Çin'deki Türk seçmenler, Türkiye'de 16 Nisan'da yapılacak anayasa değişikliği halk oylaması için ülkedeki temsilciliklerde oy vermeye başladı.

Ülke genelinde kayıtlı 2 binden fazla Türk vatandaşının oy verme işlemi için Türkiye'nin Pekin Büyükelçiliği ile Şanghay, Guangcou ve Hong Kong Başkonsolosluklarında referandum için sandıklar kuruldu.

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı Türkler için bugün yerel saatle 09.00'da başlayan oy verme işlemi, 21.00'a kadar sürecek.

Azerbaycan

Azerbaycan'da da seçmenler, Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliği ile Nahçıvan ve Gence başkonsolosluklarında kurulan sandıklarda TSİ 08.00'da oy kullanmaya başladı.

Halk oylaması için, Bakü Büyükelçiliğinde 5, başkonsolosluklarda birer olmak üzere toplam 7 sandık kuruldu.

Azerbaycan'da, başkent Bakü'de 5 bin 832, Gence'de 213 ve Nahçıvan'da 234 olmak üzere 6 bin 279 kayıtlı seçmen bulunuyor. Oy verme işlemi TSİ 20.00'e kadar devam edecek.

Bakü'de halk oylamasına ilginin yoğun olduğu gözlendi.

Gürcistan

Gürcistan'dai Türk vatandaşları, referandum için sabah saat 09.00'dan itibaren Türkiye'nin Tiflis Büyükelçiliği ve Batum Başkonsolosluğunda kurulan sandıklara akın etti.

Türkiye'nin Tiflis Büyükelçiliği Sandık Komisyonu Üyesi ve Büyükelçilik İkinci Katibi Burak Bahçeci, AA muhabirine, halk oylamasının sakin ve huzurlu bir ortamda yapıldığını aktardı.

Bahçeci, Tiflis'te 953, Batum'da 836 olmak üzere Gürcistan'da toplam 1789 seçmenin bulunduğunu bildirdi.

Ukrayna

Ukrayna'da yaşayan Türk vatandaşları, Türkiye'nin Kiev Büyükelçiliği ve Odessa Başkonsolosluğu'nda kurulan sandıklarda oy verme işlemi bu sabah yerel saatle 09.00'da başladı.

Kiev'de bin 397, Odessa'da bin 337 olmak üzere toplam 2 bin 734 kayıtlı seçmenin bulunduğu Ukrayna'da oy verme işlemi yerel saat ile akşam 21.00'da sona erecek.

Macaristan

Macaristan'da yaşayan yaklaşık 2 bin Türk vatandaşı başkent Budapeşte'deki Türk Büyükelçiliğinde kurulan 2 sandıkta yerel saatle 09.00'da oy kullanmaya başladı.

Seçmenler, saat 21.00'a kadar oylarını kullanabilecek.

İspanya

İspanya'da yaşayan Türk vatandaşları Türkiye'nin Madrid Büyükelçiliği ve Barselona Başkonsolosluğu'nda kurulan sandıklarda oy verme işlemi, bu sabah yerel saatle 09.00'da başladı.

Halk oylaması için kayıtlı bin 646 seçmenin bulunduğu Madrid'deki büyükelçilikte ve bin 287 seçmenin kayıtlı olduğu Barselona'daki başkonsoloslukta 2'şer sandık kuruldu.

İspanya'da oy kullanma işlemi akşam 21.00'da sona erecek.

Arnavutluk

Arnavutluk'taki kayıtlı seçmenler, yerel saat ile 09.00 itibarıyla Türkiye'nin Tiran Büyükelçiliği'ne gelerek oy vermeye başladı.

Oyunu kullanan Türkiye'nin Tiran Büyükelçisi Hidayet Bayraktar, Tiran'da dördüncü kez sandık açtıklarını belirterek, önceki seçimlerde olduğu gibi bu kez de katılımın yüksek olmasını umduklarını ifade etti.

Bayraktar, seçmenin halk oylamasına katılımının önemli bir husus olduğunu kaydederek, oy vermenin demokratik bir hak olduğunu ve demokrasinin gelişimi açısında önem taşıdığını söyledi.

Arnavutluk'ta bin 7 kayıtlı seçmen mevcut.

