İLKHA/ Eğitim-Bir-Sen Şanlıurfa Şubesi tarafından Şair Nabi Konferans Salonu'nda, 'Suriyeli Çocukların Eğitime Kazandırılması' adlı bir panel düzenlendi.
Şanlıurfa Şube Başkanı İbrahim Coşkun'un selamlama konuşmasıyla başlayan program, Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Şükrü Kolukısa'nın konuşmasıyla devam etti.
Vicdan sahibi insanların kimsesizlere ensar olup kucak açması gerektiğini ifade eden Kolukısa, 'Hayat tasarruf edilebilen bir şey değildir. Hayat ya bir dava uğruna sarf edilen ya da arzu ve hevalar uğruna israf edilen bir şeydir. Ömür dediğimiz şey imtihan edilmek üzere insana naklen verilir ve azar azar tahsil edilir. Yaşadığımızı sandığımız an bir yandan da öldüğümüzü bildiğimiz an olmalıdır. Biz aynı devasa gövdenin İslam'ın üzerinde bir birine kenetlenmiş eller olmalıyız. Biz adaleti herkesi için teminat bilenler olmalıyız. Biz mazlum için kol kanat gelenler olmalıyız. Biz kimsesizlere ensar olup, kucak açanlar olmalıyız.' dedi.


'Bizi kağıt üzerinde ve masa başında çizdiğiniz sınırlara sıkıştırmazsınız'
Kolukısa, 'Yüzyılda bir harita kurgulamayı adet edinmiş olanlar, hileli yöntemlerle çıkardıkları krizlerle kapitalizmin ilerleme kapılarını genişletmiş olanlar, bizim haritalarımızın gönül coğrafyalarımız olduğunu bilemezler. Bizi kağıt üzerinde ve masa başında çizdiğiniz sınırlara sıkıştırmazsınız. İşte Türkiye bir ucuyla başka bir yere dokunur, başka bir ucuyla da bizden uzak sandığımız insanların duasıyla korunur. Sizler her şeyi somut veri ve çıktı olarak değerlendirirsiniz. Yüreğin her bir atışında neyi zikrettiğini siz asla bilemezsiniz.' ifadelerini kullandı.

'Şanlıurfa'da 470 bin Suriyeli bulunmakta'
Türkiye'de yaklaşık 3,5 milyon Suriyelinin olduğunu ifade eden Kolukısa, 'Bugün Türkiye'de yaklaşık 3,5 milyon Suriyeli var. Bunlar 81 vilayete dağılmış durumdalar. 10 ilimizde ise yoğunluklu olarak yaşamaktalar. Bunlar içerisinde yaklaşık 470 bini peygamberler şehri Şanlıurfa'da bulunmaktadır. Bu insanlar, merhamet kenti ve rahmetiyle herkesi kuşatan Şanlıurfa'mızda sığınmacı olarak bulunuyorlar. Bunlar sizin iyi niyetinize, merhametinize, cömertliğinize, insanlığınıza ve İslamlığınıza sığınmış durumdalar. Ve bunların yaklaşık bir milyonu 18 yaşından küçük çocuklardır.' diye konuştu.
Daha sonra bir konuşma yapan Harran Üniversitesi Akademik Personeli Yrd. Doç. Dr. Ahmet Kaya, Avrupa ülkelerine sığınmaya çalışan Suriyelere karşı Avrupa'nın tel örgülerle kapalı kapı politika izlediğini ifade etti.

'Türkiye'de 200 bine yakın Suriyeli çocuk doğdu'
Kaya, 'Kendi ülkelerinde can ve mala güvenliği kalmayan insanlar, bu anlamda Avrupa ülkelerine sığınmaya çalışmış ancak Avrupa tel örgülerle onları karşılamış ve kapalı kapı politika izlemiştir. Türkiye ise milletiyle onlara açık kapı politikasını uygulayarak kucaklarını açmış ve onları barındırmıştır. Suriye krizinin başladığı süre zarfında Türkiye'de 200 bine yakın Suriyeli çocuk doğdu. Dolayısıyla kayıp neslin oluşmaması için, Türkiye'ye sosyal ve kültürel uyumun sağlanabilmesi için istismarın önlenebilmesi için mutlaka Suriyeli çocukların ve gençlerin eğitim sürecinden geçirilmesi gerekmektedir.' şeklinde konuştu.
Yapılan sunumlarla devam eden programa; Şanlıurfa İl Müftüsü İhsan Açık, Şanlıurfa Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı İbrahim Coşkun, HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkan Yardımcısı Basri Demir, Haliliye İlçe Başkanı Ali Durmaz, sendika üyeleri ve basın mensupları katıldı.