İLKHA / Her hafta Cuma günü saat 11.11'de Şanlıurfa'nın bir sorununu ve bu soruna yönelik çözüm önerilerini paylaşan HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan, bu hafta küçük işletme ile Evren ve Uğurlu sanayi siteleri esnafının sorunlarını gündeme taşıdı.
Piyasaların devam eden durgunluğunun küçük esnafın direnme gücünü kırdığını belirten Özaslan, işyerini kapatmak zorunda kalan esnafın fabrikalarda iş aramaya başladığını ve bazı esnafın piyasaların durgunluğundan dolayı işyerini kapatmak zorunda kaldığına vurgu yaptı.
Artan kira fiyatlarından dolayı evine ekmek götürmekte güçlük çektiğini söyleyen esnaf, böyle devam etmesi durumunda işyerlerini kapatmak zorunda kalacaklarını ifade etti.
Şanlıurfa Halı Yıkamacılar ve Tekstilciler Kooperatifi Başkanı Vedat Küçük, işyeri için yetkililerden uygun arsa tahsisi talebinde bulundu.
Şehir merkezinde ve ara sokaklarda işyeri açmak zorunda kalan esnaf, daha geniş ve rahat bir ortamda çalışmak istediklerini, ara sokaklarda halkı rahatsız etmek istemediklerini kaydetti.
Şehir merkezinde ve ara sokaklarda işyeri açmak zorunda kalan esnaf, daha geniş ve rahat bir ortamda çalışmak istediklerini, ara sokaklarda halkı rahatsız etmek istemediklerini kaydetti.
Birçok esnafın işyeri satın aldığı Eyyübiye'ye bağlı Uğurlu Sanayi Sitesi kaderine terk edilmiş durumda. Yol yapım çalışmalarının yarım bırakıldığı site adeta hayalet şehri andırıyor.
Belediye başkanının bir yıl önce yol yapım sözü verdiği halde yollarının yapılmadığını söyleyen esnaf, "Eyyübiye Belediyesi, 'yolunuzu yapacağız' diye bir yıl önce söz verdi. Bamyasuyu, Sobacılar Pazarı ve Eyyübiye esnafı yol yapılacak diye buradan işyeri aldı. Şu an herkes mağdur durumdadır." dedi.

"Esnaf çaresiz, yetkililer sessiz"
Çaresiz durumda kalan esnafın taleplerine karşın yetkililerin sessiz kaldığını belirten Özaslan, "Esnaf çaresiz, yetkililer ise maalesef sessizdir. 3-4 kişi bir araya gelip bir işyeri kiralayıp ortak kullanıyorlar. Yapılması gereken şey; Büyükşehir Belediyesi bir an önce harekete geçmeli ve yeni işyerleri yapmalı ki esnaf bu sıkıntıdan kurtulsun. Sadece oto tamiri esnafı değil, halı yıkamacılar kooperatifi de aynı sıkıntıdan mustariptir. Başka meslek grubundaki esnaf kardeşlerimiz de yer talebinde bulunuyorlar fakat Büyükşehir Belediyesi diretiyor. Evren Sanayi Sitesi'nde 611 nolu parselde 232 adet işyeri yapılmış. Yıllardır esnaf oradaki işyerlerini kullanıyor ama tapusu yok! Sebebi ne, Orman Bölge Müdürlüğü ile Milli Emlak kendi aralarında mahkemelik olmuşlar. Her iki kurum kendi aralarında anlaşma sağlamalı ki esnafın mağduriyeti ortadan kalksın" ifadelerini kullandı.

"Particilik yapmayalım, memleketçilik yapalım"
Yeni yapılan işyerlerine elektrik dağıtım şirketinin hizmette yetersiz kaldığına dikkat çeken Özaslan, "Şanlıurfa'nın 13 milletvekiline sesleniyorum; yeni işyerleri yapılıyor, elektrik dağıtım şirketi; benim bütçem yok, siz elektrik hattını çekin, trafonuzu kurun ve 2 yıl sonra da trafonuzu bize hibe edin, diyor. Böyle sorunlar da var." diye konuştu.
Uğurlu Mahallesi'nde yapılan sanayi sitesinin yollarının yapılması halinde esnafın taşınacağını söyleyen Özaslan, "Eyyübiye Belediyesi bir yıldır Uğurlu Sanayi Sitesinde söz vermiş olduğu asfaltı bir türlü yapmadı. Orada asfalt çalışması yapılırsa esnaf kardeşlerimiz çok rahat bir şekilde taşınacaklar. Buradan herkese çağrıda bulunuyorum; hiç kimse particilik yapmasın. Gelin hep beraber memleketçilik yapalım." diye konuştu.