İLKHA/ Akran zorbalığı, genellikle okullarda bir ya da birden fazla çocuğun kendilerine kıyasla dezavantajlı konumda olan başka bir çocuğa karşı düzenli olarak uyguladıkları sözlü ya da fiziki saldırı şeklinde gerçekleşiyor.
Konuyla ilgili konuşan Eğitimci ve Sınıf Öğretmeni Halil Çam, genelde zorbalık yapan çocuklar, ailelerinde şiddet baskı ve istismara uğrayanların olduğunu söyledi.

"Zorbalığa maruz kalan çocuklar içine kapanıktırlar"
Akran zorbalığının, çocukların kendi aralarında fizyolojik ve psikolojik olarak uyguladığı bir baskı olduğunu belirten Çam, "Genelde fiziksel olarak belirgin özelliği olan, yüzünde ve vücudunda bir yara bulunan, sedef hastalığı olanlar veya zihinsel engelli çocuklar, okullarda diğer zorba çocuklar tarafından baskıya maruz kalmaktadırlar. Zorbalığa maruz kalan çocuklar içine kapanıktırlar. Zorbalık biter diye sesini çıkartmazlar. Ama bu sürekli artarak devam eder. Bu konuda velilerimiz çocuklarının içine kapalı durumunu konuşarak, ona karşı yapılan bir şey olup olmadığını sorarak durumlarını anlayabilirler." dedi.

"Velilerin duyarlı olması gerekiyor"
Çocukların bu davranışının normal olmadığı, bunun neden yapıldığının araştırılması gerektiğini söyleyen Çam, "Durumundan dolayı kimsenin onu fark etmediğini düşünüyor. Bu durum çocuklara zorbalık yaparak kendilerini aslında 'bende varım' gibisinden kanıtlamaya yöneliktir. Okullarda rehber öğretmenler bu konuda zorba olan çocuklarla görüşmeli. Çünkü bu çocuklar zorbalığa devem edecektir. Yaptığının belki farkında değildir. Çocuklarla dalga geçiyor ve lakap takıyorlar. Zorba olan kişiler, bunu normalmiş gibi görüyorlar. Aslında normal bir şey olmadığını, çocuğun arkadaşlarını rencide ettiğini baskıya iterek okuldan soğuttuğunu anlatması gerekiyor. Bu tür konularda velilerin duyarlı olması lazımdır." diye belirtti.

"Çocuklarımızın zorbalığa maruz kalmaması için veli ve öğretmenlerimizin daha dikkatli olması gerekiyor"
Akran zorbalığı okul kademelerinde devamlı olan bir sorun olduğunu dikkati çeken Çam, "Çocuklarımız okul hayatı boyunca zorbalığa maruz kaldıkları için eğitim anlamında da istemeyerek okula gidip verimli olamayacaklar. Çocuklarımızın zorbalığa maruz kalmaması için veli ve öğretmenlerimizin daha dikkatli olması gerekiyor. Velilerimiz çocuklarıyla devamlı iletişim halinde olsun ve sorunlarını dinlesinler. Okulunun nasıl geçtiğini ona karşı herhangi kötü bir davranışın olup olmadığını çocuktan öğrenebilirler. Genelde zorbalık yapan çocuklar, ailelerinde şiddet baskı ve istismara uğrayan çocuklarımızdır." diye konuştu.