Seyfullah Polat / Çekilen tel örgülere, konulan levhalara ve yapılan onca uyarılara rağmen her yıl onlarca canın yitip gitmesine neden olan boğulma vakalarının önüne geçilemiyor. Mayıs ayı itibariyle gelen boğulma haberleri, haziran ayının ilk 10 gününde acı bilançolara neden oldu. Büyük çoğunluğu Suruç İlçesinde olmak üzere son 10 günde 5 kişi sulama kanallarında can verdi.


SEZONUN İLK BOĞULMA VAKASI MAYIS AYINDA GERÇEKLEŞTİ
Birecik ilçesinde serinlemek amacıyla Fırat Nehri'ne giren 18 yaşındaki Suriye uyruklu Muhammet Rando boğularak can verdi. Ailesinin başvurusu üzerine nehirde arama çalışması yapan Jandarma Sualtı Ekipleri gencin cansız bedenine ulaştı.


VİRANŞEHİR'DE DEREYE DÜŞEN ÇOCUK CAN VERDİ
19 Mayıs tarihinde Viranşehir ilçe merkezine 20 kilometre mesafedeki Çurcup Deresi'nin kenarında oyun oynayan 7 yaşındaki İsa Çiçek, suya düştü. Akıntıya kapılan çocuğu fark edenler, durumu güvenlik güçlerine bildirdi. İhbar üzerine olay yerine giden su altı polis ekipleri küçük çocuğun cansız bedenine ulaştı.
EN FAZLA BOĞULMA VAKASI SURUÇ'TA
Haziran ayının gelişiyle birlikte boğulma vakalarının en fazla yaşandığı ilçe Suruç oldu. İlçe son 10 günde 4 kişi boğularak can verdi. 2 Haziran tarihinde Suruç İlçesine bağlı Yukarı Alacık Mahallesi'nde serinlemek için su kanalına inen İbrahim Halil Kılıç (24), dengesini kaybederek suya düştü. Olayın ardından çalışma başlatan su altı polis ekipleri Kılıç'ın cansız bedenine ulaştı.
Acı haberlerden bir diğeri yine 2 Haziran'da Suruç'tan geldi. Suruç Geçici Barınma Merkezinde yaşayan Suriyeli Yasemin Keyyalı (6), sulama kanalı kenarında oyun oynadığı sırada dengesini kaybederek suya düştü. Akıntıya kapılan küçük çocuğun cansız bedeni olay yerine gelen su altı polis ekipleri tarafından kanaldan çıkarıldı.
Gaziantep'ten bayram ziyareti için Suruç'taki akrabalarının yanına gelen Mehmet Emin Birişik (14), dün sulama kanalı çevresinde gezmeye gitti. Eve dönmeyen çocuğun yakınları Jandarma ve AFAD ekiplerine başvurdu. Sabaha kadar kanalda aranan çocuğun cansız bedenine ulaşıldı.
Yine Suruç'ta kuzenleriyle birlikte sulama kanalı çevresinde gezen Halil Akcan (20), dengesini kaybederek kanala düştü. Gencin suda kaybolması üzerine durum jandarma ekiplerine bildirildi. Olay yerine gelen arama kurtarma ekipleri, Akcan'ın cesedini, suya düştüğü yerin yaklaşık 2 kilometre ilerisinde bulundu.


EYYÜBİYE'DE KANALA DÜŞEN ÇOCUK İÇİN ARAMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
Merkez Eyyübiye ilçesine bağlı Tarlabaşı Mahallesi'nde Pazar günü bölgeden geçen sulama kanalına düşen ve akıntıya kapılarak kaybolan 12 yaşındaki Abdulkadir Kuş için ara verilen arama çalışmaları tekrar başladı. jandarma ve su altı polis ekipleri, arama çalışmalarını kanalın 12 kilometrelik kısmında sürdürüyor.


BARAJ, GÖLET VE SULAMA KANALLARINDAKİ GİZLİ TEHLİKELER
Yaz aylarında sıcakların kavurucu derecede yükseldiği bölgede, özellikle gençler sulama kanalları ve derelerin güzelliğine, serinliğine kapılıyor. DSİ uzmanları ise baraj, gölet ve sulama kanallarında yüzmeyi tehlikeli kılan faktörleri şöyle sıralıyor:


SU DERİNLİĞİ ANİDEN DEĞİŞEBİLİYOR
Zemin yapısının dalgalı ve engebeli olması sebebiyle su derinliği ani olarak değişim gösterebiliyor. Yukarı havzadan gelen killi ve siltli malzemenin birikimiyle zeminin çamur formunda olması, su içerisinde su bitkilerinin doğal olarak gelişmesi, suya dalan kişinin yüzeye çıkamamasına sebep oluyor.

TATLI SU DİBE ÇEKİYOR VE SOĞUKLUK HİPOTERMİYE NEDEN OLUYOR
Havalar ne kadar sıcak olsa da kanallardaki su dondurucu derecede soğuk. Ne kadar iyi yüzerse yüzsün pek çok kişi vücut ısısının düşmesi sonucu hipotermi geçirerek sularda can veriyor. Buna ek olarak tatlı suyun kaldırma kuvvetinin deniz suyuna oranla düşük olması da suya giren kişinin 3 katı bir efor harcamasına neden oluyor.