İshak Polat

GAPYENEV tarafından düzenlenen Uluslar arası Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Kongresi GAPTAEM Eğitim Merkezinde başladı.

Türkiye'nin kalkınma ve sosyal projeler bazında en prestijli ekonomik projelerinden birisi olan GAP Projesi bölgeye ve Türkiye'ye kazandırdığı ekonomik kazanımlarına bir yenisini ekleyerek bölgenin yenilenebilir enerji üssü olmaya da aday.

GAP Bölgesinde güneş enerjisi başta olmak üzere rüzgar, su, jeotermal ve rüzgar enerjisinden temiz ve yenilenebilir enerji elde etmek bunun yanı sıra bio yakıt için gerekli tarımsal üretimi daha da artırmak amacı ile GAP Bölge Kalkınma İdaresi, GAP Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Merkezi ( GAPYENEV) Harran Üniversitesi, UNDP, işbirliği ile GAP Bölgesinde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ve Enerji Verimliliğini Arttırılması Projesi kapsamında ' Uluslar arası Yenilenebilir Enerji ve Enerji Kongresi' GAPTAEM Eğitim Merkezinde Şanlıurfa Vali Yardımcısı Ufuk Akıl, GAPBKİ Başkanı Sadrettin Karahocagil, Başkan Yardımcısı Mehmet Açıkgöz, GAPTAEM Müdürü İbrahim Halil Çetiner, İlgili Kurum ve Kuruluş temsilcileri, Akademisyenlerin ve davetlilerin katılımı ile başladı.

Üç gün sürecek olan Kongre öncesinde 2.Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliğinde Kolay Çözümler ve İnovasyon Yarışması Final Sergisi Programı kapsamında yenilenebilir enerji üretimi ve kullanım alanları konusunda düzenlenen yarışma neticesinde dereceye giren projelere ödülleri verildi. GAP Bölgesindeki şehirlerdeki Lise öğrencilerinin katıldığı yarışmada öğrencilerin yapmış olduğu projeler sergilendi.

Serginin gezilmesinden sonra Kongrenin açılış konuşmasını gerçekleştiren GAPYENEV Proje Yürütücüsü ve Merkez Kurucusu Prof. Dr. Bülent Yeşilata, proje ve Merkezlerinin çalışmaları hakkında bilgi vererek yenilenebilir enerjinin ülke ve dünya açısından önemine vurgu yaparak GAP Bölgesinin yenilenebilir enerji potansiyeline vurgu yaptı.

GAP Gıda ve enerji üssü olacak

Daha sonra açılış konuşması için kürsüye çıkan GAPBKİ Başkanı Sadrettin Karahocagil GAP Projesi kapsamında yürütülen projeler ile bölgenin Türkiye'nin gıda üretim üssü haline geldiğini belirterek; Bölgemiz tarım açısından zengin üretim kapasitesine sahip olduğu gibi özellikle başta güneş olmak üzere jeotermal, su ve kuzey kısımlarında bir miktar rüzgar ile önemli bir yenilenebilir enerji potansiyeline de sahiptir. Ülkemiz için çok önemli olan enerji alanında yenilenebilir enerji yatırımları son günlerde çok önem kazanmış ve çok şükür artıp bu projelerin de bölgemizde uygulanmaya başlandığını görüyoruz' diyerek GAPBKİ olarak ilgili kurum, kuruluş ve özel sektör ile bir araya gelerek bu projelere destek vereceklerinin altını çizdi.

Açılış konuşmalarının ardından geçilen ve üç gün sürecek olan Kongre'de çeşitli Türkiye'deki Üniversitelerin yanı sıra çeşitli ülkelerden gelen Akademisyenler oturumalar halinde yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği hakkında seminerler verecekler.