Mutlu GÜNEŞ / Tarihi, turistik ve kültürel zenginliklerini tanınırlık, farkındalık, markalaşma ve üretim yönünde; coğrafi işaret uygulamasıyla geliştirmeyi hedefleyen Şanlıurfa'nın 34 tescilli ürünü bulunuyor.
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Halil Peltek, Coğrafi işaretlerde yerelde kamu kurum ve kuruluşlar ile yapılan görüşmeler sonrasında ortak akılla yeni coğrafi işaretlerin kentte kazandırılacağını yeniden Şanlıurfa'nın coğrafi işaretlerde lider kent olacağını söyledi.
Şanlıurfa'nın belirgin bir niteliği, ünü veya özellikleri ile yöresel olarak özdeşleşmiş ürün niteliğindeki 34 (otuz dört) tescilli ürünün 26 tanesinin Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından tescillendiğini hatırlatan Peltek, Odamız, özellikle tanınırlığın artırılarak turizm sektörünün gelişmesi vesilesiyle İl'in ekonomik kalkınmasının sağlanmasında önemli katkılar sağlamıştır. dedi.
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odasının ve İldeki diğer kurumlarında başvuruları ile 11 ürünün daha başvurusunun yapıldığını belirten Peltek, ancak bununla kalmayıp daha tescillenecek 60'a yakın ürünümüz var toplam potansiyelimizi ortaya çıkaracak çalışmalara devam ediyoruz dedi.
Peltek' 2019 yılında coğrafi işaret tescilli ürün sayısında Türkiye'de ilk sırayı alan Şanlıurfa, ürünlerinin coğrafi işaret tescil hazırlıkları ile ürün kalitesinin korunması, ulusal ve küresel tanıtımının sağlanması, yöresel, bölgesel ve ulusal perspektiften ekonomik büyüme ve kalkınmanın sağlanması ve üretici ve tüketici haklarının korunması açılarından önemli katkılar sağlayacak çalışmalarını devam ettirmektedir.
Şanlıurfa'da gerçekleştirilen Coğrafi İşaret Tescil işlemlerinin her biri kendi içinde büyük bir öneme sahip olan ve kendine göre hikayesi bulunan, ortaya çıkışı ve ünü eski çağlara sari özel ürünlerdir
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası'nın aynı zamanda kurucusu ve ortağı olduğu 'Şanlıurfa Turizmi Geliştirme Anonim Şirketi' coğrafi işaretli ürünlerin tanıtım ve markalaşmasında önemli katkılar sunmaktadır. Bu bağlamda, şirketin ortakları arasında yer alan Şanlıurfa Valiliği'nin de destekleriyle; coğrafi işaretli ürünlerin ulusal ve küresel pazarlarda tanıtım, markalaşma ve satışı amacıyla 'Taste of Urfa' markası kurumsal kimlik, paket tasarımları ve web sitesi içeriğinde oluşturuldu. Böylece Şanlıurfa A.Ş.,başta 'Şanlıurfa Biberi (İsot)' olmak üzere; ürünlere özel görsel tasarımlardan oluşan sunum alternatifleri ile tescil edilmiş ürünlerin tanıtım ve farkındalığının artırılarak ulusal ve küresel pazarlarda yer bulmasına önemli katkılar sağlamaktadır. Amacımız Şanlıurfa'ya coğrafi işaret tescili yapılmış ürünlerin görülmesi , tüketilmesi ve edinilmesi anlamında turist çekerek, gastronomi turizmini ve beraberinde tüm sektörleri geliştirmektir.' diye konuştu.

Şanlıurfa Coğrafi İşaretli Ürünleri
Şanlıurfa Biberi
Şanlıurfa Çiğ Köfte
Urfa Meyan Şerbeti (Biyanbalı)
Urfa Eşkili
Birecik Patlıcanı
Urfa Şıllık Tatlısı
Urfa (Şanlıurfa) Üzlemeli Pilavı
Urfa (Şanlıurfa) Frenk Çömleği
Urfa (Şanlıurfa) İsot Çömleği
Urfa Haşhaş Kebabı
Şanlıurfa Açık Ekmeği
Urfa (Şanlıurfa) Külünçesi
Urfa Zerdesi (Şanlıurfa Zerdesi)
Urfa Pencer Boranisi
Urfa Lebenisi
Urfa Yumurtalı Köfte
Urfa Ciğer Kebabı
Urfa (Şanlıurfa) Su Kabağı Yemeği
Şanlıurfa Tırnaklı Ekmeği
Urfa (Şanlıurfa) Patlıcanlı Kebabı
Urfa Lahmacunu
Şanlıurfa Sadeyağı (Urfa Yağı)
Urfa Tiriti (Şanlıurfa Tiriti)
Urfa İçli Köftesi
Urfa Kazan Kebabı
Urfa Soğan Kebabı
Urfa Kıymalı Söğürme
Karaköprü Narı
Urfa Keme Boranısı Yemeği
Urfa Sac Kavurması
Halfeti Karagül / Halfeti Siyah Gül
Suruç Narı
Urfa Peyniri / Şanlıurfa Peyniri
Şanlıurfa Culha Dokuması