İLKHA/ Mısır'da askeri cunta mahkemesi tarafından uzun süren yargılama ve hapis sürecinin sonunda aralarında İhvan-ı Müslümin'in liderlerinin de bulunduğu 12 alim hakkında verilen idam cezasını onaylandı.

Türkiye genelinde idam kararının onaylanmasına tepkiler devam ederken Şanlıurfa'da Mısır Halkıyla Dayanışma Platformu tarafından düzenlenen kitlesel basın açıklamasıyla idam kararlarının iptal edilmesi istendi.
Atatürk Bulvarı üzerinde bulunan Rabia Meydanı'nda 'Mısır'daki İdamlara Dur De' sloganıyla düzenlenen basın açıklamasına halk yoğun katılım gösterdi.
Basın açıklamasında katılanlar, idamları onanan alimlerin fotoğraflarının yanı sıra idam kararlarına tepki amaçlı hazırlanan dövizleri taşınırken idamların durdurulması için sloganlar atıldı.
Basın açıklamasına HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan, Şanlıurfa Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Suriyeli alimler ve halk katıldı.
Mısır Halkıyla Dayanışma Platformu adına basın açıklamasını İHH Şanlıurfa Şube Başkanı Behçet Atila okudu.
Mısır'da 2013 yılında gerçekleştirilen askeri darbe sonrası; siyasi muhaliflere yönelik kaçırma, gizli alıkoyma, işkence ve infaz gibi hak ihlalleri sistematik olarak devam ettiğini belirten Atila, 'Mısır rejimi cezaevlerinde tutuklu insan sayısının on binleri bulduğu tahmin edilmektedir. Mısır'da yüzlerce kişiye idam cezası verilmiş ve maalesef bu idamların bir kısmı ailelere bile haber vermeden infaz edilmiştir.' dedi.


'Sanıkların savunma hakkını kullanması keyfi biçimde ihlal edilmiştir'
Son olarak aralarında Mohamed Elbeltagy, Ossama Yassin, Saffet Hicazi gibi önde gelen siyasi kişilerin de olduğu 12 kişi hakkında idam cezası onandığını ifade eden Atila, 'Siyasi mahkûmların itirazlarını değerlendiren Mısır Temyiz Mahkemesi, 14 Haziran 2021 tarihinde haksız, mesnetsiz ve hukuka aykırı bir şekilde tarihe kara bir leke olarak geçecek idam kararlarını onaylamıştır. Savunma avukatları, suçlamaların tümünün uydurma iddia ve uydurulmuş deliller ile işkence altında alınmış ifadelere dayandığını açıklamıştır. Üstelik sanıkların savunma hakkını kullanması keyfi biçimde ihlal edilirken, avukatların adil yargılanma hakkının ihlaline yönelik birçok itirazı sonuçsuz kalmıştır. Mısır halkının özgür iradesi ile seçtiği liderlere yönelik darbe ve sonrasındaki hukuksuz uygulamalar başından beri dozu eksilmeyen büyük bir sindirme sürecine dönüşmüştür. Şu ana kadar gözaltı ve tutuklananların sayısı net olarak açıklanmasa da, mahkûm yakınlarının ifadeleri, bunun binlerce kişiyi aştığını göstermektedir. ' şeklinde konuştu.
'Tepki verilmezse Mısır
hapishanelerindeki binlerce kişi için durum çok daha kritik bir sürece dönüşecektir'
Mısır'da hapishanelerde bulunan çok sayıda mahkûmun sistematik olarak işkencelere maruz kaldığına dikkat çeken Atila, 'Uluslararası insan hakları kuruluşlarının raporlarında da delilleri ile belirtildiği gibi, halen çok sayıda siyasi mahkûm sistematik işkenceye uğramakta ve her türlü ihlale maruz kalmaktadır. Son idam kararları bir kez daha göstermiştir ki, şayet dünyadan güçlü bir ses ve tepki verilmez ise şu an Mısır hapishanelerindeki binlerce kişi için durum çok daha kritik bir sürece dönüşecektir. İşkence, taciz, öldürme ve daha onlarca hukuksuzluğun engellenmesi için dünyanın sağduyu sahibi kamuoyu harekete geçmelidir.' diye konuştu.

'İdam mahkûmlarına 'siyasi af' çıkarılmalı'
Dünya liderlerine Mısır'daki idamları durdurmak için çağrıda bulunan Atila, 'Başta kendi ülkemiz olmak üzere tüm dünya liderlerini, açık bir yaşam hakkı ihlali sayılan idamlarla ilgili alınan kararlar konusunda daha duyarlı olmaya davet ediyoruz. Bu çerçevede, Mısır nezdinde resmi girişimler başlatarak en azından idam mahkûmlarına 'siyasi af' konusunda baskı yapmalarını istiyoruz. Şayet bu konuda her hangi bir sonuç alınamaması halinde uluslararası toplum 'Koruma Sorumluluğu' (R2P) ilkesi çerçevesinde girişimlerde bulunmalıdır. Uluslararası sözleşmelerle garanti altına alınmış bulunan hakların korunması konusunda kurumlar ve liderler harekete geçmelidir. Gelecekte benzer ihlallerin yaşanmasını önlemek adına Mısır'daki siyasi tutukluların serbest bırakılması konusunda 'genel af' önerileri ve insani diplomasi girişimlerine fırsat verilmelidir. Muhaliflerle mevcut rejim arasındaki gerilimin tonunu düşürmek üzere uluslararası aktörler harekete geçmelidir.' ifadelerini kullandı.

'İdam kararlarını almaktan ve infaz etmekten derhal vazgeçin'
Basın açıklamasının devamında Mısır rejimine de çağrıda bulunan Atila, 'Bugüne kadar darbe sonrası yapılan idamlardan mevcut yönetimler hiçbir fayda sağlanmadığı gibi bu idamlar siyasi krizi ve toplumsal barışı da daha çok zedelemiştir. Verilen idam kararları mevcut sistemin meşruiyetini sorgulattığı gibi dikta rejiminin, baskı ve zulmünde göstergesi olarak görülmektedir. Mısır rejimi, insan haklarını ayaklar altına alan ve hiçbir hukuki zemini bulunmayan idam kararlarını almaktan ve infaz etmekten derhal vazgeçmelidir. Bu metin insanlığa ortak çağrımızdır. Bu çağrı ile insanlığın ortak vicdani duruşuyla Uluslararası kurumları, Birleşmiş Milletleri, İslam İşbirliği Teşkilatı'nı, ülkemizdeki ve tüm dünyadaki vicdan sahiplerini, ülkelerin liderlerini idam kararlarının dünyanın gözü önünde infaz edilmesine karşı, idamların durdurulmasına yönelik çaba göstermeye davet ediyoruz.
Basın açıklamasının kısa bir konuşma yapan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül,'Gelin bu yanlışın önüne geçin. Bunlar doğru yargılar değildir. Aslına bakarsan bunlar ulusal hukuklardan çıkmış bir karar değildir. Bunun adı tamamen bir katliam ve adam öldürmedir. Devam ederlerse tarih bunu yazacaktır. İnsanlığın vicdanı bunu hiçbir zaman kabul etmeyecektir.' dedi.
Basın açıklaması yapılan dua ile sona erdi.