Ayser Polat

Otellere transfer hakkı vermesi planlanan ve Meclise sevk edilen 2634 sayılı 'Turizmi Teşvik Kanunu'nda değişiklik teklifini TURSAB'a bağlı Seyahat Acentalarının tepkisi üzerine geri çekildi.

2634 sayılı 'Turizmi Teşvik Kanunu'nda yer alan ve TÜRSAB'ın (Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği) eleştirilerine neden olan beş yıldızlı oteller ve tatil köylerinin kendi müşterilerine kendi araçlarıyla transfer hizmeti sunma imkanı veren düzenleme Seyahat Acentalarının tepkisi üzerine tekliften çıkarıldı.

Meclis Bayındırlık Komisyonu, Turizm Teşvik Kanun Teklifinin görüşmelerine başladı. Yasa teklifiyle beş yıldızlı otel ve tatil köylerine, müşterilerine yönelik transfer hizmeti verme imkanı getiriliyordu. Yasa teklifinin Meclise sunulmasının ardından Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği'nin (TÜRSAB) yaptığı açıklamayla eleştirdiği söz konusu düzenleme Komisyonda iktidar ve muhalefet milletvekilleri tarafından verilen önergeyle tekliften çıkarıldı. Muhalefet partileri söz konusu düzenlemeyi eleştirerek, turizm bölgelerindeki esnafa zarar vereceğini dile getirirken konu ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz TURSAB Yönetim Kurulu Üyesi ve RAYA Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Rahime Yaşar yaptığı açıklamada Türkiye'de bulunan yaklaşık 13.000 Seyahat Acentasının bu düzenlemeden çok büyük zarar göreceğini belirterek; Meslek birliğimiz olan TÜRSAB yasa teklifinin Meclise sunulmasının ardından yaptığı açıklamada, yapılacak bu düzenlemenin pandemi sürecinde ayakta durmaya çalışan seyahat acentalarını daha da zor duruma düşüreceğine dikkat çekerek,' Adı teşvik kanunu olan bu yasa teklifi, seyahat acentalarını cezalandırmayı içermektedir. Seyahat acentaları, öz mal araçları ile tur ve transfer yapamazken, bu konuda ulaştırma mevzuatına bağlı işletme gereklerine uymak zorunda iken, bu sebepten dolayı türlü sıkıntılarla boğuşurken, otellerin öz mal araçları ile transfer yapabilmeleri nasıl açıklanabilir? ' açıklaması yapmıştı.

TURSAB'ın şiddetle karşı çıktığı bu teklif kabul edilseydi, önümüzdeki dönemlerde bu uygulama sadece beş yıldızlı otellerle kalmayıp, Kültür Turizm Bakanlığına bağlı tüm otellerin bu hizmeti yapma imkanı verecekti. Özellikle bütçe problemi olmayan Yurtdışı merkezli zincir otellerinin bu konuda belirleyici olmasının önüne geçilmiş oldu' dedi.

Pandemi sürecinde turizm sektörünün durma noktasına geldiğini ve bir çok Seyahat Acentasının mali kriz içerisine girdiğini belirten Rahime Yaşar bu düzenlemenin çıkmış olması halinde binlerce Seyahat Acentasının kapısına kilit vuracağını da sözlerine ekledi.