Röportaj; İshak Polat- Tuğba Polat / Erasmus+ Öğrenci Değişim Projesi kapsamında Şanlıurfa Fen Lisesinin misafirleri olan Belçikalı ve Polonyalı öğretmen ve öğrencilere Şanlıurfa ve Bölge izlenimlerini sorduk. Aldığımız cevaplar;

Erasmus+ Öğrenci Değişim Projesi kapsamında Şanlıurfa Fen Lisesi ortak bir etkinlik kapsamında Şanlıurfa'dasınız duygu ve düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?

Ben; Wanda Jarcyzyk. Ekonomi öğretmeniyim ve bu projeye Polonya'dan öğrencilerim ile katılıyorum. Bu proje Selvihan Demir hocamız ile üçüncü Şanlıurfa Fen Lisesi ile ikinci projemiz. Yani bu Şanlıurfa'ya üçüncü gelişim.

İlk gelişiniz ile bu son gelişiniz arasındaki duygu ve düşünceleriniz arasındaki fark nedir? Değişen izlenimleriniz neler?

İlk gelişimde gelmeden önce Şanlıurfa'yı bir çöl gibi hayal ediyordum ve Avrupa'da sizin imajınız çok Avrupalı değil. Ama Şanlıurfa'ya gelip insanların sıcaklığını görünce artık aramızda kopmaz sağlam bağlar oluştu. Değişen izlenimlere gelince; Buraya gelmeden önce Polonya'da da Avrupa genelinde de Türklere karşı bir ön yargı var. Buraya ilk geldiğim zaman kültürünüze dokunma, sizleri tanıma amacı ile geldim ve her geldiğimde de sizin insanlarınızı daha çok tanıma fırsatım oldu. Tanıdıkça da, sıcaklığınıza daha çok tanık oldum. Şimdi kendi ülkemde ve Avrupa'nın diğer ülkelerinde Türklerin ne kadar sıcakkanlı olduğunu, farklı din ve kültürdeki insanalar ne kadar saygılı olduğunuzu, buraların medeniyetin doğduğu yerler olduğunu ve bu toprakların mutlaka ziyaret edilmesi, kültürünüze mutlaka dokunulması gerektiğini insanlara anlatıyorum. Bir nevi sizin kültür elçiniz oldum diyebilirim.

Üçüncü projenizde de Şanlıurfa'yı seçmenizin sebebi nedir?

Aslında bir daha Erasmus Projesine katılmayı düşünmüyordum. Çünkü projenin öğretmenlere yüklediği iş yükü ve sorumluluğu ağır. Ama Selvihan Demir hoca ile 11 yıldır tanışıyoruz ve Selvihan Demir hocanın etkisi ile tekrar Şanlıurfa'ya gelmek ve öğrencilerime bu okulu, Şanlıurfa'yı ve bölge insanını tanıtmak istedim. Sebebi insanlarınızın sıcaklığı özetle.

Üç sefer geldiniz ve öğrencilerinizi getirdiniz. Öğrencilerinizin geri döndükleri zaman duygularının en yaktın şahidisiniz. Bize bu geri dönüşümlerden bahseder misiniz?

Üç seferinde de öğrencilerimin geldikleri duygular ile geri döndükleri zamanki duyguları arasında 180 derece farklılık vardı. Polonya ve Avrupa ülkelerinde insani ilişkiler arasında belli bir mesafe vardır. Ama sizin insanınız, öğrencileriniz hemen karşısındaki ile samimim ve sıcak ilişkiler kurabiliyor. Bizim öğrencilerimizin de belki en çok etkilendiği bu insani yaklaşımlardı diyebilirim.

Bir öğretmen olarak Şanlıurfa Fen Lisesi'nin öğrencilerine yönelik izlenimleriniz nelerdir?

Avrupa ülkeleri arasındaki öğrenci değişimlerinde bu olay çok fazla heyecan yaratmıyor. Ama ne zaman Türkiye'ye Şanlıurfa'ya gelinci bu proje adeta festivale dönüşüyor. Sebebine gelince; sizin öğrencileriniz çok sıcak, girişimci ve hemen diyalog kurabiliyor.

Belçika'dan gelen öğretmenimize soralım; Sizi Şanlıurfa'yı seçmenizin sebebi nedir ve Şanlıurfa'ya ilişkin izlenimleriniz nelerdir?

Ben; Katia Mostmans. Belçika'da bir okulun Müdürüyüm. Şanlıurfa'yı seçmemizin sebebi Polonyalı hocamız Wanda Jarcyzyk. Çünkü onunla 13 yıllık bir arkadaşlığım var. Şanlıurfa'ya gelirken ilk duygularım bir hiçliğin ortasına gidiyoruz olmuştu. Ama buraları görünce aslında buranın Belçika'dan farklı bir şehire gelmediğimi anladım ve hatta beklediğimden daha fazlasını buldum diyebilirim.

