Röportaj: İshak Polat- Seyfullah Polat / Karaköprü Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü hal- kilim dokuma kursundan Usta Öğretici Nadire Yılmaz ile kurslarına ilişkin konuştuk.

Sizi tanıyabilir miyiz?

Ben; Nadire Yılmaz. Usta Öğreticiyim. Şanlıurfalıyım. 22 yıldır Eğitmen olarak hanımlara yönelik halı, kilim kurslarında halı, kilim dokumacılığını öğretmeye gayret ediyorum.

Öncelikle sizde kaybetmeye yüz tutmuş bu mesleği öğrenme ve öğretme merakı nasıl başladı?

Çocukluğumda annem eski el tezgahında kilim dokuyordu. İlk olarak dokuma ile tanışmam böyle oldu. Daha sonra bu meslek bende bir hobi haline geldi ve bu işi meslek haline getirdim. İlk olarak Annemin ellerine, hareketlerine baka baka öğrendiğim bu mesleği başkalarına öğretmek içinde çeşitli kurslar ile kendimi geliştirdim ve Usta Öğretici olarak çok şükür çok sayıda kursiyer yetiştirdim.

Şanlıurfa'da halı ve kilim dokumacılığının tarihi geçmişi nedir?

Coğrafyamızda aslında yüzyılları aşan bir tarihe sahip dokumacılık. Kilim ve Halı dokumacılığı bizim kültürümüzün vazgeçilmez bir unsuru olarak günümüze kadar süregelmiş bir meslek. Her ne kadar modern çağda makinaların ortaya çıkması ve tekstil sanayinin gelişmesi ile birlikte artık makinalarda dokuma yapılsa bile son yıllarda kültürümüze yönelik yoğun ilgi nedeni ile burada gördüğünüz gibi el tezgahlarında dokunan halı kili ve çantalara vatandaşlarımız yoğun ilgi gösteriyor ve burada üretilen ürünler yoğun talep görüyor.

Karaköprü Belediyesi Halı ve kilim dokuma kursu nasıl doğdu?

Sağ olsunlar; Karaköprü Belediyemizin Vatandaşlarımızın kültürümüze olan ilgisi, hanım kardeşlerimizin bir meslek edinme veya bir hobi sahibi olma gibi düşüncelerinden kaynaklanan taleplerini karışlama, Karaköprü İlçemizde bu geleneği yaşatma adına böyle bir kurs açma düşünce ve arzusu ile hayat buldu.

Unutulmaya yüz tutmuş bir mesleğimizin gün yüzüne çıkartılması, hanım kardeşlerimizin bir meslek sahibi olmaları ve aile bütçelerine katkı sağlamalarını temin etmek amacı ile böyle bir kurs merkezi girişimini başlatan ve daha öncesinde bulunan kursa Karaköprü Belediyemizin teklifi ile 2012 yılında Eğitmen olarak katıldım ve Başkanımız Metin Baydilli'nin de sahiplenmesi ile birlikte günümüze kadar kursumuz geldi.

Geldiğimiz bu nokta da kursumuza çok yoğun bir talep var ve Karaköprü belediye Başkanımız Metin Baydilli'nin talimatları ile Karaköprü Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürümüz Mehmet Mahmutoğlu'nun koordinasyonunda Akziyaret ve Hamurkesen mahallelerimizde iki kurs daha açıldı. Akziyaret'teki kursumuz faaliyette ve Hamurkesen'deki kursumuzda yakında hizmete girecek.

Kullandığınız malzemeler hakkında bilgi alabilir miyiz?

Halı dokumalarında ipek kullanıyoruz. Kilimlerimizde ise yün ve yün ipliği kullanıyoruz. Malzemelerimizin ipek kısmını dışarıdan yün kısmını da Şanlıurfa'dan temin ediyoruz. Malzemelerimizi Karaköprü Belediyemiz ve işbirliği yaptığımız şirket temin ediyor.

