AA / Nasser ve beraberindeki heyet, Türkiye'de en fazlı Suriyeli sığınmacının bulunduğu Şanlıurfa'da yürütülen yardımlara ilişkin incelemelerde bulunmak üzere kente geldi.
İlk olarak Eyyübiye ilçesinde Suriyelilerin faydalandığı Türk Kızılayı Toplum Merkezini ziyaret eden heyet, daha sonra kampları da gezerek, yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi aldı.
Sığınmacılarla sohbet eden Pakistan heyeti daha sonra kentte sığınmacılara katkı sunan sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya gelerek görüş alışverişinde bulundu.
Türk Kızılayı Genel Müdür Yardımcısı Mintez Şimşek yaptığı açıklamada, yaklaşık 9 ay önce Şanlıurfa'da faaliyete giren toplum merkezinde sığınmacılar için uyum ve entegrasyon eğitimi verdiklerini söyledi.
Şimşek, kadınlara yönelik meslek edinme kurslarının verildiği merkezde, çocuklar için ise çeşitli oyunların öğretilerek, sığınmacıları savaş ve göç psikolojisinden uzaklaştırmaya çalıştıklarını kaydetti.
Merkezde şu ana kadar 6 bin kişinin eğitim aldığını belirten Şimşek, "Suriyeliler konusundaki hizmetlerimizden dolayı dünya çapında Kızılhaç Federasyonlarının takdirini kazandık, örnek gösterildik. Bu örneği yerinde incelemek üzere Pakistan Kızılay heyeti de incelemelerde bulunmak üzere buraya geldi. Toplum merkezimizi ziyaret edip, buradaki çalışma stratejilerimizi anlattık. Diğer Kızılhaç örgütlerinden den sık sık benzer ziyaretler gerçekleştiriliyor" diye konuştu.
- "Suriyeliler ile Türk'ler
kardeş gibi"
Rizwan Naseer de Türk Kızılayı ile Pakistan Kızılayı'nın tarihi geçmişe sahip iki büyük yardım kuruluşu olduğunu söyledi.
Pakistan'da 2005 yılında meydana gelen depremde ilk yardımın Türk Kızılayı tarafından yapıldığını unutmadıklarını belirten Nasser, Türk Kızılayı'nı yakından takip ettiklerini ifade etti.
Nasser, Suriyeliler ile Türkler'in kaynaştığını gözlemlediğini vurgulayarak, "Binlerce Suriyeli gördük sanki birer mülteci değil de Türkiye ile kardeş gibiler, bu bizi çok etkiledi. Verilen hizmet çok iyi Türkler ile çok iyi anlaşıyorlar" dedi.
Heyet, temaslarının ardından kentten ayrıldı.