Röportaj: İshak Polat- Seyfullah Polat / Restore edilerek Şanlıurfa turizmine yeniden kazandırılan Barutçu Hanına ilişkin Yunus Emre Ercanlar'a sizin için sorduklarımız ve aldığımız cevaplar

Sizi tanıyabilir miyiz?

Ben, Yunus Emre Ercanlar. 1996 Şanlıurfa doğumluyum. Nişantaşı Üniversitesi mezunuyum. İç Mimarım.

Barutçu Hanı işletme fikri nereden doğdu?

İşletmeci bir aileden geliyorum ve ailemizin işlettiği çeşitli işletmeler var. Benim ve ailemin de bu tarz bir yer bulup işletmek gibi bir niyetimiz vardı. Özellikle ben düşünüyordum ve bu fikirden yola çıkarak birkaç yere baktım. Bu süreçte Barutçu Hanı karşımıza çıktı ve gelip inceledik. Kafamızda birkaç proje oluştu ve bunu istişare ettikten sonra Barutçu Hanı işletmek için başvuruda bulunduk ve kolları sıvadık.

Yola çıkmadan önce Urfa'da ne eksik diye düşündüm ve öncelikle böylesi tarihi bir mekanda kahvaltı yapılabileceği mantığından yola çıktık. 42 dükkanın bulunduğu tarihi ve turistik havanın kapladığı bir mekanda, Urfa'ya ait yöresel ürünlerin üretildiği, teşhir edildiği bir mekanda misafirlerimizin kahvaltı yapması, diğer öğünlerde yemek yemesi veya sıra gecesinde stres atması , eğlenmesi fikri üzerine inşa ettiğimiz temel fikri üzerine Bismillah dedik.

Böylesi bir mekanı işletme fikrinde iç mimar olmanızın ne kadar etkisi var?

Belki temel çıkış noktası İç Mimar olmam diyebilirim. Biraz mimari, biraz sanat, biraz da turizm ilgisi olan herkes böylesi bir mekanda işletmecilik yapmak ister diye düşünüyorum. Çünkü, Barutçu Hanı gerek konumu, gerek mimari yapısı ve her şeyden önce tarih ve kültür şehri Şanlıurfa'nın göbeğinde bunları yansıtan bir yer olması dolayısı ile bütün bu özellikleri taşıyor diyebilirim.

Barutçu Hanın evveliyatı nedir?

Barutçu Hanı klasik Osmanlı mimarisi ile 17. Yüzyılda inşa edilmiş, İstanbul, Bursa ve Şanlıurfa'da bulunan çok katlı hanlardan birisi olan hanlardan birisi. İpekyolu ticaret güzergahından bulunan ve o zamanın önemli ticaret merkezlerinden birisi olan Şanlıurfa'da tüccarlar tarafından kullanılmış. Bir dönem Yahudi bir aile tarafından işletilmesi nedeniyle halk arasında 'Yahudi Hanı', bir dönem de 'Delilan Hanı' olarak anılmış. Kurtuluş Savaşı döneminde cepheye gönderilen barut ve askeri malzemelerin burada tutulmasının ardından 'Barutçu Hanı' ismi verilmiş.

Klasik Osmanlı mimarisiyle 17. yüzyılda tarihi İpekyolu üzerinde inşa edilen Barutçu Hanı, dönemin önemli ticaret merkezlerinden Şanlıurfa'da tüccarlar tarafından kullanıldı.

Evveliyatı bu olan Barutçu Hanı gün8ümüze kadar çeşitli esnaf grubunun kullanımına kadar günümüze gelmiş ve Şanlıurfa Turizmi Geliştirme A.Ş. tarafından turizme kazandırılmak amacı ile restorasyona tabili tutulmuş ve bugünkü halini almış.

Pandemi döneminde böylesi bir yeri işletmeye açmakta tereddüt ettiniz mi?

Biraz tereddüt etmedik değil ama bazı şeyler cesaret ister. Bizde tüm cesaretimizi toplayarak işletmemizi hizmete açtık ve misafirlerimizin hizmetine sunduk. İnşallah pandemi sonrasında misafirlerimizin daha da yoğunlaşacağını ümit ediyoruz ve her geçen gün gelen misafirlerimizi bizim doğru yolda olduğumuzu gösteriyor inşallah.

Sıkıntılar ile karşılaştınız mı?

İlk başlarda Barutçu Hanın uzun yıllardan beri kullanılmamasından dolayı isminin unutulması sıkıntısı vardı. Ama burası restore edilip hizmete girince artık Barutçu Hanı ismi git gide layık olduğu şekilde yayılmaya başladı diyebilirim.

Barutçu Hanı olarak misafir ağırlama kapasiteniz ne kadar?

Barutçu Hanı genel anlamda 42 dükkana sahip ve geniş bir alana sahip ve her anlamda turizme hizmet veriyor. Bunun yanı sıra işletme olarak 2 adet kapalı 15'er kişilik Şark Odası, teras bölümümüz 50-60 kişilik, aile bölümümüz yaklaşık 250 kişilik balkon kısmında ise 25-30 kişi ağırlayabiliyoruz. Bunun yanı sıra üçüncü katta hayata geçirmeyi planladığımız odaların her birisinde 15-20 kişilik grupları ağırlamayı planlıyoruz. Kapasite konusunda açıkçası iddialıyız ve kapasiteden öte bizim için önemli olanın kalite olduğunun altını çizmek isterim.