Burada ürettiğiniz halı, kilim ve çantalara ilgi nasıl?

Çok yoğun bir talep var. Burada kursiyerlerimizin ürettiği bütün ürünler hemen satılıyor. İşbirliği yaptığımız şirket zaten sipariş alıyor deseni veriyor veya bizim önerdiğimiz deseni onaylıyor ve bizde ona göre imalatımızı gerçekleştirip çıkan ürünü teslim ediyoruz. Kısacası satış ve Pazar kısmına karışmıyoruz. Biz sadece gelen taleplere yetişmeye gayret ediyoruz.

Kurslara ilgi ve kursiyer profiliniz hakkında bilgi alabilir miyiz?

Kurslarımıza çok yoğun bir ilgi var. Her ne kadar korona virüs sebebi ile hayata geçirilen tedbirler kapsamında mesai süremiz ve katılımcı sayımız azalsa da ummadığımız kadar bir ilgi ile karşılaşıştık bu güne kadar. Kursiyer profiline gelince çocukları olan ev hanımı kardeşlerimiz, hobi amaçlı katılan hanım kardeşlerimiz var. Hatta psikoterapi için katılan kursiyerlerimiz bile vardı

Psikoterapi için katılan mı?

Evet. Buna şahit oldum. Depresyon tedavisi gören, ilaç kullanan ve kursa devam ettikçe ilaç kullanımını azaltıp sonrasında bırakan kursiyerlerimiz bile oldu. Çünkü halı kilim dokumak gerçekten bir nevi psikoterapi etkisi gösteriyor.

Bakın; halı ve kilim dokumacılığı sadece tezgahın başında ilmek atmak değildir. Halı ve kilim günlük hayatın bir yansımasıdır aynı zamanda. Atılan ilmeklerde, dokunan motiflerde sevda, hasret, dayanışma, kısacası hayatın kendisi var. Dokumacılıkta bu mesleğin ilk ortaya çıktığından bu tarafa hayatın ta kendisi dokunuyor aslında. Halı ve kilim dokumacılığına bu şekilde bakılmış ve bu şekilde de bakılıyor diyebilirim.

Yoğun bir katılım var ve talip var. Bir Eğitmen, Usta Öğretici olarak duygularınız nedir?

Halı, kilim dokumacılığı bizim ata mesleklerimizden birisi. Unutulmaya yüz tutmuş bir mesleğin Belediyemiz öncülüğünde tekrar hayata geçirilmesi ve vatandaşlarımızın buna yoğun ilgi göstermesi öğrenci, kursiyer yetiştiren birisi olarak beni ziyadesi ile mutlu ediyor elbette. Bu konuda emeği geçen herkesten Allah razı olsun diyorum. Çünkü hem bu meslek yaşayacak hem de insanlar bu kurs sayesinde meslek sahibi olduğu gibi evine bütçesine katkıda bulunacak. Bunun manevi mutluluğu insana yeter artar bile.

Pandemi süreci kursunuzu nasıl etkiledi?

Maalesef tüm vatandaşlarımızı etkilediği gibi kursumuzda bu süreçten kötü etkilendi. Tabi bu bir süreç ve bu süreç bittiğinde inşallah yoğun bir katılım ve üretim bekliyoruz. Ki biz buna rağmen gerekli tedbirleri alarak üretimimize devam ediyoruz.

Eklemek istedikleriniz nelerdir?

Öncelikle buraya kadar gelip kursumuzu tanıtma imkanından dolayı sizlere teşekkür ediyorum. Bunun yanı sıra ata mesleklerinden birisi olan halı, kilim dokumacılığını Sosyal ve Kültür Belediyeciliği kapsamında sahiplenen, bizlere bu imkanı sağlayan, bu mesleğin devamı için bu kursları sahiplenen Karaköprü Belediye Başkanımız Metin Baydilli'ye Kültür ve Sosyal İşler Müdürümüz Mehmet Mahmutoğlu'na ve bugüne kadar emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.