Seyfullah Polat

6-12 Mayıs Vakıflar Haftası dolayısı ile Şanlıurfa Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından düzenlenen etkinlik ile kutlanmaya başlandı. Şanlıurfa Vakıflar bölge Müdürü Mehmet Ali Palalı yaptığı açıklamada Şanlıurfa'nın bir vakıflar şehri olduğunu ifade ederek , bu mirasa sahip çıkmaya devam çıkacaklarının belirtti.

Türkiye çapında 6-12 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Vakıflar Haftası Şanlıurfa'da da Şanlıurfa Vakıflar Bölge Müdürlüğünün düzenlediği etkinlik ile kutlanmaya başlandı. Vakıflar haftasının Ramazan ayına denk gelmesi nedeni özel bir mekanda düzenlenen iftar programı ile başlanan etkinliğe Şanlıurfa Vakıflar Bölge Müdürü Mehmet Ali Palalı, Vakıflar Bölge Müdürlüğü çalışanları çeşitli kurum, kuruluş temsilcilerinin yanı sıra Şanlıurfa'da faaliyet gösteren Vakıfların temsilcileri katıldı.

Program çerçevesinde iftar yemeği ve sine vizyon gösterimini ardından konuşan Şanlıurfa Vakıflar Müdürü Mehmet Ali Palalı; Vakıf; insanın fıtratında yaratıcı tarafından kodlanan iyilik ve merhamet gibi ulvi duyguların neticesi olarak vücut bulan ve 'sadaka-i cariye'nin en faziletlisi olan, sevabı ölümle dahi hiç bitmeyeni olan vakıf müessesesi, ırkına, cinsine, dinine bakılmaksızın insanoğluna ve hatta yaratılmışların tamamına hizmeti gaye edinen bir müessesedir. Ecdadın medeniyet tasavvuruyla, hayatın her alanına dair önemli izler bırakan iyilik ve yardımseverlik duygularının, şahsilikten çıkıp kurumsallaşmış bir yapı haline dönüştüğü, geçmişimiz ile geleceğimiz arasında kurulmuş güçlü bir bağdır vakıf sistemi' dedi.

Vakfetmek yalnızca Allah Rızası için hayır yapmak, kapanmayan bir hayır kapısını açmaktır.

Palalı sözlerine devamla; Vakıf yoluyla vücuda gelmiş eserlerin her biri, onları hayırlı bir amaç uğruna vakfeden ecdadımızın yadigarıdır. Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak, bugünümüzün ve geleceğimizin de bir emaneti olduğuna inandığımız bu eserleri vakıf şuuruna sadakatle bağlı bir şekilde, vakfı koruyarak, yaşatarak tarihten gelen sorumluluğumuzu, bugünün şartları içinde yatırımlarımızla, vakfiyelerde yer alan sosyal hizmetlerin yürütülmesiyle yasal sorumluluklarımız dahilinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Vakıflar Genel Müdürlüğü, dünden bu güne kuşaklar arasında canlı bir köprü olan vakıf kültür mirasının korunmasında ve gelecek nesillere intikalinin sağlanması hususunda çalışmalarını sürdürmektedir' diyerek

Vakıf bir sevgi, hayır ve hizmet kurumudur

Son 16 senede il ve bölge ayrımı yapılmaksızın yaklaşık 5 bin 250 vakıf eserin projelerinin çizimi ve restorasyonlarının tamamlandığını dile getirdi. Vakfın temelinin ve amacının hayır olduğunu dile getiren Mehmet Ali Palalı ; ı Vakıf bir sevgi, hayır ve hizmet kurumudur. Daha öncede çeşitli vesilelerle ifade ettiğim gibi, vakfedenlerin iradelerine uygun olarak hareket etmek bir ibadettir demek yanlış olmayacaktır. İşte bu düşünceyle Vakıflarımızın vakfiyelerinde yer alan hayır şartlarını gerçekleştirmek amacıyla Genel Müdürlüğümüz tarafından; ihtiyaç sahibi ailelerin evlerine kuru gıda paketi ulaştırılmakta, muhtaç durumdaki engelliler ile yetim çocuklara Vakfiyeler doğrultusunda aylık bağlanmakta, eğitim çağındaki öğrencilere yardım yapılması şartının yerine getirilmesi amacıyla eğitim bursları verilmektedir. Vakıfların kuru gıda dağıtımı, sağlık ve eğitim hizmeti yalnızca ülkemiz de değil, Osmanlı sınırları içinde kalan ecdadın vakıf kurduğu ülkemiz sınırları dışındaki coğrafyada da gerçekleştirilmektedir' dedi

Şanlıurfa vakıflar şehridir

Daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplandıran Şanlıurfa Vakıflar Bölge Müdürü Mehmet Ali Palalı, Döşeme Cami ve Pazar Camilerinde devam eden restorasyon çalışmalarında son gelindiğini belirterek bu camilerin en kısa sürede ibadete açılacağını belirtti. Sorumuz üzerine Şanlıurfa'da kadim bir Vakıf geleneği ve vakfiyelerin bulunduğunu belirten Mehmet Ali Palalı; Şanlıurfa gerçekten bir vakıf şehridir ve vakıf ruhunu yüzyıllardır yaşatan ve gelecek nesillere aktaran bin şehirdir. Bölge Müdürlüğü olarak hem vakıf eserlerinin koruması hem de bu vakıfların hukukunun korunması konusunda azami gayreti gösteriyoruz ve vakıflarımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz' dedi.

Etkinlik, Şanlıurfa Vakfılar Bölge Müdürlüğünde yirmi yılı aşkın görev yapan iki personele plaket ve hediye takdiminin ardından sona erdi.