Seyfullah POLAT / Fuarın açılış konuşmasında katılımcılara hitap eden Bakan Fakıbaba, dünyanın ekonomik gelişiminin en önemli unsurunun tarım olduğunu belirtti. Fuarın şehre kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür eden Fakıbaba, 'Fuar Merkezinde emeği geçen başta Büyükşehir Belediyemizi ve mühendisinden işçisine kadar herkesi tebrik ediyorum. Her zaman söylediğimiz gibi çiftçimizi bilgi ile arazilerimizi de su ile buluşturuyoruz. Özellikle üniversitelerde mühendis arkadaşlarımızla bir araya geldiğimizde dünyanın ekonomik gelişiminin tarım ile devam ettiğini belirtiyoruz. Gıdasız bir ülke gelişmiş ve özgür bir ülke olarak sayılamaz. Üretilen ürünlerin kalitesinde en büyük pay sahibi olan mühendislerimizdir. İnşallah bunlar ilerleyen günlerde gerçekleştirilecektir. Ve bunun olmaması hiç bir sebep yok. Bizim insanlarımız çok çalışkan ve yapamayacakları hiç bir şey yoktur' şeklinde konuştu.

KIZILDEMİR, 'BÖLGENİN EN BÜYÜK VE MODERN FUAR MERKEZİ'

'Bu yıl 5.'si düzenlediğimiz Şanlıurfa Tarım Fuarının açılışına hoş geldiniz' diyen Başkan Vekili İsa Kızıldemir, 'Fuarlar Sanayicilerimizi ve Tüccarlarımızı, tüketiciyle buluşturma yerleridir. Fuarlar hem alışverişin hem de iş birliği bağlantılarının temellerinin atıldığı ve en yenilikçi ürünlerin sergilendiği yerlerdir. Tarım şehri olan Şanlıurfa'mızın sektörde daha modern ve teknolojik yaklaşımların yapılması adına ekonomik anlamda katkı sunmak adına bu tür fuarları sunuyoruz. Bölgenin en büyük ve modern fuar merkezlerinden biri olan Fuar merkezimizde kurulan tarım fuarının hayırlı olmasını diliyorum' şeklinde konuştu.

YEMİN KALİTESİ, SÜT ARTIŞIYLA ÖLÇÜLEMEZ

Tarım ve hayvancılık alanlarında faaliyet gösteren Şanlıurfa'nın köklü firmalarından Ramaş A.Ş Hilvan Yem Sanayii, tarım fuarındaki standında yoğun ilgi gördü. Firmanın çalışma alanlarıyla ilgili gazetemize konuşan Firma Temsilcisi Ali Şenateş, 'Firmamız, 1995 yılında özelleştirme idaresinden satın aldığı Hilvan Yem Fabrikası'nı bir marka haline getirerek kaliteli karma yem üretimi ile ülke hayvancılığına kazandırmayı başardı. Son teknoloji ile modernize edilen yem fabrikamız 82 dönüm alan üzerine kurulu ve yılda 230 bin ton yem üretme kapasitesine sahip. İnce ve pelet formlarında olmak üzere büyükbaş, küçükbaş, kümes hayvanı yemlerimizi bu fabrikamızda üretiyoruz' diyerek kurulduğu günden bu yana pazar payını artıran Hilvan Yem Sanayii'nin yatırımlarını öz sermayesiyle karşıladığını vurguladı. Şanlıurfa'daki fuar eksikliğine değinen Şenateş, 'GAP bölgesinin kalbi olan Şanlıurfa'da bir fuar merkezinin bulunmaması büyük bir eksiklikti. Çevre illerdeki fuarlara katılım gösterirken bunun eksikliğini gözlemliyorduk. Büyükşehir Belediyesi 8 ay gibi kısa bir sürede bu fuar alanını hizmete açtı. Firmamız tarım fuarının ana sponsoru olarak burada bulunuyor' diyerek besicilere yem kalitesinin süt artışıyla ölçülmediğini, kullandıkları yemlerin analizini yaptırmalarını tavsiye etti.

