Haber Merkezi / Suriyeli ve Ev Sahibi Topluluklar İçin İstihdam İmkanlarının Geliştirilmesi ve Sosyal Uyumun Güçlendirilmesi Yolu ile Dayanıklılık Oluşturma Projesi kapsamında oluşturulan GİGAP, Güneydoğu Anadolu bölgesinden girişimci adaylarını, tarım, gıda, su teknolojileri, dijital dönüşüm, eğitim teknolojileri ve diğer yenilikçi alanlardaki yerel paydaşlarla buluşturdu.
Başvuruda bulunan 179 kişi arasından seçilen 48 girişimci, projelerini yatırımcılar, özel şirketler ve kamu paydaş kurumlarına tanıttı. Jüri tarafından seçilen iş fikirleri, 11 farklı kategoride 13 farklı destek ile ödüllendirildi.

Girişimciler, Bölgeye İş İmkanları Sunacak
GİGAP Fikir Üretme Kamplarında Dijital Dönüşüm ve Tarım, Gıda, Su alanlarında düzenlenen 2 farklı kampta 143 girişimci, bölgedeki kurumlar ve iş insanlarından edinilen, bölgenin öncelikli ihtiyaçlarına yönelik iş fikirlerini geliştirdi. Kamplar sonrasında programa dahil olan 21 takıma 450 saat yönderlik desteği sağlandı.
İş fikirlerini hazırlayan 14 takım, TÜBİTAK, KOSGEB ve melek yatırımcılardan finansal destek alma fırsatı yakalayacak. Girişimciler faaliyetlerini proje kapsamında Harran Üniversitesi Şair Nabi Yerleşkesinde yer alan Şanlıurfa Teknokent bünyesinde kurulacak olan GİGAP Atölye'de sürdürebilecek.

Bölgede İş İmkanları Arttırılacak
Proje, Şanlıurfa Teknokent'in kurumsal kapasitesinin artırılmasını, iş geliştirme faaliyetlerinin güçlendirilmesini, bölgedeki işletmelerin geliştirilmesini, iş imkanlarının artırılmasını ve bölgedeki paydaşların girişimcilik için bir arada çalışma kültürünü oluşturmasını destekliyor.
Şanlıurfa Teknokent'te oluşturulan GİGAP ise bölgedeki girişimcilik potansiyelini ortaya çıkarmayı ve bu potansiyeli yerel paydaşlarla sürdürülebilir ve ölçeklenebilir kılmayı hedefliyor. Yerel paydaşların katkı verdiği GİGAP'ı Şanlıurfa Teknokent'in ortakları arasında yer alan Harran Üniversitesi, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası ve Şanlıurfa Ticaret Borsası gibi kurumlar da destekliyor.
Japon Hükümeti tarafından finanse edilen, Tarım ve Ormancılık Bakanlığı tarafından, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın (UNDP) teknik desteğiyle yürütülen ve GİGAP'ı da oluşturan proje, UNDP Türkiye'nin Suriye Krizine Yanıt ve Dayanıklılık portfolyosu kapsamındaki projeler arasında yer alıyor.
Yapılan programa, Harran Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mehmet Sabri Çelik, Gap Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral, Tarım ve Ormancılık Bakanlığı Yetkilileri, UNDP Proje Yöneticileri, Şanlıurfa Teknokent Genel Müdürü Prof.Dr. Kasım Yenigün, farklı üniversitelerden öğretim elemanları, firma temsilcileri, yatırımcılar ve girişimciler katıldı. Program çerçevesinde yapılan panellerde girişimcilik, melek yatırım ağları ve benzeri oturumlarda nitelikli konular, ekosistem uzmanlarınca ele alındı.
Program öncesinde ise, proje kapsamında ODTÜ Teknokent desteğiyle hazırlanan 'Şanlıurfa Teknokent Stratejik Plan' sunumu kamuoyuna sunuldu. 2023 vizyonu çerçevesinde, Şanlıurfa Teknokentin elde etmesi gereken konum, realist bir vizyon ve misyon tanımıyla metne kondu.
Etkinlik, verilen ödüllerin ardından toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.