İLKHA/ Tüm dünyayı etkisi altına alan (Covid-19) salgını, sebze ve meyve fidesi yetiştiricilerini de olumsuz etkiledi.
İçişleri Bakanlığı tarafından pazar yerlerinde alınan tedbirler ve sokağa çıkma yasaklarından dolayı büyük emek vererek yetiştirdikleri fideleri satamayan yetiştiriciler, sorunlarına çözüm bekliyor.


Bir hafta içinde ürünlerinin satılmadığı takdirde sararacağını ve çöpe gideceğini belirten fide satıcıları sorunlarını dile getirdi.
Coronavirus'ten olumsuz etkilendiklerini belirten Ömer Ateş, 'Suruç ilesinden Şanlıurfa'ya fide getirip satıyoruz. Genelde patlıcan, biber ve domates fideleri yetiştiriyoruz. Fidelerin ekilme zamanı geldi. Coronavirus salgınından dolayı vatandaşlar dışarı çıkıp, pazara inemediği için fideleri satamıyoruz, hepsi elimizde kaldı. Böylem giderse fide yetiştiricileri olarak çökeriz. Fideler elimizde kalırsa millet sebze ve meyvede yetiştiremez. Bu da Türkiye ekonomisinin olumsuz etkiler. Dışardan mal alacağımıza burada malımızı yetiştirebiliriz. Çiftçilere en azından biraz daha zaman verilsin ki satış yapalım. Çiftçilere bu süreçte biraz göz yummaları gerekiyor.' diye konuştu.


Fide fiyatlarının 15 ile 20 lira arasında değiştiğini dile getiren Ateş, toprakla buluşturulduktan 45 gün sonra ürün vermeye başladığını söyledi. Vatandaşın Coronavirus korkusundan dolayı çarşıya çıkmadığı için satış yapamadıklarından yakınan fide satıcılarından Mehmet Ateş ise, şunları söyledi:


'Bu yıl yetiştirdiğimiz fideler Coronavirus'ten dolayı satılmıyor. İnsanlalar çarşıya çıkmıyor, köylüler şehre inmiyor. Ürünlerimiz bir hafta içinde satılmazsa hepsi çöpe atılacak. Fidenin zamanı gelince toprakla buluşması gerekiyor. Çiftçilerin şehre inmesi için izin verilmesi lazım. Fide almak isteyen vatandaşlar, 'Bugün, yarın geleceğim.' diyor ama korkudan gelemiyor.'