Röportaj: Seyfullah Polat- İshak Polat / Yöntem Koleji olarak eğitime ve öğrenciye yaklaşımlarına değinen Yıldırım, 'Devlet okulları da özel okullar da Şanlıurfa'da maalesef kalabalık. Biz başarıyı temel aldığımız için 'Az olsun, öz olsun. İyi bir eğitim verelim' anlayışını benimsedik ve okulumuz da fiziki anlamda bu anlayışa göre tasarlandı. Böylece öğrencilerimizi daha kolay ve doğru bir şekilde motive edebiliyoruz. Derslerinde düşüş yaşayan bir öğrenciyi daha kolay fark edebiliyoruz. Biz öğrencilerimizi Yarış Atı olarak görmüyoruz. Bunun yanında ailelerimizi de eğitim sürecine dahil ediyoruz' dedi.

İNSAN HAYATINDA EĞİTİMİNİN ROLÜNÜ NASIL TANIMLARSINIZ?

Eğitim insan hayatının en temel öğesidir. Bu klasik bir cevaptır aslında. Kaldı ki eğitimin temelini de ahlak oluşturur. Eğitim, bir insanın tüm hayatını şekillendiren kavramlar bütünüdür. Okullarda verdiğimiz dersler ve sağladığımız eğitim de bu kavramlar bütününün temellerinden biridir.

ÖZELLİKLE LİSE EĞİTİMİNİN ÜNİVERSİTE ÖĞRENİMİNE GEÇİŞTEKİ ÖNEMİ NEDİR?

Üniversite eğitimi, bir öğrencinin geleceğini şekillendiren önemli bir basamaktır. Bu basamağı tırmanmak için de çok iyi bir lise eğitimi sürecinden geçmek hayati bir unsurdur. Öğrencilerin belki de gelecekteki yaşamlarını belirleyen ana unsur üniversitedir. Bizler Yöntem Koleji olarak bu anlayışla verdiğimiz eğitimle, öğrencilerimizin bu basamaklara emin adımlarla çıkmalarını, hayata sağlam bir şekilde hazırlanmalarını sağlıyoruz.

BU AMAÇLA YOLA ÇIKAN YÖNTEM OKULLARININ VE ŞANLIURFA YÖNTEM KOLEJİ'NİN KURULUŞ HİKÂYESİNDEN BAHSEDER MİSİNİZ?

Yöntem Okulları 1987'de Yöntem Yayınları ve Yöntem Dershanesi olarak Ankara'da kuruldu ve uzun yıllar Ankara'da eğitim alanında faaliyet gösterdi. Yayınları Türkiye'nin dört bir tarafına yayıldı. Eğitim sisteminin değişmesi ile birlikte, yayın kendisini yeniledi. Son 3 yılda ise Yöntem Okulları Türkiye'de 27 Şubeye ulaştı. Biz de 'İyi bir üniversite için iyi bir hazırlık eğitimi vermek' felsefesiyle hareket eden Yöntem Okullarının Şanlıurfa Şubesini bu yıl kurduk. Yöntem Okulları ağırlıklı olarak ortaokul ve lise eğitim faaliyetinde bulunuyor. Hedefimiz lise için iyi bir ortaokul, üniversite için de iyi bir lise eğitimi vermek.

ŞANLIURFA YÖNTEM KOLEJİ NASIL BİR EĞİTİM ANLAYIŞI İLE HAREKET EDİYOR?

Şanlıurfa Yöntem Koleji kuruluş felsefesinden hareketle; öncelikle temel değerlerine saygılı, kendine özgüveni olan öğrenci yetiştirmeyi amaçlıyor. Bunun yanında Milli Eğitim Bakanlığının müfredatına uygun olarak öğrencilerimizin girmeyi arzu ettikleri üniversiteyi kazanabilmeleri için yoğun ve sistemli bir eğitim anlayışıyla hareket ediyor.

Bu eğitim faaliyetlerimiz kapsamında özellikle şunu belirtiyoruz: 11 ve 12. Sınıflarda öğrenim gören öğrencilerin üniversiteye hazırlıkta ihtiyaç duydukları okul, kurs, bire -bir özel dersler ve rehberlik hizmetleri tek bir sistemde buluşmalı. Biz kurumumuzda sunmuş olduğumuz eğitim kalitesiyle öğrencilerimizin ihtiyaç duyduğu tüm bu eğitim gereksinimlerine cevap verebiliyoruz. Öğrenci bu kurumdan çıktıktan sonra dershane ve ek ders ihtiyacı hissetmiyor. Bunu gönül rahatlığıyla dile getirebiliyoruz.

