İLKHA/ İnternet üzerinden yapılan alışverişin ve batı illerinin doğu illeri yanlış tanımasından dolayı işlerinin aksadığını söyleyen esnaf, yaşanan durgunluğunun bitmesini ve işlerinin normal haline dönmesini umut ediyor.
Suriye'de yaşanan savaşın Türkiye'ye ve özelikle sınır komşusu olan il ve ilçelere olumsuz yönde yansıdığını belirten esnaf, yaşadığı sıkıntıları ve piyasanın durumunu anlattı.
Piyasanın önceki yıllara göre durgun olduğunu söyleyen Sedat Kılıç, 'Piyasada önceki yıllara göre durgunluk yaşanıyor. Günümüzde internet ve telefon üzerinden satışlarda artış var. Şehre gelen turistler var. Urfa biraz doğu illerine mevsimsel olarak da uygun olduğu içi piyasa fena değil. Devlet esnafa sıfır faizli krediler veriyor. Verdiği krediler 20-30 bin lira, bunu biraz daha arttırması lazım. Vadeyi de uzatıp taksitleri küçüktülerse esnafımız daha rahat ödeme yapar. Şu anda hem vergi hem sigorta hem de dükkan kirası veriyoruz. Elektrik ve su masraflarıdır. Bu tür masraflarla beraber aldığımız kredilerin taksitleri de gelince yüksek oluyor. Fakat bu krediler yükseltip, uzun vadeye yaparsa, esnaf o kredileri daha güzel kullanabilir.' dedi.


'Bu terör ve uyuşturucu biterse Türkiye daha da çok gelişir'
Günümüzde uyuşturucunun da hızla yaygınlaştığını söyleyen Recep Çelik de, 'Bu terör ve yaşanan savaşlardan dolayı piyasa durgun. Birde bu uyuşturucu çok yaygınlaşmış. Her yerde gençlerimiz bu uyuşturucuya bulaşmış. Bu durumda Türkiye daha çok geriler ve bir gelişme göremeyiz. Bu terör ve uyuşturucu biterse, Türkiye daha da çok gelişir.
Bu uyuşturucuyu kaldırmadan gelişeceğimizi zannetmiyorum. Daha da gerileriz. Ben gençlerimizi görüyorum. Uyuşturucu kullanıyorlar. Torba torba satıyorlar. Buradan polislere ve yetkililere sesleniyorum; biraz daha çabalasınlar. Bu uyuşturucuyu bitirelim.' ifadelerini kullandı.


'İnsanlar eskisi gibi alışveriş yapmıyor'
Yetkililerin vatandaşlara biraz daha iş imkanı sağlaması gerektiğini belirten Rıdvan Altundağ, 'Şu an piyasa durgun, her tarafta böyle. Buradaki çarşıda her şey pahalı bir tarafta iş olmadıysa diğer tarafı da etkiliyor. İnsanlar eskisi gibi alışveriş yapmıyor. Mesela burada tespih satıyoruz. İnsanlar tespihi artık internetten de sipariş edebiliyorlar. İnternet üzerinden sipariş çıktı artık alışveriş olmuyor. Şu an bizim umre vaktimizdir diye biraz iş oluyor ama umre sezonu bittikten sonra işler durgunlaşır. Yetkililer vatandaşlara biraz daha iş imkanı sağlarsa, bize de faydası olur. Zaten bizde iş olursa diğer esnafımızda da iş olur. Esnafımız iş yaparsa bizde iş yaparız.' dedi.
Piyasaların durgunluğunu batıda ki halkın doğuyu çok yanlış tanımasına bağlayan Yakup Acet, 'Piyasalar şu an dalgalı. Şikayetçi de değiliz. Ama piyasalar çok iyi de sayılmaz. Sebebi doğu illerimizin birinde olmamız. Bu bölgede turizmin çok fazla rağbet etmemesi ve batıda ki halkın doğuyu çok yanlış tanıması bu sebeplerden biridir. Ama genel itibariyle baktığımızda şükürler olsun demek lazım. Başka da bir şey diyemiyoruz.' şeklinde konuştu.
Piyasanın normal bir şeklide devam ettiğini ifade eden Ömer Seyis ise esnafın pek o kadar işlerin olmadığını ifade etti.