İshak Polat

Önceki gün meydana gelen servis kazası, Şanlıurfa'daki servis hizmetlerininin eksikliğini gündeme getirdi. Gazetmiz ise aylar önce servislerdeki eksiklikleri bizzat servis işletmecilerinin ağzından gündeme getirirerek yetkilileri ve velileri uyarmıştı.

Önceki gün Karaköprü çevreyolunda meydana gelen ve yürekleri ağıza getiren 20 öğrencinin yaralandığı servis kazası Şanlıurfa'daki servis hizmetlerindeki eksiklik, kusur, denetimsizlik ve ihmalleri bir kez daha gündeme getirdi. Eğitim –Öğretim sezonu açılmadan önce servis işletmecisi bazı firmalar ile görüşerek servis hizmetlerinin nasıl olması gerektiği konusunda bizzat sektör temsilcilerinin görüşüne yer veren Gaezetimiz GAPGündemi aylar örcesinde gerekli önlemlerin alınması konusunda yetkilileri ve aileleri uyarmıştı.

İşte 05.09.2016 tarihinde manşetimize taşıdığımız haberimizden ve sonraki tarihlerde yaptığımız röportajlardan firma temsilcilerinin ailelere yönelik ikazları ve sektörün sorunları ile yetkililerden beklentileri.

Sedat Polat ( Poler Turizm) ; Ailelerimizin dikkat etmesi gereken ilk şey çocuklarının güvenliği olmalıdır. Velilerimiz çocuklarını emanet ettikleri firmanın kalitesine, işlerini doğru ve titiz bir şekilde yapıp yapmadıklarına dikkat etmelidir. Velilerimiz firma ve firma şoförlerinin tecrübesine dikkat etmelidir. Bunun yanı sıra bir araç ile kaç kişinin taşındığına dikkat etsinler. Eğer bir araçta 30-35 öğrenci taşınıyorsa orada bir kaliteden ve güvenlikten bahsetmek mümkün olmaz. Dolayısı ile 5-10 TL ucuz taşıtmak için çocuklarını korsan tabir edilen firma ve şahıslara teslim etmesinler. Bunun yanı sıra sorunlar yumağı oluş problemlerimizin çözümü noktasında da Belediyemizin ve Emniyet Müdürlüğümüzün daha aktif olarak bizlere öncülük etmesini rica ediyoruz. Çünkü bizim bu konuya yasal olarak müdahale etme yetkimiz yok. Bakın firma olarak bir şoför aldığımızda önce sabıka kaydına, piskoteknik raporuna ve SRC belgesine bakıyoruz. Bunlar olmadan bir şahıs servis şoförlüğü yapamaz ama gel gör ki sabıka kaydı ve SRC belgesi olmadan ve hatta 'S' plakası olmadan servis taşımacılığı yapanlar var. Bütün bunların denetlenmesi ve kontrol altına alınması gerekir. Sorunlarımız gerçekten çok ve büyük.
Mehmet Şahin ( Evren Turizm);
Ailelerimiz öğrencilerini taşıtacakları ciddi ve kaliteli firmaları tercih etsinler. Taşımacılık çok ciddi bir iştir ve ucuz etin yahnisi olmaz deyimi ile doğru orantılı olarak bu işin fiyat ve kalite ile doğru orantılı olduğunu unutmasınlar. Ayrıca velilerimiz mutlaka firma yetkilileri ile ve şoförler ile bir araya gelmeli özellikle de öğrencilerini taşıyan şoförü tanımalı, dönem dönem şoförü, servisi kontrol etmelidir ve şoförde, serviste eksiklik gördüğü zaman mutlaka firmaya bildirmelidir.

Sektörümüzün en büyük sıkıntısı bu işi herkesin yapabilmesidir. Öğrenci ve personel taşımacılığı çok ciddi bir iştir. Liyakat sahibi olmayanlar bu sektörde ciddi sıkıntılar oluşturuyor. Mesela sabıkası olan bir insanın bu sektörde kesinlikle olmaması gerekiyor. Ayrıca bu işi korsan olarak yapanların ve şoförlerin sorumsuz davranışları da bu işi ciddi ve kaliteli yapan firmalara ciddi zarar veriyor.