ŞANLIURFA'DA BİRÇOK ÖZEL OKUL VAR. YÖNTEM KOLEJİ'Nİ FARKLI KILAN NEDİR?

Öncelikle şunu ifade edeyim, biz sıradan bir okul değiliz iddiamız var. Bunu da şöyle tarif ediyoruz: Milli Eğitim Bakanlığı'nın belirlediği disiplin ve eğitim kurallarının yanı sıra kendi okulumuza özgü bir anlayışımız var. Bu kurallarımız öğrencilerimizin başarıları için konulmuş kurallar olup buna uymayan öğrencilerimizi okulumuza kabul etmiyoruz.

Temel anlaşımız 'Eğitim' olduğu için 'Çok öğrencimiz olsun, çok para kazanalım' gibi bir yaklaşımı kabul etmiyoruz. Devlet okulları da özel okullar da Şanlıurfa'da maalesef kalabalık. Biz başarıyı temel aldığımız için 'Az olsun, öz olsun. İyi bir eğitim verelim' anlayışını benimsedik. Dikkat ederseniz okulumuz da fiziki anlamda bu anlayışa göre tasarlandı. Kapasitemizi 200 civarında öğrenci ile sınırlı tuttuk ki öğrencilerimize ihtiyaç duydukları kaliteli eğitim standartlarını sağlayabilelim. Bu haliyle okulumuz öğrencilerimize eğitimin bütün unsurlarını en iyi şekilde sunabiliyor.

Bunun yanında biz öğrencilerimizi sadece üniversiteye değil aynı zamanda hayata da hazırlıyoruz. Sayının sınırlı olması öğrenciye etkinin derinliğini artırıyor. Onları daha kolay ve doğru bir şekilde motive edebiliyoruz. Derslerinde düşüş yaşayan bir öğrenciyi daha kolay fark edebiliyoruz ve iş işten geçmeden konsantrasyonunu yeniden toparlayabiliyoruz. Planladığımız uygulamaları çok daha rahat bir şekilde hayata geçirebiliyoruz.

ÖĞRENCİLERİNİZE YÖNELİK DEĞERLER EĞİTİMİ VERİYOR MUSUNUZ?

Röportajımızın başında da belirttiğim gibi bizim için eğitim bir bütündür ve bu bütünün içinde öğrencinin topluma faydalı bir birey olması, en büyük önceliğimizdir. Kurumumuzda akademik başarı kadar, hayatın vazgeçilmezi olan dürüstlük, saygı, ahlaki değerlere uyma, insani ilişkilere özen, nezaket kuralları, inisiyatif kullanma, iş disiplini, temizlik ve düzen gibi kavramlar ön plana çıkarılıyor. Okul olarak Karakter ve Değerler Eğitimi dersleri ile öğrencilere temel insani değerleri kazandırma, bu değerlere karşı duyarlılık geliştirme ve bunları davranışa dönüştürme konusunda yardımcı olmak adına ayda bir seminer düzenliyoruz. Bu seminerde rehber öğretmenlerimiz, psikoloğumuz ve uzman eğitmenler vasıtasıyla öğrencilerimize yönelik değerler eğitimini ve ihtiyaç duyulan diğer eğitimleri sağlıyoruz.

Bizi farklı kılan özelliklerimizden biri de velilerimize yönelik hazırladığımız anne-baba okulumuzdur. Bu sistemle her ay velilerimize okulumuzda eğitim gören çocukları için bir konu belirleniyor. Uzman eğitmenlerimiz, bir sohbet havasında velilerimizi de bu eğitim sürecine dahil ediyor.

HAZIRLADIĞINIZ BU EĞİTİM, VELİLERE NASIL YANSIYOR? GERİ DÖNÜŞLER BEKLEDİĞİNİZ GİBİ Mİ?

