İLKHA/ Akaryakıt fiyatlarına son günlerde arka arkaya yapılan zamlar halkı zor durumda bırakıyor.

Akaryakıta yapılan zamların ardından araçlarına binmekten korktuklarını belirten araç sahipleri, akaryakıt fiyatlarının daha da çok artmasından endişe ediyor.
Hükümetin asgari ücretliye kaşıkla verdiğini kepçe ile geri aldığını belirten halk, zam furyasının bir an önce bitmesini istiyor.
Şanlıurfa'da halk akaryakıta art arda yapılan zamlarla ilgili konuştu.

'Hükümet herhalde bizimle dalga geçiyor'
Bir esnaf olarak elektriğe yapılan zamları eleştiren Muzaffer Ölçer, 'Esnaf olarak zamların halk için az olduğunu düşünüyorum. İnşallah akaryakıtın litresi 50 lira olur. Dolar düşmeden önce ticaretim iyi gidiyordu. Alış verişim oluyordu. Dolar düştükten sonra ticaretim neredeyse durma noktasına geldi. Başımızdaki hükümet herhalde bizimle dalga geçiyor. Önceden Antep'e mal almaya gidiyordum. Gidiş geliş 100 lira yakıt yakıyordu. Şu an aynı araçla aynı yakıtla 350 lira yakıt yakıyor. Eve gidiş gelişte günde 25 lira yakıt yakıyor. Bu insanların nasıl geçineceğini ve yaşayacağını anlamadım. Asgari ücreti sözde 4 bin 250 lira yaptılar. 80 liraya sattığım ayakkabı, şu an 250 lira olmuş. Alım gücü olmadığından dolayı halk bir şey alamıyor. Artık bu duruma bir çare bulsunlar. Dolar 7 liradan 18 liraya çıkmış; daha sonra 18'den 12 liraya inmiş ve milletimiz davul çalıyor. Davul çalanları arıyorum ama bulamıyorum. Dolar yine 20-25 lirayı bulacak. Yine doları müdahale edilecek ve erken seçime gidilecek. Bunların hepsi seçim çalışma ve politikasıdır.' ifadelerini kullandı.

'Benim cebimden alıp zengine nasıl verirsiniz'
'Kur Korumalı Mevduat' sisteminin yanlış olduğunu belirten Ölçer,'Benim cebimden alıp zengine yediren bir hükümete ben hakkımı helal etmiyorum. İnşallah öbür dünyada iki elim de yakalarında olacak. Faize karşı olduklarını ve faizi indireceklerini söylüyorlar ama vatandaşın parasını faize yatırmasını istiyorlar. Böyle bir mantık ve zihniyet var mı? Benim cebimden alıp zengine nasıl verirsiniz? Böyle bir adalet, hukuk ve sistem var mı? Dünyanın neresinde görülmüş; Hesaba bir trilyon yatıracaksan bir trilyonun 150 bin lira faizi de oluyor. Dolar 15 lira olsa aradaki fark 500 bin ediyor. O 500 bin lira da hazineden verilecek. Hazine de vatandaşın parası oluyor. Senin ve benim verdiğim paralar hazineye gidiyor. Benim cebimden nasıl hırsızlık yaparsın? Elektriğe yüzde 125 zam yapılmış. Benim elektriğim eskide bin 500 lira geliyor şimdi ise 3 bin lira geliyor. Kira mı ödeyeyim yoksa elektrik mi ödeyeyim? Hükümet bize bunun bir açıklamasını yapsın.' şeklinde konuştu.

'Bir emekliye 2 bin 500 lira yetmez'
Aldığı 2 bin 500 lira emekli maaşının kendisine yetmediğini vurgulayan Mükrim Doğan Toprak, 'Emekliyim ve 6 çocuğum var. Çocukların bezini, sütünü, harçlığını ve diğer giderlerini nasıl karşılayacağım? Aldığım 2-3 bin lira ile nasıl geçineyim? Bu parayla kendileri geçinsinler. Bunlarda Allah korkusu yok. Çay 15 liradan 170'e çıktı. Şeker, yağ fiyatları da arttı. Bir litre süt 15 lira olmuş. Benim 6 ufak çocuğum var. Hakkımı hiç kimseye helal etmiyorum. Bir emekliye 2 bin 500 lira yetmez.' diye konuştu.


'Kaşıkla veriliyor; kepçeyle geri alınıyor'
Akaryakıta gelen zamlardan dolayı motosikletine binemediğine dikkat çeken Mehmet Çoban, 'Akaryakıta her gün zam yapılıyor. Motosikletim var ama akaryakıtın pahalı olmasından doları motosikleti kullanmıyorum. Akaryakıtın litresi 15 lira olmuş ve halen zam yapılmaya devam ediyor. Kaşıkla veriliyor; kepçeyle geri alınıyor. Bu duruma bir anlam veremedim. Asgari ücret almıyorum. Aylık bin liraya çalışıyorum. Domates ve salatalığı ikiye bölüp sabah akşam tüketiyorum. Öğle vakti aç geziyorum.' dedi.

'Artık saniyelik zamlar geliyor'
Yapılan zamların vatandaşı çok zor durumda bıraktığını belirten Mahmut Tolun, 'Sayın Cumhurbaşkanımız, her konuşmasında ülkenin gelişmesi konusunda açıklamalarda bulunuyor. Ne yazık ki akaryakıta, doğalgaza, elektriğe ve insanın en temel ihtiyaçlarına zam üzerine zam geliyor. Bu durumda herkes gibi bizde zorluklar çekiyoruz. Elektrik geçen ay 50 ise bu ay 70 diğer ay ise 80 lira geliyor. Bunun açıklaması yapılsın ki bizde şartelleri indirelim ve elektriği hiç kullanmayalım. Elektrik kullanılmasa bile okuma bedeli gibi vergiler geliyor. Yapılan zamlar vatandaşı çok zorluyor. Akaryakıta gelen zamlar sayaç gibi olmuş. Artık saniyelik zamlar geliyor. Bir litre benzin 18 liraya dayanmış durumda. Asgari ücrete yapılan zam eridi gitti. Asgari ücret alınmadan bitti. 4 bin 250 lira kimseye yetmiyor.' ifadelerini kullandı.
Mustafa Demir ise yaptığı açıklamada, 'Petrol dışarıdan dolar karşılığı geliyor. Dolar pahalı olduğundan dolayı mecburen akaryakıt zamlanıyor.' dedi.