mart'ta Suriye'deki kardeşlerimize özgürleşmiş bir şekilde kavuşuruz.' ifadelerini kullandı.

Suriye'deki zindanlarda binlerce kadının bulunduğu bilgisini aktaran Sönmez, depoların, fabrikaların da hapishane olarak kullanıldığını söyledi.

Milli rallici Çetinkaya

Milli rallici Burcu Çetinkaya ise uluslararası anlamda önemli bir etkinliğin düzenlendiğini belirterek, 'Faklı dil ve dinlerden insanlar var. Bütün bu kadınlar el ele verip, Suriye'de zindanlarda işkencelere maruz kalan, tecavüze uğrayan, canlarını kurtaramayan kadınların sesi olmak için bir araya geldik. Bu anlamda bizim ufacık bir katkımız var.' değerlendirmelerinde bulundu.

Savaşlarda kadın ve çocukların çok fazla zarar gördüğünü anlatan Çetinkaya, acıların nesilden nesile geçtiğini ifade etti.

Çetinkaya, kadınların bir araya gelerek uluslararası anlamda etkinlik düzenlemesinin önemli olduğuna işaret ederek, Vicdan Konvoyu'nun olumlu sonuçlara katkı vermesini temenni etti.

Srebrenitsa Anneleri ile etkinliğe katılan Boşnak Gurdic Ramiza, Suriyeli kadınların mücadeleden vazgeçmemesi gerektiğini belirterek, 'Yanlarında olduğumuzu bilmelerini istiyorum. Suriyeli kadınların acılarını anlıyor ve hissediyorum. Ben de 2 evladımı kaybettim. Biz buna benzer acıları çekerken birileri de bizim için ses çıkarıyordu. Allah bizlere yardım ettiği gibi Suriye'deki kardeşlerimizi de yardım eder.' dedi. AA