Geri dönüşler çok güzel. Biz, eğitimin okul-öğrenci-veli üçlemesinden oluştuğuna inanıyoruz ve ifade ettiğimiz gibi mümkün mertebe velilerimizi de bu eğitim sürecine katmaya gayret ediyoruz. Şunu da belirtmek isterim: Bu programa başladığımız ilk aylarda velilerimizden beklediğimiz katılımı göremedik. Ama biz 'Çağırdık gelmiyorlar' diyerek bu çağrıyı sonlandırmadık. Peşine düştük. Hatırlattık. Zaten bir kez bu eğitimlere katılan velimiz, sonraki eğitimlere gönüllü olarak geliyor. Bu şekilde bugün geldiğimiz noktada çok güzel bir katılım sağlamış olduk. Velilerimiz bir şekilde eğitim sürecine dahil olunca öğrencinin başarısı katlanıyor. Bu durum bizim heyecanımızı sürekli tazeliyor.

ANLATTIKLARINIZIN IŞIĞINDA ŞANLIURFA'DA OKUL MERKEZLİ BİR EĞİTİM SİSTEMİ OTURTTUĞUNUZU SÖYLEYEBİLİR MİSİNİZ?

Kesinlikle. Bunu öğrencilerimiz de velilerimiz de dile getiriyor ve memnuniyetlerini ifade ediyorlar. Farklı özel okullardan gelerek çocuklarını bizlere emanet eden velilerimiz, daha önce bu tür programlara katılmadıklarını, katıldıkları takdirde de çocukları hakkında detaylı bilgi alamadıklarından sitem etmişlerdi. Bizim sistemimizde 3 unsur birbirini denetliyor. Öğrenci, öğretmeni ve okulu denetliyor. Okul, veliyi ve öğrenciyi denetliyor. Veliler de okulu ve öğrenciyi denetliyor. Böylece okul merkezli bir eğitim programını uygulamaya koymuş olduk.

URFA, TÜRKİYE'DE NÜFUSUNA GÖRE EN ÇOK ÖĞRENCİSİ OLAN İL. BÜYÜK YATIRIMLARA RAĞMEN HALA ÖNEMLİ ÖLÇÜDE DERSLİK VE ÖĞRETMEN SIKINTISI VAR. BU AÇIĞI KAPATMAK ADINA ÖZEL EĞİTİM KURUMLARININ ÜSTLENDİĞİ ROLÜ NASIL DEĞERLENDİRİRSİNİZ?

Bu açığı kapatmak adına özel öğretim kurumlarına önemli görevler ve çok iş düşüyor. Özellikle kırsal kesimde çok öğrencimiz var. Özel okulların bu öğrencilerimize ulaşması ve eğilmesi gerekiyor. Bu anlamda özel okullarımız bu öğrencilerimize yönelik deneme sınavları, rehberlik çalışmaları yürütmeli. Eğer biz Şanlıurfa'da eğitimi bir kazanç aracı, okulları da ticarethane anlayışından kurtarabilirsek gerek devlet okullarımız gerekse özel okullarımızla birlikte, eğitimi ayağa kaldırabiliriz. Bunu yaptığımız takdirde özel okullara olan güven problemi de ortadan kalkacaktır. Şanlıurfa'nın en temel problemi eğitim. Maalesef bu alanda, il olarak son sıralardayız ve herkes bu taşın altına elini koyarsa Şanlıurfa her anlamda güzel noktalara ulaşacaktır.

TAM BURADA SORALIM; EĞİTİME (AZDA OLSA) PARA, KAR, TİCARETHANE GİBİ YAKLAŞAN BİR ZİHNİYET VAR. BU ZİHNİYET, İŞİNİ LAYIĞI İLE YAPAN EĞİTİM KURUMLARINI NASIL ETKİLİYOR?

Önemli bir noktaya temas ettiniz. Eğer ilk hedefiniz başarı olursa zaten yaptığınız işten kar elde edersiniz. Başarıyı yakalarsanız arkasından para, kariyer gibi unsurlar kendiliğinden geliyor. Bahsettiğiniz algı, özel okulların önüne her yerde çıkıyor. Açıkça ifade edebilirim ki bu anlayışla yola çıkan okulların ömrü uzun olmadı. Ama eğitimi ve başarıyı temel alan özel okullarımız yıllardır aktifler ve Şanlıurfa eğitimine de çok güzel hizmetlerde bulunuyorlar.

YÖNTEM KOLEJİ OLARAK TANITIM VE İLETİŞİM ALANINDA KURUMSAL BİR YAPIYI BENİMSEDİĞİNİZİ GÖRDÜK. KURUMSAL İLETİŞİMİ BİR MESLEKTAŞIMIZA EMANET ETTİNİZ. NEDEN?

