Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan'ın bu sabah Azerbaycan'a karşı başlattığı saldırının ardından ulusa sesleniş konuşması yaptı.

Ermenistan'ın Azerbaycan'a yönelik saldırı başlattığını anımsatan Aliyev, 'Ermenistan'ın başlattığı saldırı neticesinde şehit ve yaralılarımız var. Şehitlerimizin kanı yerde kalmayacak. Ermenistan ordusuna ait askeri araçları imha ettik.' diye konuştu.

Ermenistan'ın Azerbaycan'a yönelik saldırılarının sürekli bir hale geldiğine işaret eden Aliyev, 'Temmuzda Ermenistan-Azerbaycan devlet sınırında, Tovuz istikametinde, yeniden top ateşleri neticesinde sivillerimiz ve bir hane zarar görmüştür. Bu Ermeni faşizminin gelecekteki göstergesidir.' dedi.

Saldırıların, Ermenistan tarafından başlatıldığının herkes tarafından bilindiğinin altını çizen Aliyev 'İlk ölenler de Azerbaycan vatandaşları olmuştur. Azerbaycan, düşmana gereken cevabı vermiştir ve bir santimetre ileriye gidememişlerdir. Düşman püskürtüldü ve toprak bütünlüğümüz korundu.' şeklinde konuştu.

Azerbaycan'ın savaşı Ermenistan topraklarına taşımak için yeterli gücünün bulunduğunu vurgulayan Aliyev, 'Ancak bizim Ermenistan topraklarında askeri hedeflerimiz yok. Ermenistan'ın ilk hedefleri arasında Azerbaycan topraklarının işgali bulunmaktadır. Onların siyasi amaçları, Azerbaycan'ı yeni işgallerle zayıflatmaya çalışmaktır. İşgal siyaseti yürütmektedirler.' ifadelerini kullandı.

Aliyev, Ermenistan'ın, ülkelerinde bulunan ekonomik ve sosyal sorunların üzerini örtmeye çalıştığını da anlatarak, 'Ermenistan müzakere sürecinin bozulması için de elinden geleni yapıyor. Bunu başardıklarını da söyleyebilirim. Ermenistan'ın iki yüzlü ve yapıcı olmayan tutumu nedeniyle görüşmeler durdu.' dedi.

'Ermenistan müzakereleri bozmak istiyor'

Ermenistan'ın, Azerbaycan'a ayrılıkçı gruplar gönderdiğini ifade eden Aliyev, 'Bu grubun başı Azerbaycan emniyeti tarafından yakalanmıştır. Söz konusu şahsın ifadeleri net bir şekilde göstermektedir ki bu ayrılıkçı grup, Azerbaycan'a sivillere karşı terör eylemleri yapmak için gelmiştir. Bugün Ermenistan sivillere ve askerlerimize yönelik yeni bir provokasyon gerçekleştirmiştir. Bunun cezasını aldılar ve alacaklar. Ermenistan, farklı ülkelerden teröristleri Azerbaycan'a karşı kullanmaktadır. Ermenistan, teröre sponsorluk yapan bir devlettir.' şeklinde konuştu.

Ermeni yetkililerin, 'Karabağ Ermenistan'ındır' şeklinde açıklamalarda bulunduğunu anımsatan Aliyev, 'Bu yalandır. Karabağ Azerbaycan'ındır. Bu tür zararlı açıklamalar, müzakere süreçlerine de darbe vurmaktadır. Ermenistan'ın amacı müzakere sürecini bozmak ve mevcut statükoyu korumaktır. Halbuki Minsk grubunda yer alan ülkelerin liderleri defalarca statükonun korunmayacağını ifade etmişlerdir. Bu da işgalin son bulması gerektiği anlamına gelir.' ifadelerini kullandı.

