Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, ülkeye resmi ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, toplantıda Özbekistan'ın uzun aradan sonra Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi'nde yeniden yer alması konusunda olumlu sonuca vardıklarını belirterek, gelecek aylarda Bişkek'teki zirveye ülkesinin de katılacağını söyledi.

Özbekistan'a ilk kez resmi ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile tarafları ilgilendiren tüm alanlarda çok verimli görüşme yaptıklarına dikkati çeken Mirziyoyev, ziyaretin iki ülke ilişkilerinde yeni sayfa açacağını ve ilişkileri üst düzeye çıkaracağını vurguladı.

Görüşmede iki ülke arasında çözülmesi gereken meseleleri de ele aldıklarını ifade eden Mirziyoyev, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin kurulması konusunda mutabık kaldıklarını, konseyin ilişkilerin üst düzeye çıkarılması ve taraflar arasındaki meselelerin çözüme kavuşturulması için çaba göstereceğini belirtti.

İki ülke arasındaki ticaret hacmini 5 milyar dolara çıkarma hedefi

Mirziyovev, görüşmenin ardından iki ülke arasındaki iş birliğinin geliştirilmesini öngören 24 anlaşma imzalandığı bilgisini paylaşarak, bunun iki kardeş ülke tarihinde ilk olduğunu dile getirdi.

Geçen yıl iki ülke arasındaki ticaret hacminin yüzde 30 artışla 1,5 milyar doları bulduğuna işaret eden Mirziyoyev, yılın ilk çeyreğinde de yüzde 20 artışla 400 milyon dolarlık ticaret hacmine ulaştıklarını söyledi.

Mirziyoyev, iki ülke arasındaki ticaret hacminin kısa sürede 5 milyar dolara çıkarılmasına ilişkin de mutabık kaldıklarını anlattı.

Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, yapılan görüşme ve iş forumu kapsamında 3 milyar dolarlık 50'den fazla yatırım ve ortak projenin hayata geçirilmesi konusunda anlaştıklarını kaydetti.

'Türk Konseyi' ofisinde Özbekistan bayrağı da dalgalanacak

Özbekistan'ın Türk vatandaşlarına vize muafiyeti sağladığını anımsatan Mirziyoyev, İstanbul-Semerkant hava seferlerinin başlatıldığını, bugünkü toplantıda da inanç turizminin geliştirilmesi konusunda anlaştıklarını, Türkiye'nin turizm alanında büyük potansiyele sahip olduğunu ve bu potansiyelden istifade etmek istediklerini dile getirdi.

Mirziyoyev, 'Ankara'daki görüşmede Erdoğan, Türk Konseyi ofisinde Özbekistan'ın bayrağının eksik olduğunu söylemişti. Biz, artık bu konuda anlaştık. Artık Türkiye'deki Türk Konseyi ofisinde Özbekistan'ın bayrağı da dalgalanacaktır. Bu, küçük bir mesele değil. Uzun yıllar sonra Özbekistan, Bişkek'te yapılacak gelecek zirvede yeniden yer alacaktır.' şeklinde konuştu.

Türkiye'yi siyasi, ekonomik ve askeri alanda büyük potansiyele sahip ülke olarak gördüklerini vurgulayan Mirziyoyev, 'Özbekistan, Türkiye'yi güvenilir ve mühim ortağı olarak görüyor. Ata yurdunuz Özbekistan'ın kapıları sizler için her zaman açık.' ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı 'dünyaca kabul edilen devlet adamı' olarak niteleyen ve haziran ayında yapılacak seçimde başarılar dileyen Mirziyoyev, 'Türk halkı, seçimlerde kendine yakışan liderini seçecektir, buna hiç şüphe yoktur.' değerlendirmesinde bulundu. AA