Seyfullah POLAT / Hastalıklardan kurtulmak, dileklerinin kabul olmasını istemek, çocuk sahibi olmak gibi çeşitli sebeplerden dolayı, Orta Asya'dan Balkanlara kadar bir çok coğrafyada eskisi kadar olmasa da devam eden yatır, dilek ağacı, makam ziyaretleri Şanlıurfa'da hala devam ediyor.

Atalarımızdan, dedelerimizden bu tarafa burası dilek kapısı
Dertlerine şifa bulmak ve dileklerinin kabul olması için Şanlıurfa'da birçok kabir ve makamı ziyaret eden vatandaşların ziyaret ettiği yerlerden birisi de Ağaçların Göbeklitepesi denilen Cudi Vadisi Anıt Zeytin Ağacı. Down Sendromlu torunlarının şifa bulması için Cudi Vadisi Anıt Zeytin Ağacına eşarp bağlayarak dua eden Zekiye Çiftçi, İydan Çiftçi ağacın bir dilek kapısı olduğunu belirterek; Bu ağacın Hz. Nuh'un ağacı olduğu bize geçmiş kuşaklardan aktarılan bir bilgi. Atalarımızdan, dedelerimizden gördüğümüz ve bildiğimiz kadar şimdiye kadar burası dileklerin kabul olması için ziyaret edilen bir mekan. Bölgede bilinen bu ziyareti insanlar ziyaret eder, bez bağlar ve dua ederek Allah'tan dileklerinin kabulünü dilerler' diyerek insanların düğün, nişan, sünnet ve hasat gibi önemli olaylarda da bu anıt ağacı ziyaret ederek dileklerinin kabul olması için bez veya eşarp bağladıklarını dile getirdiler.

Zeytinleri dualar eşliğinde hasat ediliyor
Bir diğer ziyaretçi Adnan Çiftçi ise Cudi Vadisi Anıt Zeytin Ağacının binlerce yıllık bir ağaç olduğuna inanıldığını ve bir kökünün kilometrelerce ötedeki bir köyde filiz verdiğini, ve bu ağacında ziyaret makamı olarak ziyaret edildiğini belirterek; Cudi Vadisi Anıt Ağacı bölge insanımız tarafından Hz. Nuh'un ağacı olarak kutsal bilinir ve hürmet edilir. Hz. Nuh'un zeytini olduğu için de her yıl üzerinde olgunlaşan zeytinler dualar eşliğinde hasat edilerek dağıtılıyor' dedi.
İnsanların bu ağacı ziyaret makamı olarak sık sık ziyaret ettiğini belirten Adnan Çiftçi kimi vatandaşların adak kurbanlarını bu ağacın gölgesinde kestiklerini ve kimi vatandaşların ise katmer denilen yemek getirip yediklerini ve bir kısmını da kuşların yemesi için bıraktıklarını dile getirdi.