Musul'daki çatışma ortamından kaçan halk Irak hükümet güçleri tarafından kente geri dönüşe zorlanıyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Irak hükümeti güçlerinin Musul'daki çatışma alanlarından kaçan sivilleri geri dönmeye zorlamasının uluslararası kanunlara aykırı olduğunu ifade etti.


Musul'daki çatışma ortamından kaçmaya çalışan sivil halk

300 aile geri dönmeleri için zorlanıyor

İnsan Hakları Örgütü'nün raporuna göre Musul'daki çatışma ortamından kurtulmayı başarmış yaklaşık 300 aile Irak hükümetine bağlı güçler tarafından kentin batı yakasına dönmeleri için zorlanıyor.

Irak hükümeti güçleri tarafından savaşın devam ettiği, kentin batı yakasına dönmeye zorlanan Iraklıların büyük bir çoğunluğu kentin güneyindeki Hammam el-Alil çadır kentinde yaşıyor. Çatışmaların devam ettiği Musul'un batı yakasına geri dönmeye zorlanan ailelerin su, gaz ve tıbbi müdahale gibi yaşamsal ihtiyaçlarının nasıl karşılanacağı konusu da açıklık kazanmış değil.

Birleşmiş Milletler kanunlarına göre, çatışmaların devam ettiği bölgeye geri gönderilmek istenen siviller, hayatları ve özgürlüklerini tehdit eden durumlarda zorla geri gönderilmeye karşı korunma hakkına sahipler.

Çadır kentlerde yaşam şartları çok zor

Yerel haber kaynakları ve bölgedeki aktivistlerin aktardığına göre Musul'daki savaş ortamından kurtulabilen sivillerin kaldıkları çadır kentlerde insani yaşam şartları oldukça zor. Su ve yemek konusunda sıkıntıların yaşandığı çadır kentlerde salgın hastalıklar yüzünden çocuklar arasında ölüm olayları yaşanmakta.

Çadır kentlerdeki zayıf altyapı ve tıbbi imkansızlıklar sebebiyle salgın hastalıkların yayılmasından endişe ediliyor. Yeme, içme gibi temel ihtiyaçların yanında temizlik için de gerekli olan suyun temin edilemiyor olması bölgedeki aktivistlerin aktardığı haberler arasında.

Kaynak: Mepa News