Haber Merkezi / Şanlıurfa Sosyal Bilimler Lisesi, eğitim ve öğretimi okul sınırları dışına taşınması gerekliliğinden hareketle 'Mardin'in Tarihi ve Turistik Kültür Dokusunu Yerinde Gezmek, İncelemek ve Öğrenmek' Projesi kapsamında okulda yapılan sınavlarda derece yapan, başarı gösteren kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlerde özverili çalışan öğrencileri ödüllendirmek ve yerindelik eğitim felsefesiyle 'Yerinde Öğrenmek ve Gözlemlemek' için bu öğrencileri ve rehber öğretmenleriyle birlikte 'Tarih Kokulu Masal Şehir' olan Mardin'e gezi düzenledi.
Günü birlik planlanan gezi sabahın erken saatlerinde Urfa'dan Şanlıurfa Sosyal Bilimler Lisesi öğrenci, öğretmen, idareci ve pansiyon çalışanlarının katılımıyla neşeli bir şekilde başladı. Mardin merkez'de Kasimiye Medresesini gezen öğrenciler hayranlıklarını gizleyemediler, okul öğrencilerinden Hilal Küçük: ' Burası çok güzel bir yer ilk defa Mardin'e geliyorum daha doğrusu Urfa'nın dışına ilk defa çıkıyorum, çok güzel yerler her yer tarih kokuyor özellikle taşların üzerine işlenen desenler bizi büyüledi bu geziyi düzenleyen herkese teşekkür ediyorum özellikle de okul müdürümüze çok teşekkür ediyorum' dedi.
Tarihi çarşıda alışveriş yapan öğrenci ve öğretmenler Zinciriye (İsa Bey) Medresesinin manzarasını görünce şaşkınlıklarını gizleyemediler 11. Sınıf öğrencisi Abdüssamet AK: 'Ben 4 yılldır bu okuldayım ilk defa okulumuzda böyle bir gezi düzenledi bende şu an burda olduğum için çok mutluyum ve kendimi şanslı hissediyorum iyi Sosyal Bilimler Lisesindeyim diyorum çünkü bu sen yapılan geziler, tiyatrolar, söyleşiler ve sportif ve kültürel faaliyetler bizleri hem ruhen hem de fizken olgunlaştırdığına inanıyorum onun için öğretmenlerime ve okul müdürümüz Ali Hocama minnettarız.' dedi. Mardin Midyat'a geçe turizm gezisi kafilesi ünlü dizilerin çekildiği doğal bir film platosu olan Tarihi Midyat yerleşkesinde ki konakları ve tarihi evleri ziyaret ettiler, tarihi çarşılar ve kiliseleri gezen öğrencilerden Melih Sidar Tütüncü: 'İlk defa böyle bi geziye katılıyorum burada tüm inançların ve tüm farklı kesimlerin kardeşçe yaşadığını gördüm çok etkilendim çami ve kiliselerin yanyana olması her dilden insanların konuşması bizim cennet ülkemizin ne kadar renkli bir güzelliğe sahip olduğunu anladım ve okulumuzda tarih öğretmenlerimizin ve coğrafya öğretmenlerimizin anlattığı teorik bilgileri burda pratik olarak görmüş olduk ve bu organizasyonu yapan Rehber Öğretmenlerime Osman Dağtekin, Ethem Doğan, Seval Dik, Gülüm Damla Çot, Selma Şıhanlıoğlu'na teşekkür ediyorum.' Dedi.
Tarih Öğretmeni Seval Dik yaptığı açıklama da: 'Biz bu tip organizasyonları yapmak durumundayız; çünkü bu tür gezilerde öğrencinin birçok duyu organını devreye geçirtiyor, daha sağlam bilgiler oluşturma sürecinde müzeler içinde barındırdıkları dünyanı gerçek objelerle bize en iyi yaşatan öğreten yerler olduğu için, bundan dolayıdır ki öğrencilerimizin zihin dünyasında farkındalık yaratıyor ve yerinde görüp yerinde öğreniyorlar ve bir tarih bilinci oluşuyor ister istemez. Merak ediyorlar geçmişlerini ve bu da onların tarihlerini araştırmaya vesile oluyor ve geçmişten geleceğe bir köprü oluşturuyor.
Bu tür faaliyetler ve bununla birlikte tarihsel gelişim sürecini kaynakları içinde tanıma, yorumlama ve nesnel ölçülerle yaklaşım kazandırma adına Sosyal Bilimler Lisesi 'Bir Liseden Daha Fazlası' dedik işte şu an bunu uygulamaya geçirmeye çalışıyoruz umarım faydalı oluyordur. Bu gezinin planlanmasını sağlama aşamasındaki herkese tek tek teşekkür ediyorum.' Dedi.
Tarihi mekanlardan güneşin batışını seyreden öğrenciler Nusaybin Beyazsu'ya geçtiler ve doğa harikası olan Beyazsu'da mola veren kafile Beyazsu'nun doğal güzelliğinin ferahlatıcı yönünü içlerine çekerek akşam serinliğinde ayaklarını suya daldırdılar. Suyun üzerine atılan tahtlarda çaylarını yudumlayan öğrenci ve öğretmenler keyifli bir gün geçirmenin yorgunluğunu attılar.
Şanlıurfa Sosyal Bilimler Lisesi Müdürü ve Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Ali Tutluoğlu yaptığı açıklama da: 'Öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz okulda öğrenmiş oldukları bilgileri somutlaştırması için biz bu tür organizasyonları yapıyoruz. Çünkü öğrencilerimizin bir çoğu şehrin dışına bile çıkamamışlar. Biz öğrencilerimizin kültür sanat ve sportif faaliyetlerdeki başarılarına bakarak onları böyle bir masal geziyle ödüllendirmiş olduk, onların dimağlarında güzel bir hatıra bıraktığımızı düşünüyorum. Önemli olan buraları dünya gözüyle görmek ve akıllarında yanı başlarındaki dünyanın bile hayran kaldığı tarihi ve dünya mirası olan değerleri müşahede etmektir, Önemli olan buraları dünya gözüyle görmek ve akıllarında yanı başlarındaki dünyanın bile hayran kaldığı tarihi ve dünya mirası olan değerleri müşahede etmektir, biz bunun için çocuklarımızı ve evlatlarımızı bir farkındalık yaratsınlar diye kendi zihinsel dünyalarında 'Mardin'in Tarihi ve Turistik Kültür Dokusunu Yerinde Gezmek, İncelemek ve Öğrenmek ' projesi kapsamında gezmeye, görmeye ve müşahede etmeye getirdik, çok faydalı olduğu kanaatindeyim. Özellikle bize destek olan Şanlıurfa Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Şerafettin Turan'a ve İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Sayın Erdal Şekeroğlu'na şükranlarımızı sunuyorum. Ayrıca yolculuk esnasında ulaşımımızı sağlayan Aytaç Turizme de teşekkür ediyorum, tüm emeği geçenlerden Allah razı olsun diyorum.' dedi.