Bunun sebebi çok basit aslında. İletişim çağında yaşıyoruz. Bilgiye ve insanlara ulaşmak, teknoloji sayesinde çok kolay… Günümüzde tanıtım çok önemli. Pek çok firma ve kuruluş bu alanda devasa paralar harcıyor. Biz de amacımızı, hedeflerimizi, hizmetlerimizi ve okulumuzu tanıtmak için kurumsal bir yapı oluşturduk. Şanlıurfa'da bilinen ve sevilen Gazeteci- Yazar Mehmet Emin Kuş bey, Basın ve Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak görev aldı. Kendisi, ikili ilişkilerde başarılı olan ve sahip olduğu samimiyeti karşı tarafa yansıtan biridir. Özel okulların yapacağı en iyi reklamın, ortaya koyacağı başarı olacağına da inanıyoruz. Kitlesel başarıyı önemsiyoruz. Ayrıca bu okullarda eğitim gören öğrenciler ve bizlerle muhatap olan veliler de en önemli tanıtım unsurlarından biridir. Çünkü olumlu veya olumsuz gözlemledikleri ne varsa çevreleriyle paylaşıyorlar.

KİŞİSEL BİR SORU; ÖĞRETMEN OLARAK HAYALİNE ULAŞAN BİR ÖĞRENCİNİZİ GÖRMEK SİZE NE HİSSETTİRİYOR? BU DUYGUYU BİZİMLE PAYLAŞIR MISINIZ?

Bir öğretmenim bana şunu söylemişti; 'Öğretmen sadece çocuklarını ve öğrencilerini kıskanmaz' Bunu bana anlattığı zaman çok hoşuma gitmişti ve benimle gurur duyduğunu hissetmiştim. O günden bu güne başarısına katkı sağladığım, şahitlik ettiğim her öğrencimi gördüğüm zaman bende gururlanıyorum, mutlu oluyorum. Bu bir öğretmen için öyle büyük bir gurur ve mutluluktur ki tarifi yoktur.

İLERLEYEN YILLARDA ŞANLIURFA YÖNTEM KOLEJİNİ BAŞKA BRANŞLARDA DA GÖREBİLECEK MİYİZ?

Yöntem Eğitim Kurumları olarak hedefimiz; Türkiye çapında eğitim alanında çok ciddi bir marka olmayı, marka olurken de başarı ile ön plana çıkmayı hedefliyoruz. Eğitimin her alanında var olmak istiyoruz. Eğitim çok ciddi bir iş ve zaman istiyor. Şanlıurfa Yöntem Kolejini kurmadan önce 2 yıl alt yapısını ve programını düzenlemekle meşgul olduk. İnşallah, Fen Lisesi konusunda da önümüzdeki yıllarda bir girişimimiz olacak. Bunun yanında eğitim alanında başka yatırımlar yapmayı da düşünüyoruz.

BAŞKA İLLERDEKİ YÖNTEM OKULLARININ KURUMUNUZA BAKIŞI NASIL?

Yöntem Eğitim Kurumlarının 27 Şubesi var. Diğer şubelerle sürekli görüşüyoruz ve Şanlıurfa Yöntem Kolejinin başarılarını bu arkadaşlarımız da görüyor. Bu anlamda güzel geri dönüşler oluyor. Tabi biz Yöntem Eğitim Kurumları olarak ortak program belirliyoruz. Bu programı Şanlıurfa'nın şartlarına göre uyarlıyoruz. Ayrıca kendi içimizde de bir rekabet söz konusu. Bizim hedefimiz Yöntem Eğitim Kurumları içinde bir numara olmak. İnşallah zümre toplantısını Şanlıurfa'da yaparak diğer şubelerdeki arkadaşlarımıza Şanlıurfa'yı tanıtmak ve buradaki çalışmalarımızı yerinde göstermek istiyoruz.

BU GÜZEL SOHBET İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ. EKLEMEK VE DEĞİNMEK İSTEDİĞİNİZ BİR KONU VARMI?

Öncelikle bu röportaj imkanından dolayı size ve sayfalarında sürekli olarak eğitime yer veren gazeteniz GAPGündemi'ne teşekkür ediyorum. Şanlıurfa kaliteli eğitimi hak eden bir şehir. Bu şehir için herkese iş düşüyor ve bizde 'eğitim alanında elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız' diyoruz. Bu duygularla Şanlıurfalı tüm öğrencilerimize, velilerimize en kalbi sevgilerimi sunuyorum.