BADILLI, YENİ ÜRÜNLERİNİ TANITTI

1982 yılında küçük bir atölyede sektöre adım atan, bugün ise 7 bin metrekare kapalı alan olmak üzere toplam 25 bin metrekarelik üretim tesisiyle hizmet veren BADILLI Tarım Aletleri, fuardaki standında yeni ürünlerini tanıttı. Sektörde Şanlıurfa'yı temsil etmeni haklı gururunu yaşadıklarını belirterek gazetemize değerlendirmelerde bulunan BADILLI Tarım Aletleri Genel Müdürü Muhammed Yunus Badıllı, 'Zirai zararlılarla mücadele alanında kaliteli, dünya standartlarında ilaçlama makineleri üretiyoruz. Hedefimiz müşteri odaklı olarak sürekli gelişim ile kaliteyi artırmaktır. Firma olarak fuarları çok önemsiyor ve sürekli katılım gösteriyoruz. Fuar alanının olmayışı ilimiz için büyük bir eksiklikti. Çevre illere oranla daha küçük olsa da acil ihtiyaçların karşılanması açısından faydalı bir yatırım oldu. Yurtiçinde 65 ilde temsilciliklerimiz bulunuyor. Bunun yanında 20 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Yabancı yatırımcıların bu anlamda fuarlara katılım göstermesi bizim için önemli. İnşallah ilerleyen dönemde bu fuarlar daha kurumsal bir organizasyona dönüşecektir. Katılım göstermiş olduğumuz bu fuarda, en son üretim olan zirai aletleri sergiliyoruz. Standımızı ziyaret eden çiftçilerimize bu ürünlerimizi tanıtıyoruz' diyerek düşüncelerini dile getirdi.

ALFA TOHUM, URFA ÇİFTÇİSİYLE BULUŞUYOR

Merkezi Balıkesir-Gönen'de bulunan ve 2002 yılında sektöre adım atarak hububat ve yem bitkileri alanında Türkiye'nin sayılı firmaları arasına adını yazdıran Alfa Tohum, kapılarını ziyaretçilere açan fuarda çiftçilerle buluştu. Firma olarak fuardan beklentileriyle ilgili konuşan Alfa Tohum Güneydoğu Bölge Sorumlusu Abulkadir Demir, 'Alfa Tohum; tarla bitkileri, endüstri bitkileri, yem bitkileri, sebze ve çayır–mera tohumlarının üretimi, ithalatı, yurtiçi ve yurt dışında pazarlanması, yeni çeşitler için AR-GE alanlarında faaliyet gösteriyor. Konusunda uzman ziraat mühendisleri ile en kaliteli ve üstün verimli tohumların üretimini yaparak, Türk çiftçisine sunmak ve yurtdışında pazarlar oluşturarak çalışmalarımıza devam ediyoruz. Yıllık 25 bin ton tohum üretim ve işleme kapasitesi ile tarım sektörünün önde gelen kuruluşları arasında yer alma gayreti ve çabası içerisinde yatırımlarımıza devam ediyoruz. Fuar anlamında güneydoğuda büyük bir eksiklik var. Biz 2 yıldır Şanlıurfa'daki tarım fuarlarına katılım gösteriyoruz. Alfa tohum bu anlamda bölgede ismini her yere yazdırıyor. Ürün çeşitleri ve kalite olarak Güneydoğu'da söz sahibiyiz. Urfa tarımı pamuk ve makarnalık buğday üzerine kurulu, bu fuarda makarnalık tizyana ve salgado ile bulgurluk argeles tohumlarımızı öne çıkarıyoruz' diye konuştu.

AMATÖR VE ZAYIF BİR ORGANİZASYON OLDU

Türk çiftçisini, yağmurlama sulama sistemleriyle ilk kez tanıştıran firma olan Elmas Sulama Sistemleri, tarım fuarındaki yerini aldı. Sulama sistemleriyle ilgili bilgi veren ve fuarla ilgili değerlendirmelerde bulunan firma Bölge Müdürü Murat Dal, 'Elmas markasıyla 2000 yılında sektörüne giriş yapan firmamız, 2003 yılında yağmurlama sulamanın tüm çeşit boru ve ek parça imalatına başlayarak sektörde bir ilke imza attı. 2010 yılında ise damla sulama boru ve ek parçalarını üretmeye başlayan firmamızda, ürün çeşidini artırarak sektöründe aranan bir marka haline geldi. Yurtiçindeki pazar payımız her geçen gün artıyor. Yurtdışında Cezayir, Irak, Kazakistan başta olmak üzere hedef kitlemizde bulunan ülkelere ihracatımız devam ediyor. Sürekli artan kalite anlayışımızla çiftçilerin vazgeçilmez tercihi olan firmamız, teknolojinin yakın zamanda 2. Organize Sanayi Bölgesinde tüm yenilikleri içinde barındıracak 33 dönümlük bir alan üzerine kurulu yeni tesisini hizmete açacak' diyerek bilgi verdi. Fuar alanı ve organizasyonla ilgili eleştirilerde bulunan Dal, 'Fuar alanı, çevre illerle kıyasladığınızda zaten çok küçük bir alan üzerine kurulu. Şehrin içinde genişleme imkanı olmayan bir fuar alanı kurulmuş. Zayıf bir organizasyonla karşılaştık. Açık alanda sergi alanı yok. Reklam anlamında çok zayıf bir organizasyon, elektrik öğle zamanı verilmeye başladı ve 4 kez elektrik kesildi' diyerek sitem etti.