Ermeni yetkililerin on binlerce kişiden oluşan 'gönüllü' askeri gruplar yaratmaya yönelik açıklamalarda bulunduklarına işaret eden Aliyev, şöyle konuştu:

'Bu ne için ve kime lazım? Bu oluşumlar, bugün Azerbaycan'a yönelik yapılan saldırıların hazırlık çalışmalarıydı. Birleşmiş Milletler kürsüsünde Ermenistan'ın yeni bir savaşa hazırlandığını duyurmuştum. Ermenistan durdurulmalıdır ve durdurulacaktır. Ermenistan işgal ettiği topraklarımıza yasa dışı şekilde yerleşmeye çalışıyor.'

Aliyev, Ermenistan'daki ağır sosyal ve ekonomik sorunlar nedeniyle demografik bir buhran yaşandığına işaret ederek, bu ülkeden nüfusun azaldığına dikkati çekti.

Ermenistan'ın yürüttüğü 'çirkin siyasetle' bölgedeki tehlike merkezi haline geldiğinin altını çizen Aliyev, 'Azerbaycan sadece öz topraklarını savunmaktadır. Dağlık Karabağ, tarihi olarak Azerbaycan toprağıdır ve bu hakikattir. Bu konuda uluslararası hukuk da bizim yanımızdadır. Bütün ülkeler Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü tanımaktadır. Kendi öz topraklarımızı savunuyoruz. Karabağ bizimdir, Karabağ Azerbaycan'ındır. Ermenistan ordusunun bizim toprağımızda ne işi var? Ermenistan işgalci devlettir ve bu işgale son verilmelidir, verilecektir.' dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Hacıyev: Ermenistan'ın saldırısı hukuk ihlalidir

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri, Cumhurbaşkanlığı Dış Politika Meseleleri Daire Başkanı Hikmet Hacıyev de Ermenistan'ın bu sabah Azerbaycan'a karşı başlattığı saldırıyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Hacıyev, Azerbaycan Savunma Bakanlığının da belirttiği gibi Ermenistan Silahlı Kuvvetlerinin bu ‪sabah ateşkesi ihlal ederek cephe hattında Azerbaycan ordusu ile Terter rayonuna bağlı Kapanlı, Ağdam rayonuna bağlı Çıraklı ve Ortakerbent, Fuzuli rayonuna bağlı Alhamlı ve Şükürbeyli ve Cebrail rayonuna bağlı Çocukmercanlı köylerini ağır silahlarla yoğun şekilde ateşe tuttuğunu kaydetti.

Ermenistan'ın sivil yerleşim bölgelerine yaptığı saldırının kasıtlı olduğunu belirten Hacıyev, siviller ve askerlerden hayatını kaybedenler ve yaralananlar olduğunu kaydetti.

Ermenistan'ın kasıtlı olarak Azerbaycan sivil yerleşim birimlerine yönelik saldırılarının 1949 Cenevre Sözleşmeleri de dahil uluslararası hukukun ihlali olduğuna dikkati çeken Hacıyev, Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin, sivillerin güvenliğini sağlamak ve Ermenistan'ın yeni bir saldırısını engellemek için karşı saldırı tedbirleri aldığını vurguladı.

Hacıyev, Azerbaycan'ın uluslararası toplumu Ermenistan'ın yeni bir saldırı ve savaş hazırlığında olduğu konusunda defalarca uyardığını hatırlattı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Ermenistan ordusunun saat 06.00 sıralarında cephe hattı boyunca geniş kapsamlı provokasyonda bulunarak Azerbaycan ordusunun mevzilerine ve sivil yerleşim birimlerine büyük çaplı silahlar, top ve havanlarla ateş açtığı bildirilmişti.

Açıklamada, Azerbaycan ordusu komutanlığının sivil halkın güvenliğini sağlamak için tüm cephe boyunca bir karşı saldırı başlatmaya karar verdiği ifade edilmişti.

'Kara birliklerinin, tank birimlerinin, füze ve topçu birliklerinin, insansız hava araçlarının desteğiyle cephede ve savunmanın derinliklerinde bulunan çok sayıda Ermeni askerini, tesis ve askeri araçlarını tespit ederek imha ettiği' aktarılan açıklamada, cephe hattının farklı yönlerinde Ermenistan'a ait 12 adet OSA uçaksavar füze sisteminin de imha edildiği belirtilmişti. AA