İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekip Avdagiç, AA Finans Masası'nda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.

İTO Başkanı Avdagiç, büyüme rakamlarının beklentilere uygun olarak gerçekleştiğini anımsatarak, 'Türkiye ekonomisi son çeyrekte yüzde 3 daralsa da yılın genelindeki yüzde 2,6'lık büyümenin yakalanması her şeye rağmen olumlu bir neticedir. Dünyadaki oranlara baktığımızda hiç küçümsenmeyecek bir netice. Bundan sonraki arzumuz; şu anda eksiye gelen rakamı yukarıya doğru döndürmek. Bu anlamda Türkiye 3. çeyrekten itibaren dengelenme sürecine girdi. Bunun da neticelerini net olarak görüyoruz. Dövizde bir stabilizasyon oldu, volatilite azaldı, onun dışında ihracatta bir artış ortaya çıktı. Dışarıdan fon temininde dar bir dönemde yaşanan sıkıntılar ortadan kalktı.' ifadelerini kullandı.

Büyümede ilk 3 ayın yatay seyirde geçeceğini, 2. çeyrekte hafif yukarı yönlü bir seyir görüleceğini belirten Avdagiç, 'Büyümede bu yılın üçüncü ve dördüncü çeyreğinde beklentilerin üzerinde iyileşme olacağını öngörüyorum.' dedi.

'Hükümetin bu kadar destek verdiği toplu istihdam paketi hiç olmamıştı'

Şekib Avdagiç, istihdam paketinin diğer veri ve göstergelerdeki iyileşmelere bağlı olarak katlamalı pozitif katkı sağlayacağını belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

'İstihdamla ilgili bu kadar kapsamlı ve hükümetin bu kadar destek verdiği bir toplu istihdam paketi hiç olmamıştı. Bu istihdam paketi, daha evvelkilere göre son derece kapsamlı, içeriği dolu, rahat uygulanabilir bir paket. Buradan hem mevcut istihdamı koruyan, üretimi artırmaya yönelik bir paket var. Bu paketin dolaylı faydaları da var. Buna sadece istihdamı artırma paketi olarak bakmamak lazım. Burada sağlanan mali avantajlar sayesinde istihdam artışına bağlı olarak şirketlerin yeni istihdamla ilgili maliyetleri son derece düşük olacağı için hem yurt içinde hem yurt dışında şirketler daha rekabetçi fiyatlar verebilecek. Paketin görünmeyen olumlu etkisi de bu olacaktır.'

'Özel sektörün bu borcu çevirmemesi için hiçbir sebep yok'

İTO Başkanı Avdagiç, bankacılık sektöründe kredi hacminin 2019 yılında yüzde 16-18 büyümesi gerektiğini belirtti.

Reel sektörün döviz açığının 200 milyar doların altında olduğunu söyleyen Avdagiç, şu ifadeleri kullandı:

'Özel sektörün üretim gücü ve ihracat kapasitesini göz önüne aldığımızda bu borcu çevirmemesi için hiçbir sebep yok.'

Avdagiç, kredilerin yeniden yapılandırmasına ilişkin, 'Bankaların yönetilebilir süreci devam ettirmeleri şirketlerimiz için hayati önemde.' diye konuştu.

İstihdam paketinin görünmeyen birtakım avantajların da devreye gireceğinin altını çizen Avdagiç, 'İddialı hedefi, kademe kademe realize etme konusunda iş dünyası ve hükümet olmak üzere hepimizin elinden geleni yapmak durumundayız. Paketi uygulama konusunda daha sıkıntısız uygulamaya geçirmek için dönem dönem iş dünyasının görüşleri alınıp revize edilmesi de önemli olacaktır.' dedi.

'Bizim önerimiz çiftçiye teşvik verilmesi'

Tarım politikasını yeni bir çerçeveye oturtulmasının gerektiğini belirten Avdagiç, önerilerinin çiftçiye teşvik verilmesi olduğunu söyledi.

Daha çok tasarruf etmenin, üretmenin ve ihracat yapılmasının gerekli olduğunu anlatan Avdagiç, şunları aktardı:

'Bunları sağlarsak enflasyon da işsizlik de düşer, ülkenin refahı ve katma değeri artar.'

'Türkiye hep aşağıdan yukarı revize ediliyor'

İTO Başkanı Avdagiç, kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'ye yönelik tahminlerine ilişkin, 'Kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye'ye yönelik tahminlerini hep aşağıda tutmuştur, sonra yukarı revize etmiştir. Türkiye hep aşağıdan yukarı revize ediliyor. Hiç yukarından aşağıya revize edilmiyor.' ifadelerini kullandı. AA