Hizmette olmazsa olmazlarınız nelerdir?

Öncelikle hijyen ve kalite. Temel prensibimiz tarihi ve kültür ortamını lezzet ve kalite ile buluşturmak ve bunu da başardığımıza inanıyorum.

Gerçekten mükemmel lezzetleriniz var. Bunun sırrı nedir?

Meslek sırrı demeyeceğim. Ben kasap ve işletmeci bir aileden geldiğim için bu konudaki tecrübemizden kaynaklanan bir durum var. Ustalarımızın yeteneği, bizlerin kaliteli ürün seçimi bu lezzetlerin misafirlerimiz ile buluşmasına vesile oluyor.

Mutfakta kim var? Nasıl bir ekibiniz var.

Misafirlerimize sunduğumuz bu lezzetin ve hizmetin arkasında gerçekten bir birinden değerli ve tecrübeli usta şeflerimiz var. Bu ustalarımızı daha önce de bir birilerini tanıyan, benim de güvendiğim belge ve kokart sahibi ustalarımız.

Bu lezzetlere rağmen fiyatlarınız çok uygun.

Misafirlerimiz dediğimiz turistler, müşteriler bir günlük veya bir seferlik para kazanacağınız insanlar değildir. İşletmecilik anlamında devamlılık esastır. Biz Barutçu Hanı işletmeye açtığımız da kurumsal bir kimlik ve prensipler ile yola çıktık. Ki şunu da belirtmeden geçemeyeceğim; misafirlerimiz kasada hesap öderken şaşırıyorlar. Acaba hesapta eksiklik mi var diye. Hayır diyoruz ve misafirlerimiz durumdan memnuniyetlerini dile getiriyorlar.

Sıra Gecesi düzenliyor musunuz?

Evet ama çok pandemiden dolayı çok sık yapmıyoruz. Ki yaptığımız zamanda pandemi kurallarına çok sıkı riayet ediyoruz. Çünkü insan sağlığı bizim için her türlü kazançtan daha kıymetli.

Misafirlerinizin geri dönüşleri nasıl?

Çok güzel. Gelen misafirlerimiz kahvaltılarını yapıyorlar, yemeklerini, tatlılarını yiyorlar, buradaki dükkanlarından alışverişlerini yapıyorlar ve mutlu ayrılıyorlar. Bizi de motive eden misafirlerimizin bu mutluluk ve memnuniyetleri zaten.

Dikkatimi çeken bir diğer husus; epey fotoğraf çekmeye gelen var?

Doğrudur. Barutçu Hanı tüm Urfalıların ve misafirlerin. Tarihi dokusu, mistik havası ile Barutçu Hanı fotoğraf sanatçılarının, Düğün Fotoğrafçılarının , belgesel çekimcilerinin, klip çekenlerin ilgisini çeken bir mekan. Bizlerde bu mekana gelerek burayı sanatsal anlamda kullanmak isteyen herkese kapımızı sonuna kadar açıyoruz.

Herhangi bir ücret alıyor musunuz?

Hayır. Burası bizim olduğu kadar tüm sanatseverlerin. Bu manada Barutçu Hanının kapıları tüm sanatseverlere açıktır.

Geleceği ilişkin hedefleriniz neler?

Bismillah deyip yola çıktığımız işletmecilik te hedefimiz Barutçu Hanı Şanlıurfa'nın bir marka değeri haline getirmek var. Nasıl ki Şanlıurfa denince Göbeklitepe, Balıklıgöl, akla geliyorsa, misafirler buraları görmek istiyorsa Şanlıurfa denince bu tarihi mekanlarımızın yanı sıra Barutçu Hanın da akıllara gelmesini sağlamak var. Bunu yakalayacağımıza ve Barutçu Hanı Şanlıurfa'nın bir markası yapacağımıza da yürekten inanıyoruz.

Şanlıurfa'daki turizm paydaşı kurum, kuruluşlar ile ilişkileriniz nasıl?

Şanlıurfa turizmine katkı sağlayan, bu alanda faaliyet gösteren bir çok kurum kuruluş ve özel sektör temsilcileri ile görüşüyoruz ve gayet verimli görüşmelerimiz var.

Eklemek istedikleriniz, Şanlıurfalılara ve misafirlerinize mesajınız?

Öncelikle size ve gazeteniz GAPGündemi'ne Barutçu Hanı röportaj konusu yaparak tanıtımına katkılarınızdan dolayı teşekkür ediyorum.

Şanlıurfalı hemşerilerime ve misafirlerimize ise mesajım; Barutçu Hanı tüm Şanlıurfalıların ve buraya gelen misafirlerimizin mekanı. Tüm misafirlerimizi tarihi ve mistik havası içerisinde lezzetler ile buluşmaya, ve özelikle de çok iddialı olduğumuz lezzetlerimizden Menengiç kahvemizi tatmaya beklediğimizi belirtir bu vesile ile sevgi ve saygılarımı sunarım.