Seyfullah POLAT / Yazarlar Birliği Şanlıurfa Şube Başkanı Doç. Dr. Mahmut Kaya ve Şube Üyeleri, GAP Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Zeynel Abidin Kıymaz ve Cemiyet Üyeleri, Şanlıurfa Gazeteciler Birliği Yönetimi ve Üyeleri ile Akay'ın sevenlerinin katıldığı programda, merhumun yaşamından anılar paylaşıldı.
POLAT: TALAT AĞABEY, YERİ DOLDURULABİLECEK BİRİ DEĞİLDİ
Rahmetli M. Talat Akay'ın çok yönlü bir insan olduğunu vurgulayarak sözlerine başlayan ŞGB Başkanı Veysel Polat, 'Talat ağabeyin geniş bir Urfa hafızası vardı. Grafiker ve sanatkardı. Dergiciliği Türkiye çapında icra etti. İnşallah çıkarmış olduğu derginin tüm sayılarını toparlayarak güzel bir arşiv yapacağız. Yeri doldurulabilecek bir insan değil. İnsan kaybedince, kıymetini ve değerini daha iyi anlıyor. Rabbim gittiği yerde mahcup etmesin, Rahmetiyle muamele eylesin. Bizleri ahirette komşu eylesin. Bugün varız, yarın yokuz. Bu tür etkinlikler de bu açıdan anlam taşımalı. Birbirimizin kıymetini daha iyi anlamalı ve muhabbetimizi artırmalıyız. Bu yıl salgın nedeniyle programımızı sınırlı tuttuk. Birçok dostumuza ve ağabeyimizin sevenlerine haber vermedik. Alınan tedbirlere uymak için böyle bir karar aldık ve sosyal mesafeyi ihmal etmedik. Bu nedenle aramızda bulunamayan ancak dualarını esirgemeyen dostlarımız da bizlere selam yolladı. Katılım sağlayan bütün dostlara teşekkürlerimi sunuyorum' diye konuştu.
KAYA: URFA VE BÖLGENİN TANITIMINA ÖNEMLİ KATKILAR SAĞLADI
Yazarlar Birliği Şanlıurfa Şube Başkanı Doç. Dr. Mahmut Kaya, Talat Akay'ı geç tanıdığını dile getirerek, 'Talat ağabeyle biraz geç tanıştık. Özellikle dergicilik alanında Urfa'ya yeni bir soluk getirdi. Sadece Urfa değil bölgenin tanıtımında da önemli bir katkı sağladı. Fikrine önem verdiği herkesi yazmaya teşvik ederdi. Kendisi Yazarlar Birliği'nin bir üyesiydi. Hastalığı döneminde çok sık görüşemedik. Bu güzel programı organize eden Veysel bey ve diğer arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Vefa anlamında çok güzel bir örnek. Talat Akay ağabeyimizin bu vesileyle bir kez daha rahmetle anıyorum' diye konuştu.
TÜRKERİ: MÜŞGÜL DURUMDAKİ İNSANLARIN SORUNLARINI ÇÖZERDİ
Rahmetli Talat Akay'ın yakın dostlarından Abdulkadir Türkeri; 'Ben konuşmamda onun babacan tavrından bahsetmek istiyorum. Urfa'dan il dışına giden pek çok ihtiyaç sahibi öğrencinin başını sokacak bir çatı bulmasına vesile olmuştur. Çevresi çok genişti. Her şehirde bir ahbabı bulunuyordu. Sonuç odaklı bir insandı. Bu yönüyle müşkül durumdaki insanların yardımına koşardı. Kızılay Şanlıurfa Şubesinde görev almıştı. Görevde kaldığı süre boyunca ihtiyaç sahibi binlerce ailenin yardımına koştu. Bizleri de buna teşvik etti ve vesile kıldı. Allah ondan razı olsun ve mekanını cennet eylesin. Bugün aradan 2 yıl geçmesine rağmen boğazımız düğümleniyor ve yokluğunu hissediyoruz. Geride çok güzel bir seda bıraktı. Bir insan için de en büyük kazanım budur. Onu rahmetle anmak için aramızda bulunan herkesten de Allah Razı Olsun'
KIYMAZ: URFA'YA DEĞER KATAN VE KATKI SAĞLAYAN BİR İNSANDI
Rahmetli M. Talat Akay ile 15 yıllık bir dostluğunun bulunduğunu aktararak sözlerine başlayan GAP Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Zeynel Abidin Kıymaz, 'Talat kardeşimizle yanlış anlaşılmadan ötürü son dönemlerde bir soğukluk girmişti aramıza. Fazla görüşmüyorduk bu yüzden. Bir gün ortak bir dostumuz aradı ve kendisinin hasta olduğunu ve durumunun iyi olmadığını söyledi. Hemen tedavi gördüğü hastaneye koştum. Beni görünce çok sevindi. Kucaklaştık ve helalleştik. Bu görüşmemizden 1 hafta sonra onu kaybettik. Urfa'ya değer katan ve katkı sağlayan bir insandı. Mekanı cennet olsun' ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından okunan Kur'an-ı Kerim ve yapılan duanın ardından program sona erdi.