İLKHA/ On bir ayın sultanı, mağfiret ve bereket ayı olan Ramazan'ın gelişiyle rağbet gören iftar sofralarının vazgeçilmezi hurma, tezgahlardaki yerini aldı.
Hurmanın birçok faydasının olduğunu ifade eden hurma satıcısı Yakup Acet, Medine hurmalarının fiyatlarının çeşitlerine göre 10 ile 45 TL arasında olduğunu söyledi.
Hurma denilince akla ilk Medine hurmasının geldiğini ifade eden Acet, 'Medine hurmalarının çeşitlerinin çok olduğunu söyledi.
Medine hurmaları çeşitlerinden, Mebrum, Safavi, Sukari, Yaş Hurma, Dalında Hurma ve yaklaşık 15 çeşit hurma olduğunu belirten Acet, 'İnsanlarda alışkanlık haline gelmiş gibi hurmayı sadece Ramazan ayında tüketiyorlar. Ama aslında hurmanın o kadar faydaları var ki… Bundan dolayı sürekli tüketilmesi lazım. Kan şekerine ne kadar yüksek olursa olsun, bir şeker hastası bile günde 5 tane hurma tüketebilir.' dedi.

'Tatlıların en lezzetli ve en zararsız olanı hurmadır'
Hurmanın Ramazan ayında daha fazla rağbet gördüğünü söyleyen Acet, 'İnsanlarımız hurmayı sadece Ramazan ayında tüketiyorlar. Hurma denilince sadece ramazan ile değerlendirmemesi lazım. Bugün piyasada var olan bütün tatlılardan en lezzetlisi ve en zararsızı olanı hurmadır. Yıl boyunca tüketen kişiler var ama ağırlıklı olarak Ramazan ayında daha çok rağbet görüyor.' ifadelerini kullandı.


'Hurmanın vücudun vitamin kalorisini dengeleyici biz özelliği var'
Hurmanın mucizevi bir yapısının olduğunu ifade eden Acet, 'Kanser hastası bile hurmayı tüketebiliyor. Hurmanın kalp ritmine faydası olduğu, özellikle tekli rakamlarda, yani 1-3-5 gibi günlük düzenli olarak tüketildiğinde faydasının çok olduğunu bizler hadislerden öğreniyoruz. Hurmanın, vücudun vitamin ve kalori dengesini sağlayıcı bir özelliği var. Bugün tezgahlarda yağlanmış, şoktan geçirilmiş çok hurma çeşitleri var. Ama hurma alırken özellikle kapalı olmasına dikkat edilmesi lazım. Hurma alırken, hurmanın içinin şeffaf ve beyaz olmasına dikkat edin.' şeklinde konuştu.

'Hurma alacak kişi hurmanın temizliğine dikkat etmesi lazım'
Hurma fiyatlarının geçen seneye göre pahalı olduğunu söyleyen Mehmet Katırcı ise 'Ama zamanla bu fiyat düşer ve hurma fiyatlarında bir düzelme olur. Hurmanın fiyatının pahalı olması hem doların yüksekliğinden kaynaklanıyor hem de nakliyesinde yaşanan sıkıntılardan kaynaklanıyor. Halkımız buna rağmen duyarsız değil. Gücüne göre, bütçesine göre hurma alıyor. Hurma alacak kişi hurmanın temizliğine, yumuşaklığına ve kalitesine dikkat etmesi lazım.' dedi.