Seyfullah POLAT / 'Yılların ihmali', 'Buraları çok iyi biliyoruz', 'Konunun takipçisiyiz', 'Bölge artık sit alanı', 'Bizim yetki alanımızda değil', 'Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Projesi var', 'Proje için ödenek yok', 'Defineciler kazıyor, hayvan besleniyor', 'Bekçi koymuştuk, işe gitmemiş'… gibi resmi açıklamaların gölgesinde köstebek yuvası haline gelen ve artık yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olan tarihi Germuş Kilisesi, definecilerin elinden kurtarılmayı bekliyor. 2011 yılında sit alanı ilan edilerek koruma alındığı açıklanan buna rağmen hiçbir güvenlik önlemi alınmayan tarihi yapı, define bulma ümidiyle her geçen gün daha büyük tahribatlara maruz kalıyor.

SİT ALANI İLAN EDİLDİ, SADECE TABELA ASILDI

Şanlıurfa merkeze 10 km uzakta olan kilise, 23 Ekim 2011 tarih/28093 sayılı resmi gazetede yayımlanan kararla, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Turizm Gelişim Merkezi olarak ilan edildi. Alana bir tabela diken yetkililer tarihi kilise ve çevresinde şimdiye kadar ne bir koruma önlemi aldı, ne de bir çalışma başlattı.

2015 YILINA KADAR AHIR OLARAK KULLANILDI

2015 yılına kadar köylüler tarafından ahır olarak kullanılan, bu haliyle gelen ziyaretçileri ağırlayan Kilise, yerel ve ulusal basında gündem oldu. Gelen eleştirilerin ardından kilisede bulunan hayvanlar çıkarıldı. Ahır olmaktan kurtulan kilise, yeniden define avcılarının talim sahasına dönüştü. Hayvanların hayrına kazılmaktan kurtulan tarihi yapı, hayvanların çıkarılmasıyla kendisine bu şekilde de olsa sahip çıkan köylülerden mahrum kaldı.

KADERİNE TERK EDİLEN GERMUŞ KİLİSESİ

Dünyanın en eski yerleşim yeri olarak tescillenen Göbeklitepe'ye sadece 5 kilometre mesafede olan Germuş Kilisesi (Ermeni kaynaklarında Surp Astvadzadzin), merkezin 10 kilometre kuzeydoğusunda Germuş dağlarının, eteklerinde kurulan germuş köyünde yer alıyor. Köyün bugünkü ismi Dağeteği. 19. Yüzyılda (Ermeni kaynaklarında 1881) yapıldığı tahmin edilmekte. Kilise alanı, bir akarsu, bir kilise (Aziz Yakup ) kilisesi ve kilisenin toplantı meydanından oluşuyor. Kilise, taştan ve 2 katlı olarak inşa edilmiştir. Günümüzde içler acısı haliyle yıkılmayı bekliyor.