İngiltere

Birleşik Krallık'ta Türk vatandaşları başkent Londra'nın batısındaki Hammersmith Novotel Konferans Merkezi ile İskoçya'nın başkenti Edinburgh'taki Başkonsolosluk çalışma ofisinde kurulan sandıklara giderek seçimin son gününde oylarını kullanıyor.

Geçtiğimiz hafta perşembe saat 9.00'da sandıklara gelmeye başlayan Birleşik Krallık'ta yaşayan Türk vatandaşları bugün yerel saatle 21.00'e kadar oy kullanmaya devam edecekler.

Kosova

Kosova'da yaşayan Türk seçmenler de Türkiye'nin Priştine Büyükelçiliği ile Prizren Başkonsolosluğu'nda oy vermeye başladı.

Oyunu kullandıktan sonra basın mensuplarına açıklamada bulunan Türkiye'nin Priştine Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç, Kosova'da bin 275 kayıtlı seçmen olduğunu belirterek, herkesi oy vermeye çağırdı.

Kosova ve Arnavutluk'taki oy verme işlemi yerel saatle 21.00'e kadar devam edecek.

İran

İran'da yaşayan Türk vatandaşları, Türkiye'nin Tahran Büyükelçiliği ile Tebriz ve Urumiye Başkonsolosluklarında kurulan sandıklarda TSİ 07.30'da oy kullanmaya başladı.

İran'da, başkent Tahran'da 844, Tebriz'de 185, Urumiye'de 51 ve Meşhed'de 20 olmak üzere toplam bin 100 kayıtlı seçmen bulunuyor. Oy verme işlemi TSİ 20.00'ye kadar devam edecek.

Güney Afrika

Güney Afrika'da kayıtlı 1061 Türk vatandaşı, Türkiye'nin Pretorya Büyükelçiliğinde kurulan sandıkta oy kullanabilecek.

Yerel saatle 09.00'da açılan sandıklar, saat 21.00'de kapanacak.

Katar

Katar'da Türk seçmenler, yerel saat ile 09.00 itibarıyla Türkiye'nin Doha Büyükelçiliği'ne gelerek oy vermeye başladı.

Seçmenlerin ilk saatlerden itibaren büyük katılım gösterdiği oylamanın 21.00'e kadar sürmesi bekleniyor.

Türkiye'nin Doha Büyükelçisi Fikret Özer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Katar'da oy kullanabilecek kayıtlı yaklaşık 3 bin Türk vatandaşının bulunduğunu belirtti.

Lübnan

Lübnan'da yaşayan Türk vatandaşları, anayasa değişikliği referandumu için oy kullanmaya başladı.

Lübnan genelinde kayıtlı 4 binden fazla Türk seçmenin oy verme işlemi, Türkiye'nin Beyrut Büyükelçiliği'nde bu sabah yerel saatle 09.00'da başladı.

Sabah erken saatlerde büyükelçilik önüne gelen vatandaşlar, uzun kuyruk oluşturdu.

Lübnan'da kayıtlı toplam 4 bin 224 seçmen var. Oy kullanma işlemi yerel saatle 21.00'de sona erecek.

Cezayir

Cezayir'de yaşayan Türk vatandaşları, anayasa değişikliğine ilişkin halk oylaması için sandık başına gitti.

Türkiye'nin Cezayir Büyükelçisi Mehmet Poroy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, büyükelçilik olarak gerekli önlemleri aldıklarını belirterek, "Vatandaşlarımıza halk oylaması tarihlerini sosyal medya aracılığı ile duyurduk. Kayıtlı seçmen sayımız bin 535. Yüksek katılım bekliyoruz." dedi.

Cezayir'de oy kullanma işlemi saat 21.00'e kadar devam edecek.

Ürdün

Ürdün'de yaşayan Türk vatandaşları sabah saatlerinden itibaren Türkiye'nin Amman Büyükelçiliği'nde kurulan sandıklarda oy kullanmaya başladı.

Türkiye'nin Amman Büyükelçisi Murat Karagöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ürdün'de kayıtlı bin 900 Türk seçmenin bulunduğunu belirtti.

Ürdün'de oy verme işlemi yerel saat ile 21.00'de sona erecek. aa