Belçika'da da Türkler yaşıyor. Gelmeden önce Şanlıurfa ve bölge hakkında bilgi aldınız mı?

Evet. Türk arkadaşlarım ve hatta meslektaşım vardı. Bilgi aldım ama galiba onlar da uzun zamandır Belçika'da yaşadıkları için buralar hakkında çok fazla bilgi sahibi değillerdi. Açıkçası onlarda buraya yabancı kalmış diyebilirim.

Sizin öğrencilerinizin duygu ve düşünceleri hakkında bilgi alabilir miyiz?

Ben ilk defa Türkiye'ye dolayısı ile Şanlıurfa'ya geliyorum. Ha keza öğrencilerimde öyle. 4-5 gündür buradayız ve Şanlıurfa, Diyarbakır, Gaziantep'i gezdik Şanlıurfa Fen Lisesi yönetici ve öğrencileri ile, Milli Eğitim Yöneticileri ile bir araya geldik ve şu ana kadar öğrencilerim gayet mutlu ve her şey yolunda. Öğrencilerim burada çok mutlu ve sizin öğrencileriniz ile çok çabuk uyum sağladılar.

Erasmus projesinin kültürel etkileşime katkısını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Çok katkısı var. Gerek bizler gerekse öğrencilerimiz kültürünüzü yakından tanıma imkanına sahip olduk ve bu etkileşim aramızdaki önyargıların kırılmasına çok katısı olacaktır ve biz ülkemizde bir nevi sizin kültür elçiniz olacağız.

Şanlıurfa, Diyarbakır ve Gaziantep'i gezdiniz bölgenin tarihi ve kültürü sizi nasıl etkiledi?

Medeniyetin doğduğu bu yerleri bizzat gezmek, bu medeniyetin izlerini taşıyan kültürü tanımak hayranlık verici bir tecrübe oldu. Mesala Diyarbakır'da Ulu Cami'yi gezdik. Cami imamı bize akıcı İngilizce ile İslam dinini, namazı anlattı mesela bu müthiş bir deneyimde. Gerek tarihi alanlar gerek tanıştığımız insanların sıcaklığı bizi adeta büyüledi diyebilirim. Bu arada bu projenin diğer grubu olan İtalyanların gelememesine üzüldük ve onların adına çok şey kaçırdıklarını söyleyebilirim.

Şimdi öğrencilerinizi temsilen her gruptan bir öğrenci ile söyleşimize devam etmek isterim. Öncelikle Erasmus + Öğrenci Değişimine nasıl katıldınız? Burada edindiğiniz tecrübe ve izlenimler nelerdir?

Lisa Wei (Belçika); Hocamın tavsiyesi ile katıldım ve bu projeye katılırken çok istekliydim. Buraya gelmeden önce çöl gibi zannediyordum ama gelişmiş şehirleri sıcak kanlı insanları ve öğrenci arkadaşları görünce buraya çok ısındım diyebilirim. Buradan Türk kültürünü, Medeniyetin doğduğu yerleri görerek ve en önemlisi evinde kaldığım arkadaşımın ve ailesinin, Şanlıurfa Fen Lisesi öğrencilerinin sıcak ilgisini yüreğimde hissederek ülkeme döneceğim.

Filip Kozlowski ( Polonya); Bende hocamın tavsiyesi ile katıldım. Buraya gelirken Türklerin misafirperver olduğunu duymuştum ve gerçekten doğruymuş. Buraya gelmeden sizin kültürünüzü biraz araştırdım ve Göbeklitepe gibi 12 yıllık bir tapınağın burada olması ve bir çok medeniyetin izlerinin burada olması açıkçası beni şaşırttı. Bende Belçika'dan katılan arkadaşım gibi beni evlerinde konuk eden Şanlıurfalı arkadaşıma ve ailesine, Şanlıurfa Fen Lisesi öğrencilerine çok çok teşekkür ediyorum. Beni o kadar güzel ağırladılar ki anlatamam. (kaldığım evin annesi bana dün Türk kahvesi yapmayı bile öğretti) Bende bu güzel duygular ile ülkeme gideceğim ve burada yaşadıklarımı çevreme anlatacağım.

Son olarak hepinize şunu sormak isterim; Sizlere ülkenizdeki turizm ve kültür elçimiz diyebilir miyiz?

Kesinlikle. Erasmus+ öğrenci değişim projesi sayesinde bu topraklarda bulunmak, bu kültürü tanımak gerçekten inanılmaz bir tecrübe oldu.. Hele hele insanlarınızın sıcaklığı bizi inanılmaz şekilde büyüledi. Sizler de artık bizi ülkemizdeki kültür elçileriniz olarak görebilirsiniz. Başta Şanlıurfa Fen Lisesi İngilizce Öğretmeni Selvihan Demir olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederiz. Bir daha bu topraklarda buluşmak ümidi ile diyoruz